Gekantrecht hout. Hickory-kernhout is geel- tot roodachtig bruin en steekt duidelijk af tegen het brede, bijna witte spint. De vorming van kernhout treedt pas in een laat groeistadium van de boom op. Het hickory dat in de handel verkrijgbaar is, is dus spint.
Hickory bbq hout geeft een intens en sterk rookaroma, wat sommigen zouden omschrijven als 'bacon-achtig'. Het combineert dan ook goed met roken van spek en ander varkensvlees. Vanwege het sterke rookaroma wordt hickory rookhout met name gebruikt bij de vleessoorten die van zichzelf ook al veel smaak bevatten.
Eikenhout is een harde houtsoort waar de meeste palingrokerijen paling mee roken. Eikenhout heeft veel voordelen; het brandt lang, rookt veel en het ruikt nog eens heerlijk. Het hout rookt veel door de verschillende zuren en tannine, die zich in het hout bevinden.
Els rookmot is zoet en zacht van smaak. Deze soort is ideaal bij zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte.
Als derde hebben we ook chunks rookhout. Dit zijn grotere blokken hout die je direct tussen de brandende kolen kunt steken. Door de grotere vorm verbranden de chunks rookhout minder snel en zullen ze langzamer opbranden dan snippers rookhout. Daarom kun ze je rechtstreek toevoegen aan de brandende kolen.
Pecan. De smaak Pecan geeft een natuurlijk rooksmaak en past goed bij biefstuk, hamburgers, varkensvlees, lamsvlees, gevogelte en vis.
De paling wordt liggend gerookt (dus niet hangend zoals in een rookoven) en je hebt hiervoor een barbecue nodig die gesloten kan worden met een deksel. Gebruik altijd gepekelde paling voor de beste smaakbeleving.
Hij was zo´n 80 cm lang en op z´n dikst ongeveer 15 cm. Ik heb hem 2 keer zolang in de pekel laten staan als normaal en dat bleek goed te zijn. Daarna goed laten drogen en vervolgens 2 uur op 80 graden laten garen en tegelijk roken en toen de temperatuur naar 40 graden teruggebracht en nog 2 uur gerookt.
Ook een goede tip is om bij het pizza bakken te werken met 2 soorten hout, bijvoorbeeld es/eik in combinatie met beuk of esdoorn. De soort die het minst snel brandt gebruik je om je oven op te stoken. Als de oven op temperatuur is, houd je met een blok es of eik je vuur mooi gelijkmatig aan de gang.
WARM ROKEN MET HOUTSNIPPERS
Snippers rookhout zijn wat grover dan rook mot en worden gebruikt om warm te roken. Bijvoorbeeld als je spareribs of pulled pork wilt bereiden. Deze rooksnippers moet je wel even in aluminium inpakken en er wat gaatjes inprikken zodat ze langzaam roken.
Het decor hickory natuur vertoont een iets lichtere porie waarmee het decor veel aan diepte wint. Bovendien is het afwisselende kleurenspel dat kenmerkend is voor deze houtsoort, in deze reproductie gehandhaafd. In deze kleur ziet het er bijna uit als eiken en kan ook voor vergelijkbare toepassingen worden gebruikt.
Zouten. Het zouten of 'pekelen' gebeurt op de volgende manier. U neemt 10 liter water en lost hierin 500 gram keukenzout op, zorg dat het zout volledig oplost. Vervolgens neemt u de te roken paling en laat deze minimaal 12 uur in dit pekelbad liggen.
Afhankelijk van de dikte van paling, alsmede de buitentemperatuur, duurt het totale paling roken proces zo'n 45 tot 75 minuten. Haal de gerookte paling voorzichtig uit de rookoven en wikkel ze in een oude krant om ze nog 15 minuten te laten “na-garen”. Dat komt de smaak echt ten goede en daar gaat het tenslotte om.
Het drogen.
De paling is voldoende gedroogd als het vel aan de onderkant van de kop droog (als perkament) aanvoelt. Het drogen duurt meestal 20 tot 30 minuten. Daarna kan gegaard worden.
Gebruik hiervoor je lepel. Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
Gerookte paling bevat bijvoorbeeld meer zout dan gewone paling (bakpaling en stoofpaling). Dat maakt gerookte paling iets minder gezond dan gewone paling.
Paling schoonmaken zoals Palingkopen.nl
We doen de paling met ruim zout in de centrifuge zodat de slijmlaag los komt. Vervolgens spoelen we het zout van de paling af. We maken een snee met een scalpel en verwijderen het maag/darmpakket met een rond, bot mes. We spoelen de paling na in de centrifuge.
In feite kun je alle soorten vlees roken, zelfs zwezeriken, ganzenlever en nieren. Het eenvoudigst zijn worsten en varkensribbetjes. Vlees met weinig vet, zoals biefstuk of ossen- en varkenshaas, wordt meestal kort gerookt, waarna de bereiding wordt voortgezet in de pan of in de oven. Ook wild is geschikt om te roken.
Rookhout chunks
Vlees kan ongeveer 3 uur rook opnemen, dus met chunks hoef je minder vaak de BBQ te openen en te sluiten waarmee de temperatuur constanter blijft.
Wanneer u de plank recht boven het vuur plaatst kunt u hem waarschijnlijk maar één keer gebruiken. Als u hem naast de vlam legt, en de producten dus indirect laat garen, gaat de plank wat langer mee.
Wanneer u een rookplank gaat gebruiken, is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Laat de plank daarom een nacht van tevoren weken in water. Wanneer u het gerecht een bijzonder tintje wilt geven, zou u een glas wijn toe kunnen voegen.
Het vlees roken. Bereken de bereidingstijd. Hoe lang het duurt om je vlees goed te garen, is afhankelijk van hoe warm de roker is, het soort vlees en de afmeting van het vlees. Je moet rekenen op minstens 6-8 uur bereidingstijd, en soms op vele uren meer.