Een paar mogelijkheden: Spaanplaat, MDF en multiplex zijn relatief goedkoop en makkelijk te zagen en te schroeven. MDF moet je vooraf in de grondverf zetten om kromtrekken te voorkomen. Een nadeel van deze materialen is dat ze niet zo goed tegen vocht kunnen en dus minder geschikt zijn voor keuken of badkamer.
Het meest gebruikte materiaal voor kastplanken is spaanplaat. Dit is vaak versterkt doordat het voorzien is van fineer of kunststof aan beide zijden. Spaanplaat heeft de neiging om al bij lichte belasting door te buigen.
Voor toepassingen van de bouw tot meubels is vurenhout uitermate geschikt. Zo wordt het gebruikt voor, vloeren, betimmering en trappen. Maar ook voor bekisting, heipalen, kasten en kastplanken.
Het zal je niet ontgaan zijn dat mijn voorkeur van materiaal voor de meeste projecten mdf-plaat of multiplex is. Een kast maken met meubelpanelen blijft natuurlijk altijd een optie, maar wil je goedkoop een kast maken, dan zul je snel voor plaatmateriaal kiezen.
De ideale dikte van panelen voor jouw kast op maat is 25 mm dik. De extra dikte van materiaal zorgt er namelijk voor dat jouw kast jaren zal meegaan. Met de dunnere materialen die veel concullega's op de markt aanbieden, is de stevigheid van jouw maatkast net dat tikkeltje minder.
Je boort ronde gaten in de zijwanden (niet te diep) en klemt hierin een busje waarin stiften passen, waarop de legplank rust. Rechtstreeks stiften of houten deuvels in de zijwand plaatsen kan natuurlijk ook. Vaste steunen of dragers met bevestiging door schroeven of spijkers, zowel in de kastwand als onder de legplank.
Met de dikte van houten vloeren wordt nogal eens gesjoemeld. Zie er dus op toe, dat een massieve plank minimaal 2 cm dik moet zijn. Duo- en Multiplanken zijn er in diverse diktes.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Houdt u juist van veel hout structuur in huis en wilt u dit ook terug laten komen in uw nieuwe meubel dan kunt u het beste kiezen voor vuren hout of grenen hout.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Dan is spaanplaat wellicht de juiste keuze. Deze variant behoort, net als OSB en MDF, tot de vezelplaten. Spaanplaat is op de eerste plaats heel betaalbaar omdat het wordt gemaakt van houtsnippers.
Qua dikte gebruiken wij meestal 18 mm, maar dunner en dikker is ook mogelijk (vaak van 9 tot 40 mm). De standaard handelsmaten kunnen handig zijn om rekening mee te houden in het ontwerp van meubels, zeker als je efficiënt met materiaal wilt omgaan of geen naden wilt.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom.
De goedkoopste variant is de OSB plaat. Daarnaast hebben we verschillende kwaliteiten Underlayment: Elliottis underlayment: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 18 mm en eventueel verkrijgbaar in messing en groef.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Voor elk interieurproject een geschikte meubel multiplex
Zo kunt u kiezen voor een berken multiplex met een berken melamine film. De mooie melamine toplaag zorgt voor een foutloze berkendesign. Ook onze vederlichte multiplex van falcata en albassia fineren is zeer geschikt voor het maken van een meubel.
Je kunt jouw meubel laten maken in verschillende houtsoorten, waaronder een kast van MDF. We gebruiken standaard een materiaaldikte van 9 mm, waarvan we holle planken maken die stevig zijn en toch licht van gewicht. Om deze mooi en sterk te rijgen, is de minimale dikte van de staande en liggende delen 3,0 cm.
Het krimpen en uiteenzetten van hout
De mate waarin hout uitzet en krimpt hangt grotendeels af van de houtsoort. Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.