Geluid. Grote variatie aan krassende en schorre geluiden. Kan ook zacht zingen en andere vogels imiteren.
Eksters rouwen, net als mensen, om hun dode soortgenoten. In een geval lag een dode ekster midden op de weg. Het dier was omringd door soortgenoten, die rondjes om hun dode vriend heen liepen en voortdurend hard krijsten.
De zwarte kraai zegt net als de roek 'krah - krah - krah'.
Van oudsher wordt de ekster juist in verband gebracht met geluk. Niet het soort dat je in de schoot wordt geworpen, maar juist dat de ekster in staat is om waardevolle dingen uit een hele hoop te vinden.
Opnieuw mis: Eksters hebben geduchte vijanden die negatieve invloeden hebben op hun populatie: marter, Vos, Buizerd, Sperwer, Havik en de Huiskat. Ze hebben zelfs concurrentie van hun zwarte verwanten. Zo plunderen Zwarte kraaien wel eens een eksternest.
Eksters kunnen ook, tot het voorjaar aanbreekt en de concurrentie losbarst, samen overnachten. Ze zoeken daarvoor een redelijk dichte groep struiken en boompjes tot zo'n vijf meter hoog, waar ze veilig zitten voor dieren die vanaf de grond naderen, maar ook voor luchtpredatoren.
Een andere optie is om de eksters te verjagen is om een namaak ekster ondersteboven bijvoorbeeld in een boom te hangen. Een dode soortgenoot schrikt ook af. Echter zullen ze hier waarschijnlijk wel aan wennen. Ook kun je er voor kiezen de eksters te verjagen met angstkreten.
Duivenborst is niet alleen voor de mens een delicatesse. Ook gaaien, kraaien, eksters en roofvogels zijn dol op duif en dat is maar goed ook.
Jazeker kunnen ze dat. Net als papegaaien hebben ze twee neusgaten net boven hun snavel. Dit is bedoeld om door te ademen maar ook om mee te ruiken.
Ook is er sprake van muzikaal verleiden: mannetjes brengen hun soms luide, soms zachte minneliederen ten gehore. Thuis (zelfs in de slaapkamer) hoor ik een koolmees: taTIE taTIE taTIE taTIE taTIE, klinkt het indringend. Het lijkt op de sirene van een politieauto en ook wel op een fietspomp.
Oink oink, prrr prrr, boe, iaaaaa iaaaaa.
Een aanhoudend lang geratel, alsof iemand maar niet wakker wil worden. Het is de zang van de snor óf de sprinkhaanzanger. Het klinkt enigszins mechanisch. Klinkt niet alleen als een wekker, maar je zou er ook het geratel van een 'tractor in de verte' in kunnen herkennen.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Eksters en andere kraaiachtigen eten geregeld een jonge vogel. Ook spechten en andere vogels doen dat. Op zoek naar een eiwitrijke hap.
Ja, eksters kunnen geluiden nabootsen / praten. Net als kraaien dat kunnen.
Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien. Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
Met aan de bovenkant een 'dakje' tegen indringers. Hij bouwt de nesten van takken en twijgen. Van binnen bekleedt de ekster zijn nest met klei en grassen, wortels en haren.
Eksternesten zijn grover van bouw met dikkere takken. Daarnaast zitten er in een eksternest geen twijgen met bladeren of naalden aan. Eekhoorns bouwen ook met enige regelmaat een nest in een holte van een boom. Meestal zie je daar van de buitenkant niets van, maar soms steken er wat twijgen met bladeren uit de holte.
Kraaien trachten te voorkomen dat eksters in de buurt van hun territorium gaan broeden en als ze kans zien dan breken ze de eksternesten af. Ook worden in deze tijd door eksters al proefnesten gebouwd om te zien of ze door kraaien worden verstoord. Is dat niet het geval dan zullen ze misschien straks worden gebruikt.
Buiten de broedtijd leven eksters vaak in groepsverband. Tot hun derde levensjaar vormen ze zogenaamde 'jeugdbendes', waarin ze de ervaring opdoen die een ekster nodig heeft om zelf jongen groot te kunnen brengen. Eksters zijn standvogels, dat wil zeggen dat ze hier in Nederland overwinteren.
De ekster vraagt je om te ontwaken en verbinding te maken met je eigen kennis en wijsheid. Voel en vertrouw op jouw intuïtie. Je kunt vertrouwen en leren luisteren naar jouw innerlijke stem. Vervolgens zul je actie moeten nemen in de richting die je wordt aangewezen.
Chocolade en avocado bijvoorbeeld. Maar wat maakt hen 'killers'? Er zijn een aantal dingen die je vogels nooit in hun snavel mogen krijgen. Ook al eten ze deze zaken graag – chocolade, avocado en alcohol zijn taboe voor onze gevleugelde vrienden, want ze kunnen levensgevaarlijk voor hen zijn.
In de herfst wordt het dieet aangevuld met vruchten, in de winter en het voorjaar met zaden (graan, peulgewassen, eikels, noten). Het hele jaar door voeden ze zich met karkassen van verkeersslachtoffers. Eksters roven regelmatig eieren en jongen van andere vogels, vooral om er hun eigen jongen mee te voeden.