Vitamine D en de hersenen
Die stof heeft invloed op op ons humeur. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen wordt verlaagd. Een serotoninetekort kan zelfs leiden tot depressie. Uit meerdere onderzoeken blijkt het verband tussen een tekort een vitamine D en het humeur.
Kippensoep
Kippensoep is het wondermiddeltje onder alle voedingswaren. Zo'n beetje alle goede stoffen die je maar kan verzinnen zitten erin: eiwitten, vitaminen en mineralen. Het zorgt ervoor dat jij niet uitdroogt en werkt de slechte stoffen sneller je lichaam uit. Kippensoep is vooral goed ter bestrijding van griep.
Je humeur wordt gereguleerd door neurotransmitters en hormonen ( 1 ). Dopamine, cortisol en adrenaline zijn drie bekenden: dopamine is het zogenaamde 'gelukshormoon' en adrenaline en cortisol zijn stresshormonen. Wanneer het lichaam veel dopamine aanmaakt, zorgt dat voor een goed humeur.
Als de druk in de atmosfeer stijgt en daalt, doet de druk die op je lichaam wordt uitgeoefend dit ook. Lage atmosferische druk veroorzaakt een drukverschil tussen de atmosfeer om ons heen en de lucht in ons lichaam. Dit kan leiden tot hoofdpijn, gewrichtspijnen, slaapstoornissen en andere biochemische veranderingen.
Voedzaam betekent volgens het woordenboek: 'Veel voedingsstoffen bevattend'. Wij hebben dat vertaald naar: Zorgen voor een zo groot mogelijke variatie aan vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, goede koolhydraten en vezels.
Wat is emotie-eten? Wie bij lastige emoties grijpt naar (ongezond) eten, is misschien wel een emotie eter. Emotie-eten gebeurt zodra er lastige gevoelens opkomen. Het eten leidt af van deze gevoelens en biedt tijdelijk 'troost'.
Een magnesium tekort kan ten grondslag liggen aan stress, depressie en andere aandoeningen van de stemming en gevoelens. Bovendien verbruikt het lichaam meer magnesium in geval van stress. Het kan daarom lonen om met een magnesiumsupplement, specifiek magnesium tauraat, je stress of depressie te lijf te gaan.
Bij mensen met een tekort aan vitamine D werd een relatie gevonden met verminderd cognitief functioneren en meer depressieve klachten42. Bij vrouwen met een depressie of een doorgemaakte depressie wordt bovendien een lagere botdichtheid gevonden, wat ook een gevolg kan zijn van een tekort aan vitamine D43.
In de afgelopen jaren is vitamine D regelmatig in verband gebracht met cognitieve achteruitgang en mentale gezondheid.
Dopamine en noradrenaline zijn de bekendste opwekkende hersenstofjes. Vooral dopamine zorgt ervoor dat je genot, welzijn en blijdschap ervaart. Wanneer je veel groente en fruit zult eten, blijven die zenuwcellen die dopamine beschermt door de antioxidanten die in groenvoer zitten.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De aanbevolen dagelijkse inname wordt voor tryptofaan geschat op tussen de 250 mg en 425 mg (3,5 tot 6 mg per kg lichaamsgewicht).
Ga niet eten, maar verwerk je emoties op een andere manier. Beloon jezelf met een mooie aankoop als je gelukkig bent, ga sporten als je vol frustratie zit en schrijf alles van je af op verdrietige momenten. Dat lucht een stuk meer op dan troostvoedsel eten, waar je je alleen maar schuldiger over gaat voelen.
Vier manieren om emotie-eten te herkennen
Denk aan producten als chocolade, kaas, snoep, ijs, patat of bijv. pizza. De honger zit nu niet in je maag (een normale behoefte), maar in je mond. Bij emotie-eten komt er vaak een plotselinge sterke drang naar 'dat ene product'.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%. Deze bruine pasta is met 188% behoorlijk vullend! Opvallend: een croissantje is met een score van 47% het minst vullend van de hele index!
Alle mensen en dieren kunnen het weer aanvoelen: het lichaam ervaart druk, temperatuur en luchtvochtigheid. De luchtdruk heeft bijvoorbeeld direct invloed op de druk rond bloedvaten, pezen, gewrichten en botten. Onweer gaat meestal samen met een hoge luchtvochtigheid en een lage druk.
Door de plotselinge weersveranderingen kan er veel vocht in de lucht ontstaan. Vocht in combinatie met erg koud of warm weer kan hoofdpijn veroorzaken. Het is trouwens ook niet goed voor je gewrichten. Vooral voor mensen met reuma of artrose is vochtigheid geen pretje.
Wanneer de luchtdruk snel daalt, zet de lucht in onder andere bij- en voorhoofdsholten uit, waardoor er meer druk op bloedvaten komt te staan. Dit kan hoofdpijn tot gevolg hebben. Uiteraard lost het drukprobleem zich uiteindelijk vanzelf op.