Melatonine is een dag-nacht hormoon en wordt aangemaakt onder invloed van duisternis. Overdag slapen heeft dus logischerwijs een verminderde slaapkwaliteit.
Melatonine is een hormoon. Het maakt u slaperig als het donker wordt. Wordt gebruikt bij jetlag en slaapproblemen. Meestal moet u melatonine enkele uren voor u gaat slapen innemen.
's Avonds geen blauw licht
In de loop van de dag neemt de productie van cortisol af en neemt de productie van melatonine toe. Dit hormoon zorgt ervoor dat u zich slaperig voelt. Blauw licht, bijvoorbeeld van uw telefoon of tablet, kan ervoor zorgen dat de productie van melatonine weer wordt afgebroken.
Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.
Het aanmaken van melatonine gebeurt meestal in een vast ritme van 24 uur. Zodra het donker wordt, geeft je pijnappelklier het hormoon melatonine af in de bloedbaan. Het hormoon geeft een signaal aan je lichaam af dat het tijd is om te gaan slapen.
Tekenen van melatonine tekort zijn een slaperig gevoel overdag, verminderde concentratie en stemmingswisselingen. Je lichaam houdt van ritme en alleen al bijvoorbeeld uitslapen in het weekend kan dit ritme verstoren.
Het hormoon serotonine maakt iedereen aan. Het is een zogenaamde neurotransmitter, die de aanmaak van het slaaphormoon melatonine bevordert. Voor 90% maken de darmen dit stofje aan. Het staat ook wel bekend als het geluk hormoon.
Chronische slapeloosheid is lastiger om op te lossen; het verdwijnt niet zomaar. Er is een goede behandeling - cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CGT-I) - die bewezen effectief is bij 70-80% van de langdurige slapelozen.
Het doen van ontspanningsoefeningen en/of mediteren helpt je lichaam en geest tot rust te komen. Je kunt ook een yogamatje naast je bed leggen en de dag afsluiten met een paar zonnegroeten. Door meer in je lichaam te gaan zitten, zet je je geest in de slaapstand.
Een belangrijke factor die de aanmaak van melatonine beïnvloedt is licht. Dit betekent ook dat je de melatonine-aanmaak zelf gemakkelijk kan beïnvloeden: Door jezelf 's ochtends en 's middags meer bloot te stellen aan daglicht programeer je je lichaam om op het juiste moment van de dag melatonine te produceren.
Melatonine. Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de pijnappelklier. Dit hormoon zorgt er in belangrijke mate voor dat de biologische klok synchroon loopt met het dag-nachtritme.
Melatonine zorgt ervoor dat je op een natuurlijke wijze slaperig wordt. Het vertraagt je ademhaling wat ervoor zorgt dat je begint te gapen. Hierdoor val je sneller in slaap en krijg je een beter slaapritme. Wat leuk is om te weten is dat melatonine je lichaam 's nachts herstelt met een anti-verouderende werking.
De symptomen die hierbij horen zijn: een toename of afname in gewicht, vermoeidheid en concentratieverlies, weinig tot geen conditie, hartkloppingen, duizeligheid, last van kou of warmte, spierkrampen en spierverstijvingen.
In de ochtend, vlak voordat je ontwaakt, zijn je cortisolwaarden het hoogst. Gedurende de dag nemen ze weer af, zodat je in de avond moe genoeg bent om te gaan slapen. Daarnaast wordt cortisol aangemaakt bij stressvolle situaties en brengt het je lichaam in een staat van paraatheid.
Het slaaphormoon melatonine wordt geproduceerd in je pijnappelklier. Hiervoor heeft je lijf wel het gelukshormoon serotonine nodig. Serotonine maakt namelijk weer het hormoon melatonine aan. Serotonine wordt aangemaakt in je darmen.
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten. Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.
Natuurlijke slaapmiddelen waar je niet direct aan verslaafd raakt, scoren hoog. Zo zijn bijvoorbeeld valeriaan, melatonine, kamille of CBD-olie in trek. Daarnaast vinden ook oordoppen, verzwaringsdekens of een versnipperd traagschuimkussen hun weg naar personen die op zoek zijn naar het beste slaapmiddel.
Maar kun je nu ook overlijden aan een slaaptekort? Het antwoord op deze vraag is: ja. Een chronisch slaaptekort kan op den duur leiden tot de dood. Slaaptekort is niet meteen schadelijk, maar wanneer je lang genoeg niet of zeer weinig slaapt kan dit verstrekkende gevolgen hebben met uiteindelijk de dood tot gevolg.
Insomnia betekenis
Insomnia (insomnie) is een slaapstoornis en betekent 'geen slaap'. Het is de medische term voor slapeloosheid. Insomnia komt voor in drie vormen: moeilijk in slaap vallen, herhaaldelijk wakker worden tijdens de nacht en/of veel te vroeg wakker worden waardoor men niet meer kan inslapen.
Planten die relatief erg rijk zijn aan melatonine zijn sint-janskruid (4490 ng per gram) in de bloemen en 1750 ng/g in de bladeren) en moederkruid (2200 ng/g).Ook tomaten (25 ng/g), kersen (20 ng/g), mais (96 ng/g) en amandelen (39 ng/g) bevatten relatief veel melatonine.
Ook al is melatonine een 'natuurlijke' stof die je zelf aanmaakt, ga er niet zomaar zelf mee aan slag. Ga liever eerst naar de huisarts. Melatonine tegen slaapproblemen moet tenminste 2 uur voor de normale inslaaptijd worden ingenomen, maar het exacte tijdstip en de juiste dosis moet door een arts bepaald worden.
Melatonine beïnvloedt het ritme van slapen en wakker zijn. Als er meer van deze stof wordt aangemaakt, dan helpt dit bij het in slaap vallen. Licht en donker spelen een grote rol in hoeveel melatonine je lichaam aanmaakt! Het (dag)licht remt de afgifte van melatonine en donker stimuleert dit [1].
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het slikken van melatonine niet bijdraagt aan een betere nachtrust. Wel heeft het pilletje een ander effect: ,,Anderhalf uur na inname kun je wel ervaren dat je slaperig wordt, maar uiteindelijk slaap je hier dus niet dieper of langer van.”