Beits dringt dieper in het hout dan lak. Daarnaast is beits vochtregulerend en lak legt juist een afgesloten laag op het hout. Verf is een verzamelnaam voor alle beschermende lagen. Beits is een doorzichtige beschermende laag en lak geeft vaak een kleur aan het hout.
Beits wordt door het hout opgenomen in plaats van dat het als een laagje op het hout zichtbaar is (zoals een lak). Het voordeel daarvan is dat de natuurlijke kleur en structuur van het hout beter zichtbaar blijven.
Een voordeel van beits is, dat je geen grondverf nodig hebt als basis. Beits kun je direct aanbrengen op hout, na het ontvetten en schuren. Liever het hout afsluiten voor vocht en vuil? Dan kun je het hout beter lakken.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Beits het meubel in de gewenste kleur en laat het drogen. Bevestig daarna de onderdelen, zoals handvaten of scharnieren. Geen zijdeglans of speciale meubelverf gebruikt? Dan kun je je meubelstuk nog een of twee lagen transparante lak [CetaBever Meubellak Zijdeglans] geven om het te beschermen tegen deuken en krassen.
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400.
Het biedt bescherming tegen vocht, vlekken en krassen. En bij transparante beits blijft de natuurlijke structuur van het hout ook nog goed zichtbaar. Met beits kan je daarnaast tweedehands meubels, antieke erfstukken of oude kozijnen opknappen.
Als je schutting gemaakt is van kaal of onbewerkt hout, dan kun je direct beginnen met beitsen. Is de schutting recent nog gebeitst, gelakt of geverfd, dan moet je deze wellicht kaal schuren voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Is de huidige verflaag goed gehecht en helder of licht van kleur, verf er dan overheen.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
Beits kan transparant of dekkend zijn. Beits wordt vaak gebruikt op schuttingen en tuinmeubelen en zorgt ervoor dat hout beschermd wordt tegen de weersinvloeden. Het voordeel is dat er geen grondverf aangebracht hoeft te worden.
Het antwoord is niet zo uitsluitend als u misschien hoopt. Het antwoord is namelijk: soms.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
Populaire dekkende beits kleuren zijn zwart, bruin, groen, wit, grijs en antraciet.
Wat is beits? Is zeer goed vochtregulerend, daardoor geschikt voor ondergronden die iets vochtiger dan normaal kunnen zijn, bijvoorbeeld dat het binnenschilder- en kitwerk slecht is waardoor er vocht in het hout kan dringen en naar buiten wil. Beits kan transparant of dekkend zijn.
Verven Over Beits. Ja, dat kan prima. Ontvet het hout eerst met ammonia. Schuur het hout dan goed tot op blank hout.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.
Het beitsen van een tuinhuisje is niet moeilijk, maar er is wel een goede voorbereiding nodig. Zo is het erg belangrijk dat u het hout eerst schoonmaakt en dat u groenaanslag, vet en stof verwijdert.
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Bij de meest gebruikelijke vormen van impregneer is het hout redelijk overschilderbaar na 8 tot 16 maanden. In uw geval is deze tijd ruim overschreden dus zou het hier redelijkerwijs niet aan kunnen liggen. Een ander merk verf -of beits gaat hoogstwaarschijnlijk exact hetzelfde eraf bladderen.
Idealiter zijn de weersomstandigheden waartegen je de schutting wilt beschermen (regen, vocht en zon) niet of nauwelijks aanwezig. Bij een natte schutting kan de beits bijvoorbeeld minder goed in het hout trekken.
Een beits kan prima over verf aangebracht worden. Deze combinatie kan juist een hele unieke look geven. Afhankelijk van de style die je wilt creëren is een bepaalde voorbehandeling van het hout nodig. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal mogelijk is met een combinatie van beits en verf.
Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.