Veel gebruikte soorten voor gemeenten zijn het low-Maintenance mengsel en het B3/Bar roadside mengsel, deze 2 soorten zijn sterk en vergen weinig onderhoud. Ook zaaien wij verschillende soorten bloemenmengsels. Afhankelijk van de locatie en het doeleind ervan, adviseren wij het juiste graszaad.
Ook binnen Engels raaigras zijn er verschillen tussen rassen. In grafiek 4 zijn de kiemsnelheid gegevens, 14 dagen na zaaien, te vinden van het ras Romance. De kieming van 12 tot 28 graden Celcius is goed te noemen, met een optimum voor 20 tot 22 graden Celcius.
Graszaaddirect.nl beschikt over een breed assortiment aan Barenburg graszaden. Hieronder leest u welke grassoorten er te koop zijn. Barenbrug graszaad wordt gebruikt in o.a. Olympische stadions en in de Kuip, het stadion van Feyenoord.
Graszaad van de Action is niet duur en van goede kwaliteit. Wij hebben er tenminste een prima grasveld mee kunnen aanleggen. De kosten van graszaad van de Action zijn 4,-.
Ben je op zoek naar een snel kiemend grasmengsels. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn kiemt dit Moowy snelgroeiend Powergraszaad binnen 7 tot 14 dagen. Verder is het graszaad winterhard en heeft het een levenscyclus van meerdere jaren. Het grasmengsel is een ideale grasmengsel voor een hoge bedekking van gras.
Gebruik niet teveel graszaad, want dan verstikt het gras zichzelf. Gebruik niet te weinig graszaad want dan krijg je geen mooi volle grasmat.
Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad. Dat is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is om het gazon te doorzaaien na het verticuteren.
Daarnaast is het handig om te weten hoeveel graszaad u nodig heeft. Voor het inzaaien van een gazon is doorgaans 1 kg nodig per 25 m². Gaat u kale plekken bijzaaien of een gazon doorzaaien? Dan volstaat 1 kg graszaad per 50 m².
Gecoat. Er zijn meerdere merken die het graszaad coaten met een biologisch afbreekbare coating. Hierdoor worden ze minder snel opgegeten door vogels, bevatten ze soms ook meer belangrijke voedingsstoffen voor het kiemen van het gras en is vervolgens het percentage van graszaad dat opkomt aanzienlijk verhoogt.
Besluit je graszoden te leggen, dan ontstaat er direct een mooi gazon, terwijl je bij zaaien veel meer geduld moet hebben. Zaaien is natuurlijk een stuk goedkoper. Gras zaaien kan normaal gesproken van mei tot augustus. Behalve als het vroeg in het voorjaar relatief warm is, kan eerder worden gezaaid.
Het (produceren van) Engels raaigras heeft namelijk veel voordelen. Ten eerste ligt Nederland in het genencentrum van deze grassoort en bovendien is de voederwaarde van het gras hoog (mits het niet doorgeschoten is). Daarnaast is het immuun zijn voor aanraking met dieren en mensen een groot voordeel.
Een heel veel voorkomend zoden-vormende gras in gazons, graslanden, sportvelden, weilanden en natuurlijke graslanden is Engels raaigras, Lolium perenne. Het is in bloeiende toestand heel gemakkelijk te herkennen aan de platte aar, waarin de aartjes stevig zitten aangedrukt tegen de as of de spil van de aar.
Engels raaigras is een lage tot middelhoge, overblijvende zomerbloeier met gladde stengels, zonder wortelstokken of uitlopers. De basis van de plant is gewoonlijk felrood van kleur. De bladschijf is breed en heeft een glanzend groene kleur (plastiekachtig uitzicht).
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Lichtjes inharken van het gras
Een klein laagje aarde over het graszaad is dus van belang. Ook wel, met lichtjes inharken. Graszaden worden dan lichtjes de grond in gewerkt. Circa 1,5 tot 2 centimeter diep.
Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Voor het beste resultaat kiest u voor het graszaadmengsel GreenSpirit Doorzaai. Dit mengsel is samengesteld uit rassen met een snelle opkomst en vestiging, zelfs bij lage bodemtemperaturen. GreenSpirit Doozaai kiemt en vestigt al bij 6 graden Celsius. De grasmat groeit dus ook bij lage temperaturen snel dicht.
Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien! Lees meer over het zaaien van graszaad in 'Graszaad zaaien, maar hoe?'
Verticuteren doe je best 2 keer per jaar. In het voorjaar rond maart/april en dan nog eens in september/oktober. Zo verticuteer je net voor de belangrijkste groeiperiode van het gras, waardoor het optimaal kan herstellen.
Raaigras (Lolium) is een geslacht dat behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). Het geslacht komt voornamelijk voor in Eurazië, met enkele soorten in Amerika, Noord-Afrika en Australië. Veel soorten zijn zeer voedselrijk en worden daarom gebruikt in weilanden en als hooi voor het vee.