* Blauw/paars fruit: bosbessen, braambessen, pruimen, blauwe druiven… Door witte voeding te eten, krijg je een sterk immuunsysteem en ben je beter beschermd tegen ziektes: * Wit fruit: appel, peer…
Blauwe bessen hebben, vergeleken met andere soorten fruit, een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. Daarnaast bevatten ze enorm veel vitamine C, vitamine A en B, mineralen en spoorelementen. Blauwbessen: de lekkerste manier om gezond te blijven!
Paarse of blauwe kleurstof kan je halen uit bosbessen, bramen, het sap van gekookte rode kool, spirulinapoeder of truffelaardappelen. Door toevoeging van wat zuiveringszout kan je paars veranderen in blauw.
In blauwe en paarse groenten en fruit zitten de kleurstoffen die anthoyanen worden genoemd. Ze geven bosbessen, bietjes en rodekool niet alleen die mooie diepe kleur, maar werken ook als krachtige antioxidanten. Dat betekent dat een handje blauwe bessen je helpt om vrije radicalen in je lichaam uit te schakelen.
Bosbessen, bramen, zwarte bessen, rode druiven en pruimen bulken van de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Aan deze stoffen worden wonderbaarlijke gezondheidseffecten toegedicht. Eet paars fruit vooral rijp, dan is het gehalte aan anthocyanen op z'n hoogst.
Paprika. Geen 'groente' die zoveel verkocht wordt als paprika, maar eigenlijk hoort deze ook thuis in het rijtje van fruit. Deze groeit namelijk ook uit de bloem van de plant en is dus een vrucht.
Oranje voor de ogen: nectarines, abrikozen, perziken, sinaasappels en mandarijnen kleuren zo mooi oranje door een gezond stofje: bètacaroteen. Dit is de voorloper van vitamine A en dat is goed voor je ogen. Geel voor de bloeddruk: geel fruit als honingmeloen en bananen bevat veel kalium. Dat is goed voor je bloeddruk!
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
De kleur van de lucht en van de zee. Blauw is een kalmerende kleur en wordt geassocieerd met rust en vrede. Het wordt in verband gebracht met intelligentie, stabiliteit & waarheid. Blauw is de kleur van duidelijke communicatie, loyaliteit, vertrouwen, wijsheid & (spirituele) wilskracht.
Net als alle andere kleuren combineert blauw goed met wit, zwart en grijs. Maar wat dacht je van blauw combineren met verschillende blauwtinten of met oranje, geel, bruin, (zacht)roze of donkergroen? Natuurlijke materialen, zoals hout, combineren ook erg goed met de kleur blauw.
Blauw verkrijg je niet door een aantal kleuren te mengen. Blauw is een primaire kleur net als geel en rood. Mét blauw mengen kan natuurlijk wel. Heb je bijvoorbeeld alle primaire kleuren dan is het mogelijk om elke kleur te krijgen die jij maar wil.
Door met regelmaat blauwe bessen of het sap ervan te drinken versterkt je hersenfunctie en verbetert je geheugen en je concentratievermogen. Net als cranberry's, bevatten blauwe bessen stoffen die bepaalde bacteriën beletten om zich aan de wand van de urineweg te hechten. Dit kan urineweginfecties voorkomen.
Dagelijks een handjevol blauwe bessen per dag is in principe genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Aanbevolen door het voedingscentrum is om zo'n 200 gram fruit te eten per dag. Eventueel kun je dus ook meer dan een handje blauwe bessen eten.
Blauwe bessen zijn blauwzwart en hebben een zilverkleurig, dof waslaagje. Ze hebben een milde, zoete bosbesachtige smaak.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.
Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel.
De kleur fasedraad (vaak aangeduid met P) was vroeger groen en is tegenwoordig bruin. De kleur nuldraad (vaak aangeduid met N) was vroeger rood en is tegenwoordig blauw. De kleur aardedraad (vaak aangeduid met een “antenne”-symbool) was vroeger grijs en is tegenwoordig geel/groen.
Egyptisch blauw, gecreëerd rond 2.200 voor Christus in het oude Egypte, was het eerste kleurpigment dat synthetisch werd geproduceerd, omdat het het resultaat is van het mengen van een gemalen kalksteen met zand en een koperhoudend mineraal, vervolgens verwarmd tot tussen 1470 en 1650 ° F.
Marineblauw is een donkere, diepe blauwtint. De kleur maakt sinds 1748 deel uit van het officiersuniform van de Britse Royal Navy en is nadien overgenomen door de marines van andere naties. De kleur wordt nog steeds geassocieerd met de marine, maar bijvoorbeeld ook met badmode.
Geel en blauw wordt samen groen.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.