In de Waddenzee liggen veel onbegroeide zand- en wadplaten, maar er zijn ook echte onbewoonde eilanden. Ze liggen zo hoog dat de hoogste delen altijd droog staan. Ze zijn ook begroeid met planten. De Nederlandse onbewoonde eilanden zijn van west naar oost Griend, Rottumerplaat en Rottumeroog.
Het Nederlandse waddengebied heeft vijf bewoonde en drie onbewoonde eilanden. De Afsluitdijk vormt de harde grens met het zoete IJsselmeer. De zeedijken langs de Hollandse, Friese en Groninger kust beschermen de zeekleigebieden die zijn ontstaan door het inpolderen van kwelders.
De namen van de bewoonde Nederlandse Waddeneilanden zijn van west naar oost: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Kort samengevat TVTAS. De onbewoonde eilanden zijn de Razende Bol, Rottumerplaat en Rottumeroog.
De Nederlandse Waddeneilanden zijn de vijf parels in het noorden van Nederland. Alle Waddeneilanden hebben hun eigen unieke kenmerken: Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel zijn behoorlijk verschillend.
De eilanden
Er zijn in totaal 7 eilanden die de Oost-Friese Waddeneilanden vormen. Dit zijn Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge. De eilanden zijn gemakkelijk te bereiken en zijn een geschikte vakantiebestemming voor jong en oud.
De verschillen in status tussen het Fries en het Limburgs zijn kortom historisch en niet taalkundig van aard. Waarom het Fries wel en het Limburgs niet als officiële taal in Nederland is erkend, heeft te maken met tijdsgeest, identiteit en mentaliteit.
Volgens onderzoek wordt Engels door tussen de 90% en de 93% van de Nederlandse bevolking als tweede taal gesproken. Engels is daarmee de meest gesproken tweede taal in Nederland. Voorts is Engels de officiële bestuurstaal op de eilanden Sint Eustatius en Saba.
Vlieland is mooiste eiland van Nederland
Het langgerekte Waddeneiland met z'n vele strandjes, leuke dorpje en prachtige wandel- en fietspaden is populair onder de Nederlanders. De afgelopen week wisselde het eiland de plek bovenaan onze top 20 af met Terschelling, maar kreeg het uiteindelijk 1% meer stemmen!
Het beste antwoord. Stranden en duinen ontstaan door het aanspoelen en vervolgens opwaaien van zand. Door de overheersende zeestromingen en windrichting zal het zand (in theorie) aan één kant van het eiland "aankomen" terwijl het eiland aan de andere zijde afkalft.
Zo was Texel vroeger een schiereiland, maar na de Allerheiligenvloed van 1170 werd het een eiland.
In de Waddenzee liggen veel onbegroeide zand- en wadplaten, maar er zijn ook echte onbewoonde eilanden. Ze liggen zo hoog dat de hoogste delen altijd droog staan. Ze zijn ook begroeid met planten. De Nederlandse onbewoonde eilanden zijn van west naar oost Griend, Rottumerplaat en Rottumeroog.
Schiermonnikoog: een autoluw eiland. Schiermonnikoog is met zijn zestien kilometer lengte en vier kilometer breedte het kleinste bewoonde Waddeneiland. Ook het enige dorp op het eiland heet Schiermonnikoog.
Welke Waddeneilanden zijn autovrij? Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij, daar mag je dus niet je eigen auto meenemen. Op Texel, Ameland en Terschelling mag dat wel, de auto gaat mee op de veerboot.
Wild Cane Key-eiland ligt aan de kust van centraal Amerika en kost zo'n 347.000 euro. Op meerdere plekken op het eiland kun je een huis bouwen, de plek is makkelijk te bereiken met een helikopter.
Oké, de zon moet je er soms even bij denken, maar aan mooie stranden geen gebrek! Voor wie de volgorde van de Waddeneilanden niet uit elkaar kan houden, is er het ezelsbruggetje 'tvtas': Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog dus!
Terschelling is misschien wel het mooiste Waddeneiland van Nederland. Toen wij Terschelling voor het eerst bezochten werden we aangenaam verrast door de schoonheid van het eiland. Het Waddeneiland heeft namelijk prachtige zandstranden, een fraaie natuur en als je gaat fietsen of wandelen dan zie je bijna geen auto's.
Op de vraag bij welke provincie Schiermonnikoog hoort, zijn de Groningers heel resoluut 'Groningen natuurlijk'. Het eiland ligt boven hun provincie, maar toch het is écht Fryslân! Als je met de boot vanaf Lauwersoog vertrekt – en dat ligt in Groningen - ben je wel weer in Fryslân als je op Schier van boord gaat.
Rottumeroog is een Nederlands waddeneiland behorende bij de provincie Groningen, dat wordt aangeduid met Rottum. Het behoort tot de gemeente Het Hogeland. Het eiland ligt in de Eemsmonding ten westen van de Westereems, de rijksgrens met Duitsland en de vaargeul naar de Eemshaven en verder.
De kusten bij Groningen, onderdeel van het Waddenzee Werelderfgoed, bieden een rust en ruimte zoals eigenlijk nergens in Nederland nog te vinden is. U ontdekt er heerlijke stranden met vergezichten tot voorbij de zandplaten en het onbewoonde Rottum.
Texel is wederom het goedkoopste eiland voor een oversteek als voetganger, met een prijs van 2,50. Voor Schiermonnikoog en Ameland betaal je zo'n 17 euro per persoon voor een retourtje en de duurste eilanden zijn Vlieland en wederom Terschelling, waar je zo'n 30 euro betaalt.
In een notendop: Texel is het grootste en drukste eiland, Terschelling het bekendste, Vlieland het hipste, Ameland het rustigste en Schiermonnikoog is het kleinste eiland uit het rijtje.
Alleen de eilanden Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij. Een betere benaming is overigens autoluw. Aangezien er wel auto's op het eiland te vinden zijn, maar dit is enkel mogelijk met ontheffing van de gemeente op het eiland en dus over het algemeen niet voor vakantiegangers.
Helft van de provincie spreekt Gronings
Nedersaksisch was eerder al wel erkend als streektaal in Nederland. In Nederland, Duitsland en Denemarken wordt dat door zo'n 4,8 miljoen mensen gesproken. Het Gronings is een dialect van het Nedersaksisch en heeft zo'n 310.000 sprekers.
Een belangrijk moment voor het Gronings: de Nedersaksische taal is nu officieel erkend als onderdeel van het Nederlands. Vertegenwoordigers van de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland tekenden woensdagmiddag in het provinciehuis in Zwolle het zogenoemde Convenant.
'We' spreken gemiddeld 3,2 talen
De meeste inwoners van Nederland hebben Nederlands als moedertaal. Daarnaast spreken veel Nederlanders een aardig woordje Engels en vaak ook nog een beetje Duits en Frans. Gemiddeld spreken Nederlanders 3,2 talen. Daarmee laten we, op Luxemburg na, iedereen achter ons.