Roti is de naam van een Indiaas platbrood dat in vele landen, waaronder Suriname, gegeten wordt. Tevens is het de naam van een Surinaams gerecht: een ronde, platte rotiplaat die wordt geserveerd met kipcurry, aardappelcurry, kousenband en een ei. Er bestaan ook varianten zonder kip.
Roti is van oorsprong een Hindi woord en is de algemene benaming voor alle vormen van brood in grote delen van India, Pakistan, geheel Indonesië en geheel Maleisië. Meer specifiek worden hiermee alleen de ongerezen platte Indiase broden bedoeld zoals de Indiase naan, alu paratha en chapati.
Roti is duizenden jaren geleden bedacht door een nomadische vrouw in oud India. Zij kwam erachter dat je tarwe fijn kom stampen tot meel. Nadat ze water aan de meel toevoegde kneedde ze het in bolletjes om vervolgens dunne ronden schijven te maken. De schijven werden gebakken op platte stenen.
Een ongevulde roti is een paratha roti. Is deze gevuld met aardappel, dan is het aloe roti. Is deze vulling gemaakt van gemalen gele erwten, dan is het een dahl roti. Dit zijn de standaard varianten die je overal kunt krijgen.
Het bekendste Surinaamse gerecht met aardappel, kouseband en kip volgens traditioneel recept maar wel makkelijk en eenvoudig zelf te maken.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
De adjuma is net zo scherp, maar heeft minder smaak. Zorg dat je de peper bij het stoven niet kapot roert, dan wordt het namelijk wel heel erg scherp! Ingrediënten kousenband: 350g verse kousenband.
Er zijn verschillende soorten roti, waaronder paratha, sada en dhalpuri. Voor het Surinaamse gerecht roti wordt dhalpuri roti gebruikt; roti gevuld met gekruide spliterwten of aardappel.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
De letterlijke vertaling van roti is brood. Een roti pannenkoek maken vergt even wat kneedwerk, maar dan heb je ook wat! Met een simpele basis van zelfrijzend bakmeel, water en olie, kan jij in een handomdraai (of twee) een lekkere roti pannenkoek maken! Dit is een basisrecept, zonder vulling.
Er zitten 264 kilocalorieën in 1 stuk (85 gram) roti. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roti'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De letterlijke vertaling is 'heel heel' of 'helen helen', maar het kan ook een 'geheel' betekenen wat wellicht ook weer verwijst naar het feit dat het eigenlijk een eenpansgerecht is. Gelukkig heb ik heri heri wel vaak genoeg in mijn leven gegeten, want het is veel te lekker.
De voedingswaarden:
In 100 gram roti zitten 120 calorieën. Er van uitgaande dat een portie roti zo'n 300 gram is zijn dat dus 360 calorieën per portie. Dat is best gemiddeld voor een avondmaal. Per 100 gram roti zit zo'n 5,5 gram eiwit.
De Surinaamse roti wordt met een aantal bijgerechten geserveerd zoals kousenband, aardappelen, hardgekookte eieren, knoflook, ui en verschillende soorten vlees (kip, eend, schaap). Deze bijgerechten worden meestal gekruid met masala, een mengsel van gemalen specerijen vergelijkbaar met curry.
Kousenband smaak
Kousenband is heerlijk in de beruchte Surinaamse roti. Maar je kunt kousenband ook zo gebruiken: Afgekoeld in een salade met bijvoorbeeld sesampasta (tahin), sojasaus en sesamzaad. Met ui, tomaat, champignons en blokjes ham geroerbakt.
Roti vellen bestellen | Albert Heijn.
Bij de roti hoort een sambal van Madame Jeanette pepers. Deze sambal is erg heet, maar de smaak is heerlijk en een roti zonder sambal is niet compleet. Koop de pepers op de markt of in een Surinaamse toko, dan zijn ze goedkoper dan bij de supermarkt.
Of de Madame Jeanette-peper niet zo lang te laten meekoken; 5 minuten bijvoorbeeld. Naar mate de peper langer wordt meegekookt wordt het gerecht scherper. Het meekoken van 30 minuten levert een heel pittig gerecht op.
De Madam Jeanette is een hele hete, aromatische peper. Daarom wordt de Madam Jeanette meestal als smaakmaker meegekookt, om later weer uit het gerecht te worden verwijderd. Deze peper wordt veel gebruikt in de Surinaamse en Antilliaanse keuken en combineert heel goed met tomaten en gerechten met tropische vruchten.
Garam masala = garam Masala is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Het is een ingrediënt in veel Indiase gerechten zoals Tandoori.
Masala, de Surinaamse kerrie, is een kruidenmengsel gemaakt van o.a. kurkuma, komijn, mosterdzaad, gember enz. Je hoeft dit allemaal niet zelf te mengen, want je kan hele lekker masala kopen bij de toko's en supermarkten. Masala ruik je goed, maar het smaakt vooral heel goed.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Gebruik er niet te veel van en kies meer voor kruiden en specerijen zoals gember, lontai, soepgroenten, knoflook en ui. Veel basisingrediënten zoals witte rijst, bami-noodles, bakbanaan en cassave bevatten weinig vezels.
Koffie was een van de eerste gewassen die in de kolonie Suriname werd geteeld, en ook nu wordt op Plantage Katwijk koffie verbouwd. Maar Surinamers zijn over het algemeen niet écht koffieleuten, zoals de Nederlanders bijvoorbeeld.