Een digestief is een drankje met een hoog alcoholpercentage dat na de maaltijd wordt gedronken. Dit kunnen zowel likeuren als gedistilleerde dranken zijn, maar ook port of hele zoete wijn.
Een digestief is een drankje dat na de maaltijd wordt gedronken. Het lichaam neemt op een volle maag minder alcohol op. Daarnaast kunnen je smaakpapillen door een hoog alcoholpercentage overgestimuleerd raken. Hierdoor proef je de fijnere smaken van een maaltijd dan weer minder goed.
Volgens de Italianen is limoncello goed voor de spijsvertering. In Italië wordt deze likeur dan ook veelvuldig na het eten geserveerd als digestief. In de meeste gevallen wordt de limoncello ijskoud gedronken, rechtstreeks uit de vriezer.
digestief = het digestief zelfst. naamw. Uitspraak: [diʒɛsˈtif] Verbuigingen: diges|tieven (meerv.) glas sterk alcoholische drank na het diner, voor een goede spijsvertering Voorbeeld: `een glas cog...
Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief. En ook de wat zoetere dranken als amaretto en port zijn vaak favoriet. Maar het echte werk komt toch weer uit Italië en dan moet je denken aan sambuca of grappa.
Gin is ideaal om te drinken als aperitief evenals digestief omdat het een alcoholisch extract is van heel wat plantendelen die stuk voor stuk een positieve uitwerking hebben op de spijsvertering. De naam 'gin' evenals 'jenever' is afgeleid van de jeneverbes ( 'juniper' in het Engels).
Grappa is een Italiaans gedistilleerde alcoholische drank. Grappa wordt vaak gebruikt als digestief. Het bevordert de vertering van maaltijden.
Mix de Limoncello met cola en je hebt een eenvoudige maar lekkere cocktail!
Naast bier en wijn mag een basisvoorraad met sterke dranken en likeuren zeker niet ontbreken in je keuken.
Bubbels en een droge witte wijn zijn altijd een goede keuze. Voor een originele toets kun je een smaakje toevoegen (vlierbloesemsiroop, een aardbei, frambozen,…). Succes verzekerd! Maar ook bier komt in aanmerking: frisse zomerse bieren met een zachte citroensmaak of een lichtzurig frambozenbier zijn heerlijk vooraf.
Een aperitief (in het Italiaans aperitivo, van aprire = openen) is een (meestal alcoholische) drank die men nuttigt voor het eten. Dit kan bijvoorbeeld een sherry of een martini zijn, maar ook een cocktail wordt regelmatig gebruikt. Ook een (al dan niet verdunde) anijslikeur kan worden geserveerd als aperitief.
Drink voldoende water
Als je voldoende water of thee drinkt, ben je altijd goed gehydrateerd en wordt er voldoende van het spijsverteringszuur aangemaakt, wat zorgt voor een goede spijsvertering. Dit kan een opgeblazen gevoel helpen voorkomen.
Bij een minder zware maaltijd of na een uur komt er meer ruimte vrij en vermengt het water zich met de maaginhoud. Daardoor verbetert zich de vertering net zoals je water drinkt tijdens het eten. Drinken op een lege maag, tijdens of na het eten heeft een gunstige invloed op de kwaliteit van de vertering.
Wanneer we het eten te snel doorspoelen (drinken), kunnen de darmen de voedingsstoffen uit het voedsel niet zo makkelijk absorberen, omdat deze te snel en onverteerd passeert. (Dit kan ook het risico verhogen van obstipatie en darmblokade.)
Limoncello is een Italiaans likeur gemaakt van citroen, veel suiker, water en bijna pure alcohol. De drank bevat na het maken ongeveer 30-35% alcohol en is een sterke drank dus.
Ouzo wordt vaak een aperitief genoemd, maar de Grieken drinken het niet zozeer voor het eten, maar eerder tijdens speciale sessies. In de late middag of vroege avond komt de fles ouzo op tafel, samen met wat mezedes oftewel borrelhapjes. Je drinkt ouzo koud, over een of twee ijsklontjes geschonken.
Yakult komt uit Japan en is al een tijdje bij ons in de supermarkt verkrijgbaar. Het kleine flesje met zijn karakteristieke vorm en intens zoete smaak bevat op zijn minst 6,5 miljard gezonde darmbacteriën. Deze zogenoemde probiotica zijn goed voor onze stoelgang en onze weerstand. Ook zouden ze helpen tegen allergieën.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
De klassieker: Citroenwater
Citroenwater kan je maag opstarten in de ochtend, zeker als jij geen grote ontbijter bent. Voedingsdeskundige Raphaël Gruman beveelt aan om de dag te beginnen met deze detoxerende drank om je maag te activeren.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen intussen aan dat verantwoord gin drinken niet alleen je humeur, maar ook je gezondheid een boost geeft. De natuurlijke ingrediënten van gin zijn antioxidanten die je huid soepel, veerkrachtig en jong houden.
Het bevordert namelijk de spijsvertering en reinigt de maag na de maaltijd. Italianen drinken grappa ook graag door de koffie, beter bekend als Caffè corretto. Daarnaast kan grappa ook gedronken worden in een cocktail of als aperitief wanneer je het mixt met wat prosecco.