Anne wordt gedeporteerd naar Auschwitz Bij aankomst in Auschwitz keuren nazi-artsen wie wel en wie niet zware dwangarbeid kan verrichten. Ongeveer 350 mensen uit Annes transport worden direct daarna vermoord in de gaskamers. Anne, Margot en hun moeder worden naar het werkkamp voor vrouwen gestuurd.
Dagboek. Eind oktober 1944 worden Anne en en haar zus Margot Frank van Auschwitz-Birkenau naar Bergen-Belsen verplaatst. De 15-jarige Anne Frank sterf daar met haar zus in maart 1945 aan de tyfus, enige weken voordat de Britten het kamp bevrijden.
Na een tocht van drie dagen komt de trein aan in Auschwitz-Birkenau. Op het perron worden mannen en vrouwen van elkaar gescheiden. Het is de laatste keer dat Otto zijn vrouw en kinderen ziet.
Op 9 april 1934 gaat Anne Frank naar de kleuterschool bij de Zesde Montessorischool in Amsterdam. De school is een paar straten van haar huis vandaan. Ze blijft op de basisschool tot 1941. Anne Frank (in het midden achteraan in een witte jurk) met haar klas op de 6de Montessorischool.
Het Achterhuis
Anne en haar familie duiken onder, op de Prinsengracht in Amsterdam. Dit is het kantoor van vader Otto. Niemand weet dat aan de achterkant van dit huis nog een huis staat: het Achterhuis. Dit wordt de schuilplaats van Anne en haar familie.
Deportatie. Symbolische grafsteen voor Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen, 2003. In werkelijkheid liggen hun lichamen in een van de massagraven aldaar.
Na de arrestatie van de acht onderduikers, hebben helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl de geschriften van Anne in het Achterhuis gevonden. Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau.
Toen Anne Frank (1929-1945) in februari 1934 in Amsterdam kwam wonen, was ze bijna vijf jaar. Dat betekent vanuit taalkundig gezichtspunt dat ze, net als alle kinderen van die leeftijd, haar moedertaal perfect beheerste. Die moedertaal was het Duits.
Anne Frank was een Duits-Nederlandse dagboekschrijfster van Joodse afkomst, bekend om haar werk, 'Het dagboek van een jong meisje', dat haar leven beschrijft, terwijl ze ondergedoken was voor de nazi's tijdens de Holocaust.
Willem van Maaren was de verrader.
Otto Frank en de helpers klagen hem in 1947 aan bij de politieke recherche omdat ze hem verdenken van verraad. Onderzoek levert echter geen bewijs op voor zijn schuld. Van Maaren bestrijdt de beschuldigingen en wijst een schikking van de hand. De kantonrechter verwerpt de aanklacht.
Buddy Elias, een neef van Anne Frank en het laatste directe familielid dat haar bij leven heeft gekend, is overleden, meldt het Anne Frank Fonds. Hij was 89 jaar. Elias werd in 1925 geboren in de Duitse stad Frankfurt, waar ook Anne Frank geboren werd.
Auschwitz was een concentratiekampcomplex dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland rondom de Poolse stad Oświęcim (Duits: Auschwitz) in het geannexeerde deel van Polen werd opgezet.
Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Annes zus Margot is ruim drie jaar ouder. Het gaat slecht in Duitsland: er is weinig werk en veel armoede. Tegelijkertijd krijgt Adolf Hitler met zijn partij steeds meer aanhangers.
Tekst. Dit is het verhaal van Anne Frank en de onderduikers van het Achterhuis nadat ze zijn ontdekt en gearresteerd. Na twee maanden in Auschwitz wordt Anne eind oktober 1944 samen met Margot geselecteerd voor vertrek naar kamp Bergen-Belsen in Duitsland weer in de trein. Maar dit keer zonder haar moeder.
Na twee jaar werd de familie verraden. Op 8 augustus 1944 werden de onderduikers opgepakt en per trein gedeporteerd naar Kamp Westerbork, op 3 september werden zij op de allerlaatste deportatietrein naar Auschwitz gezet. Alleen Otto Frank overleefde de oorlog.
Hannah Goslar was een van de beste vriendinnen van Anne Frank. Ze gingen samen naar de kleuterschool, de lagere school en later naar het Joods Lyceum. Hannah wist niet dat de familie Frank in het Achterhuis ondergedoken zat. Ze wist op dat moment niet beter dan dat Anne en haar familie naar Zwitserland gevlucht waren.
Twee helpers van de onderduikers zijn niet gearresteerd en op kantoor in het voorhuis achtergebleven: Miep Gies en Bep Voskuijl. Zij gaan kort na de arrestatie de schuilplaats in en vinden Annes dagboeken.
Voordat Anne Frank moest onderduiken woonde zij samen met haar ouders en zus van 1933 tot 1942 aan het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid. Ze beleefden hier een gelukkige tijd totdat Nederland werd bezet door nazi-Duitsland.
Op 4 augustus 1944 wordt Anne Frank samen met de andere onderduikers ontdekt en gearresteerd.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.
Eenmaal in de gaskamer, waar ze zogenaamd een welverdiende douche zouden krijgen, werd door een gat in het plafond het dodelijke Zyklon B-gas naar binnen gegooid. Een kwartier, hooguit twintig minuten later was iedereen dood. Volgens de meest recente schattingen stierven in Auschwitz minstens 1,1 miljoen mensen.
Auschwitz – het beruchtste concentratiekamp van de nazi's. In juni 1940 marcheren Duitse soldaten een verlaten kazerne in Zuidwest-Polen binnen, en in de vier jaar erop denken architecten, ingenieurs en SS-officieren een ware hel op aarde uit.
Auswitch 1 werd in 1940 gebouwd als concentratiekamp. Auswitch- Birkenau (nr 2) was een vernietigingskamp en de bouw startte in 1941. Auschwitz- Monowitz was het grootste kamp en nummer 3. Dit was vanaf 1941 een werkkamp en deed een jaar later ook dienst als concentratiekamp.
Peter wordt ziek en belandt in de ziekenbarak. Het kamp wordt op 5 mei 1945 bevrijd door Amerikaanse legereenheden. Volgens een lijst die het medisch personeel bijhoudt sterft Peter van Pels op 10 mei 1945.
Kort na de opsluiting wordt Anne Frank verliefd op de 16-jarige Peter van Pels. Ze betwijfelt echter of het echte liefde is of dat het voortkomt uit het feit dat beide jongeren niemand anders hebben. Anne heeft ook een innige vriendschap met één van de typistes van het kantoor.