Hetelucht. Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven.
Op de hetelucht stand wordt de warmte gelijkmatig door de hele oven verspreid door middel van een ventilator in de oven. Hierdoor kun je sneller én op meerdere inschuifhoogtes tegelijkertijd bakken. De heteluchtstand is minder geschikt voor baksels die moeten rijzen.
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
Een heteluchtoven blaast met een ventilator warme lucht in de oven. Hierdoor is de temperatuur overal in de oven gelijk, wat ideaal is als je op meerdere niveaus tegelijk wilt bakken. Als je gaat bakken met hetelucht, moet je er rekening mee houden dat de ventilator voor luchtstroom in je oven zorgt.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Een streep staat voor het verwarmingselement, de ventilator is hetelucht, en de kartel-streep staat voor de grillfunctie.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Om wat verwarring de wereld uit te helpen: er is geen verschil tussen een heteluchtoven en een convectieoven. Convectiewarmte is simpel gezegd een ander woord voor hetelucht. Hetelucht- en convectieovens verhitten heel snel, zowel bij het voorverwarmen als tijdens de bereiding.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
De voordelen van een heteluchtoven
Deze units zijn zo veelzijdig dat ze kunnen worden gebruikt om te koken, opwarmen, braden, en bakken.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Een voordeel van de heteluchtoven is dat je rekjes en bakplaten niet per sé in het midden van de oven hoeft te schuiven, want de hitte komt overal wel. Deze ovensoort is ook een stuk sneller. Niet alleen in het voorverwarmen, maar ook bij de garing van gerechten. Zet daarom de temperatuur iets lager óf bak 25% korter.
Op het typeplaatje van een oven staat het type- of modelnummer. Dat nummer heb je nodig om het juiste onderdeel te zoeken. Het typeplaatje zit meestal rechts aan de binnenkant van de oven (als je de deur open doet).
Bij een heteluchtoven wordt de boven- en onderwarmte door een ventilator in de achterwand gelijkmatig verdeeld door de ovenruimte. Bij 3D hetelucht zit er zelfs een extra ringelement rondom de ventilator, zodat er ook in 2 lagen tegelijkertijd kan worden gebakken, omdat er warmte tussen de lagen wordt geblazen.
Wat betekent 4D hetelucht? 4D hetelucht zorgt voor een volledige warmteverdeling door de gehele ovenruimte, waardoor het bakproduct gelijkmatig gaart.
De turbo heteluchtoven werkt hetzelfde als een heteluchtoven, maar verwarmt nóg sneller. Dit komt omdat er bij dit type oven een warmte-element voor de ventilator zit. Hierdoor is de lucht al heet wanneer deze de oven in wordt geblazen en is de baktijd van gerechten korter.
U kunt de volgende verwarmings- soorten kiezen (solo-functies): – Magnetron Hiermee kunt u gerechten in korte tijd ontdooien, verwarmen en koken. – Hetelucht plus Hiermee kunt u gerechten met een hete luchtstroom bakken en koken.
Een oven thermometer is bij uitstek hét instrument om de juiste temperatuur te meten van je oven. De instelknop van je oven kan namelijk iets afwijken van de werkelijke temperatuur van je oven. Met name als je veel bakt, is het uiterst belangrijk om de precieze temperatuur van je oven te weten.
Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit. Dit kan erg handig zijn in het geval je specifiekere warmte wil toepassen op je ovengerecht.
De temperatuur van een (elektrische) oven voor huishoudelijk gebruik kan worden ingesteld tot ongeveer 275 graden °C.
Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.