In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Een ander niet geheel onbelangrijk punt is het geven van fooien in restaurants. Dat is in Japan namelijk niet nodig. Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen.
Het korte antwoord is dat er geen regels zijn in Italië en dat het geven van fooi niet verplicht is en ook niet gebruikelijk. Dat komt deels omdat het Italiaanse bedienend personeel niet zo afhankelijk is van fooien als in bijvoorbeeld VS, en deels omdat het op sommige plaatsen al bij de rekening is inbegrepen.
Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.
In Duitsland gaan ze er niet standaard vanuit dat je trinkgeld geeft, maar als je het dan toch doet, houdt dan een marge van 5 tot 10% aan of rond jouw rekening af naar boven tot rond getal. Gidsen daarentegen rekenen er wel meer op; die krijgen doorgaans zo'n 10% fooi.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Frankrijk: kijk op de bon
Staat er 'service compris'? Dan is de fooi inbegrepen en hoef je die niet apart achter te laten – tenzij de service buitengewoon goed was. Staat er 'service non compris', dan is het gebruikelijk om zo'n 10% fooi te geven.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Het geven van een fooi in Turkije is gebruikelijk. Zo verwacht het personeel in je hotel, bij de kapper of in het badhuis een fooi voor bewezen diensten. Datzelfde geldt voor gidsen en reisbegeleiders. Taxichauffeurs rekenen op een fooi, als zij je hebben geholpen met het sjouwen van je bagage of het vinden van de weg.
Nee, het geven van fooi is niet verplicht. Als je niet tevreden bent over de service, kun je ervoor kiezen om geen extraatje te geven. Maar als je wel tevreden bent, is het geven van fooi een mooie manier om het personeel te bedanken.
Servicio (bedieningsgeld) is vaak al inbegrepen op de restaurantrekening, maar daarnaast is een fooi van 5 tot 10 % gebruikelijk. Rond het bedrag op de bon af naar boven of laat het (kleine) wisselgeld liggen. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!
De meest bekende etiquette uit Japan is waarschijnlijk het buigen bij een ontmoeting, in plaats van het schudden van de handen. Bij het eten met stokjes is erg onbeleefd om de eetstokjes rechtop in een kom rijst of een schaal te zetten.
Omdat Japanners zeggen dat je de ziel wegblaast van het voedsel, als je ter verkoeling over een dampende kom blaast, slurpen ze om hun mond niet te verbranden. De lucht brengt daarnaast de smaken naar voren — denk aan een glas rode wijn.
Japanners doen dit uit hygiënisch oogpunt en uit respect voor de plek waar ze wonen. Niet alleen bij mensen thuis is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen. Het kan ook zijn dat je bij andere plekken zoals bijvoorbeeld bij een tempel, museum of een pashokje in een warenhuis je schoenen uit moet doen.
In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk, tenzij er in de prijs al een service charge is berekend.
In Amerika is het gebruikelijk dat u in restaurants een fooi geeft. De obers ontvangen een zeer bescheiden salaris, deze medewerkers zijn mede afhankelijk van fooien die de klanten geven. De gemiddelde fooi ligt rond de 15% van de rekening, 10% als u een slechte service heeft gehad en 20% als u bijzonder tevreden bent.
Net als in Nederland en België is een fooi in Kroatië een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Kroatië op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt.
Vooropgesteld: fooi geven is niet verplicht omdat we in Nederland een goed minimumloon hebben, zegt Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert en directeur van Het Etiquette Bureau. De algemeen bekende vuistregel is om in restaurants tussen de 5 en 10 procent op de rekening te geven. Maar dat is geen ijzeren wet.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
Fooien op vakantie: in dit land kun je beter geen extraatje geven aan het personeel. Hoewel het niet verplicht is, is fooi voor horecapersoneel toch een leuk extraatje. In Nederland is de vuistregel vaak 5 tot 10 procent van het bedrag.
In Zwitserland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting, ook omdat de fooi vaak al in de rekening is verwerkt. Gewoonlijk wordt in cafés en restaurants 5 tot 10 % van het notabedrag als fooi gegeven.