Het is wel belangrijk dat je niet een te hoog of laag kussen gebruikt. Een kussen met een zachte tot gemiddelde hardheid is vaak een goede keuze. Zoals het Vandyck support kussen. Het kussen heeft een natuurlatex kern van 700 gram die je nek, schouders en hoofd erg goed ondersteunt.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Maar als je last hebt van nek- en rugpijn, dan is het nóg veel belangrijker dat een kussen je goed ondersteund. Daarom adviseren bij deze klachten een neksteunkussen. Een neksteun hoofdkussen wordt vaak gemaakt van vormvast materiaal, vaak is dit latex. Dit materiaal geeft extra ondersteuning bij hoofd en nek.
Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar voren. Met een te dun kussen buigt je hoofd te ver naar achteren. Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
De keuze voor een hard of een zacht kussen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel zien we dat de buik- en de rugslaper over het algemeen wat zachtere kussens verkiezen, terwijl de zijslaper juist de voorkeur geeft aan een harder kussen.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Een kussen onder de benen kan ischias verlichten (pijn in de rug, heupen en buitenbenen). Als zijslaper zorgen knikkende knieën ervoor dat je heupen niet in de juiste stand staan. Als je als rugslaper met een kussen onder je knieën slaapt, zorg je voor een goede slaaphouding en kun je rugpijn en ochtendpijn verlichten.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Het orthopedisch kussen van Dekos (ontwikkeld en getest door medische specialisten), biedt in verreweg de meeste gevallen uitkomst! Door de pijn en de verhoogde spierspanning kan men de nek vaak niet goed meer bewegen. Bij slijtage kunnen de symptomen erg variëren afhankelijk van de mate van slijtage.
Neem de tijd om aan een nieuw kussen te wennen. Je hoofd stelt zich in op het gebruik van een kussen. Het duurt gemiddeld 7 tot 14 nachten om aan een hoofdkussen te wennen. geef het de tijd.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Voordelen kussen nekklachten
Je hoofd, nek en rug blijven optimaal ondersteund (door nek, hoofd en wervelkolom op één lijn te houden, creëer je de optimale slaaphouding) Een kussen voor nekklachten zal je een betere nachtrust doen ervaren en uitgerust uit bed laten stappen.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.
De beste slaaphouding. De trechtervormige uitholling in het kussen houdt uw hoofd in de beste positie, zodat het recht en stabiel blijft liggen. Slaap je op je rug, dan word je hoofd iets hoger dan je schouders gehouden. Hierdoor word je halswervel lichtjes gerekt en neemt de spierspanning af.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
In de meeste gevallen is er geen duidelijk aantoonbare oorzaak voor uw nekklachten. De pijn in uw nek is het gevolg van overbelasting of slijtage van uw spieren, gewrichten, ligamenten of tussenwervelschijven. Meestal verdwijnen uw nekklachten na enkele dagen tot weken. We spreken daarom over acute nekpijn.