Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
Top voor tussendoor: groente en fruit
Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes. Een aandachtspunt: In hele snoeptomaatjes of druiven kan je kind zich verslikken.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Zodra je baby 8 maanden oud is, mag hij vast voedsel eten
Als je bovendien op vingereten overstapt de daaropvolgende maanden, is kiwi ideaal om in hapklare stukjes of reepjes te snijden1,2. Sommige soorten fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi's, kunnen vrij zuur zijn.
Vanwege mogelijke allergische reacties is het beter om vanaf de leeftijd van 12 maanden een baby aardbeien aan te bieden. Als er geen allergieën in de familie voorkomen kun je eerder beginnen met het aanbieden van aardbeien.
Kinderen moeten nog leren om te kauwen en daarbij is hun slikreflex nog niet helemaal ontwikkeld. Als je je ergens in verslikt hoest je een paar keer zodat het weer naar boven komt, maar kinderen kunnen dit nog niet. Na de leeftijd van 5 jaar kun je stoppen met het in stukjes snijden.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Start met 1 eetlepel mager vlees per dag. Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu.
Voor baby's onder de 6 maanden zijn stukjes in een hapje namelijk nog niet zo fijn. Als je baby nog geen 6 maanden is, dan mag de hoeveelheid ook nog heel klein blijven, 2 kleine theelepeltjes is al genoeg. Het gaat er puur om dat je baby de smaak even in zijn mond heeft gehad.
Volgens de meest recente richtlijnen van het Voedingscentrum moeten kinderen van 1 tot 4 jaar 150 gram fruit per dag eten, 50 tot 100 gram groenten per dag en 1 keer per week 50 gram vis.
Kinderen van 1-3 jaar: 150 gram (1,5 stuk)
Je kunt je kindje pap geven. Daar kun je prima wat kleine stukjes vers fruit doorheen doen, zoals banaan en aardbei. Of geef je kindje een brood(korst) om op te knabbelen.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
En natuurlijk is komkommer ook heerlijk als gezond tussendoortje voor groot en klein! Wanneer je jouw baby een reepje komkommer wilt laten ontdekken blijf er dan altijd bijzitten. TIP! Voor kleintjes met doorkomende tandjes kan het sabbelen en bijten op een gekoeld stukje komkommer verlichting geven.
Ontbijtkoek. Ook en verantwoorde snack voor volwassenen, maar te veel suiker voor baby's. Ik neem daarom de versie met minder suiker, maar het is natuurlijk nog steeds niet goed… Zelfde advies als voor de eierkoek, pas vanaf 1 jaar en bij uitzondering.
Alle verse zeevis is geschikt voor baby's. Vis bevat bepaalde vetzuren die heel belangrijk zijn voor de groei van de hersenen en de ontwikkeling van de ogen. Koop liefst gefileerde vis en pas op voor graten. Varieer in de verse vis tussen vette, halfvette en magere vis en ook binnen de groepen.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Zorg dat de stukjes eten voor je dreumes of peuter niet te groot zijn. Cherrytomaatjes en druiven kun je in de lengte doormidden snijden. Twijfel je of je kind het hapje aankan? Snijd het eten gewoon nog een keer extra doormidden.
Is je kindje zes tot acht maanden, dan kun je ook blauwe bessen gaan introduceren, ander bessen mogen vanaf 10 maanden. Deze blauwe bessen kook je 5 minuten en vervolgens gaan ze in de blender. Lekker om te combineren met bijvoorbeeld appel- of bananenmoes.
Rasp de appel op de kleinste stand van je rasp en bouw op naar een grotere rasp als je baby ouder wordt. Vanaf 7 maanden kun je je baby ook gekookte stukjes appelpartjes geven. Als je je baby wat meer structuur wil geven kan je vanaf 8 maanden hele dunne appelpartjes snijden. Deze geef je dan ongekookt aan je baby.