Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.
Het verschil tussen witte of bruine eieren is alleen… de kleur. Het maakt niet uit of het ei wit of bruin is aan de buitenkant, de inhoud is hetzelfde. De voedingsstoffen in witte en bruine eieren zijn precies gelijk. Alle eieren zitten boordevol goede eiwitten, vitamines en mineralen.
Aan de kleur van de oorlellen van de kip kan je zien welke kleur eieren de kip legt. Zo legt een kip met witte oorlellen meestal witte eieren en kippen met roze oorlellen meestal bruine. Of een ei nu wit of bruin is, verschil van kwaliteit en de voedingswaarde is er niet.
Is de ene beter voor u dan de andere? Afgezien van het uiterlijk van de schalen, is er geen groot voedingsverschil tussen verschillend gekleurde eieren . Zolang kippen van verschillende rassen een vergelijkbaar dieet volgen en op de juiste manier worden gevoerd, zullen hun eieren een gelijkwaardige voedingswaarde hebben.
Nee. De kleur van de eierschaal heeft (net zoals de kleur van de dooier) geen invloed op de smaak en de voedingswaarde van het ei. De kleur zit in het pigment in de schaal, niet in het ei zelf. Wel zijn bruine eieren meestal duurder dan witte eieren.
Waarom gaan de bruine eieren dan toch in de ban? "Witte eieren zijn duurzamer", zegt Maartje Boot van het Voedingscentrum. Dat concludeerde de Wageningen Universiteit al jaren geleden. "Witte kippen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen.
De kern van de zaak: Hoewel u met het kopen van eieren van weidekippen in de supermarkt of op de boerenmarkt waarschijnlijk de hoogste kwaliteit eieren krijgt, zijn pluimvee-experts het erover eens dat er geen "beste" eierschaalkleur is . Yarborough zegt het eenvoudig. "Het maakt helemaal niet uit welke kleur eieren u kiest."
De waarheid is echter dat alle eieren qua voedingswaarde erg op elkaar lijken, ongeacht hun grootte, kwaliteit of kleur (2, 7). Zowel bruine als witte eieren zijn gezonde voedingsmiddelen .
Sommigen geloven dat bruine, groene, blauwe of roze eieren gezonder zijn dan witte kippeneieren. De waarheid is dat er geen voedingsverschil is tussen kleurrijke kippeneieren en witte kippeneieren . Als je je ooit hebt afgevraagd waarom kippeneieren in verschillende kleuren voorkomen, dan heeft de reden te maken met genetica.
De groenige ring ontstaat bij eieren die te lang gekookt zijn of te snel afgekoeld na het koken. Hoewel de kleur er misschien onaantrekkelijk uitziet, hebben de eieren dezelfde voedingswaarde en zijn ze veilig om te eten . De groenige ring wordt veroorzaakt door zwavel en ijzer die reageren op het oppervlak van de dooier tijdens het koken.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Bruine kippen zijn groter dan witte kippen, waardoor ze meer voer nodig hebben. Daarnaast produceren bruine kippen minder eieren dan witte kippen. Dit wordt allemaal doorberekend in de prijs, waardoor bruine eieren dus iets duurder zijn dan witte eieren.
Een gemiddeld ei (60 g), in het bijzonder de eidooier, bevat ongeveer 200 mg cholesterol (4). Te veel cholesterol in het bloed is schadelijk en verhoogt in combinatie met andere risicofactoren zoals roken, hypertensie, te weinig lichaamsbeweging, overgewicht en diabetes type 2 het risico op hart- en vaatziekten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Een witte kip (een kip met een witte oorlel) heeft namelijk minder voer nodig om een ei te produceren. Minder voer betekent minder grondstoffen en minder grondstoffen maakt het duurzamer. Witte eieren zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook efficiënter te maken.
Witte eieren worden gelegd door 'witte kippen'. Deze kippen hebben minder voer nodig om dezelfde hoeveelheid eieren te produceren dan 'bruine kippen', waardoor ze een kleinere CO2-voetafdruk hebben .
Over het algemeen leggen witte kippen witte eieren en bruine kippen bruine. Maar uiteindelijk hangt het af van de kleur van de oorlel. Een kip met een witte oorlel legt een wit ei. Een kip met een rode oorlel legt een bruin ei.
Alle verschillend gekleurde eieren hebben dezelfde voedingswaarde. De ene is niet beter dan de andere .
Groene eieren zijn moeilijk te vinden, maar het goede nieuws is dat ze hetzelfde zijn als witte, bruine of zelfs blauwe eieren .
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
"Alle bruine eierenrassen zijn zwaarder dan een White Leghorn-legster," vertelde hij Quartz in een e-mail, verwijzend naar het meest voorkomende leghenras in de VS. De manier waarop de kippen worden grootgebracht, draagt ook bij aan de incidentie van bloedvlekken, waardoor bloedvlekken waarschijnlijker zijn bij biologische eieren en die van scharrelkippen .
Eieren: je vindt ze misschien spiegelei of easy lekker, maar het is veiliger om eieren te eten die goed gekookt zijn . Tegenwoordig kunnen sommige ongebroken, schone, verse eieren Salmonella-bacteriën bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Om veilig te zijn, moeten eieren op de juiste manier worden behandeld, gekoeld en gekookt.
Nee. Het ras van de kip bepaalt de kleur van de schaal. Voedingswaardes verschillen niet significant in eieren met een witte en bruine schaal .
Als het eiwit warmer wordt dan 70 graden Celsius, vormt de zwavel in het eiwit waterstofsulfide. Zodra deze stof in contact komt met het ijzer in de dooier ontstaat er ijzersulfide: een stof die voor blauwgroene kleur om je eigeel zorgt. Maar die onaangename kleur ontstaat niet bij elk gekookt ei.
Producenten van natuurlijke/biologische/vrije-uitloopeieren kiezen specifiek rassen die bruine eieren leggen om ze te onderscheiden van de "fabriekseieren" . Het is een marketingtactiek. Kleine boerderijen met een paar tot een paar dozijn kippen hebben vaak een mix van rassen die eieren in verschillende kleuren leggen.