Na 6 jaar onderwijs in de richting BSO ontvangen leerlingen een getuigschrift. Pas na afronding van het 7e jaar behalen leerlingen het Diploma van Secundair Onderwijs. We vergelijken het Diploma van Secundair Onderwijs in de richting Beroepssecundair Onderwijs (BSO) met een mbo-diploma op niveau 4.
Jongeren die vandaag het 6de jaar BSO afronden krijgen een getuigschrift. Pas na een extra 7de jaar halen BSO-studenten een diploma Secundair Onderwijs. Dat diploma is meteen hun toegangsticket tot de hogeschool of de universiteit.
Het 7e voorbereidend jaar vormt de schakel tussen een BSO-opleiding en een opleiding in het hoger onderwijs.
Na het zevende jaar kan je aan de slag als pijpfitter-lasser-monteerder. Je kan je verder vervolmaken via talrijke vervolgopleidingen. Bovendien verwerf je met dit zevende jaar het diploma secundair onderwijs. Met je diploma secundair onderwijs op zak kan je nog een Se-n-Se opleiding (bvb.
In het BSO bestaan heel wat 7e jaren (derde leerjaren van de derde graad BSO). Het volgen van zo'n jaar levert je niet alleen een doorgedreven specialisatie in je vakdomein, maar ook een diploma secundair onderwijs. De jaren kunnen lineair of modulair worden georganiseerd, beiden zijn evenwaardig.
Kun je met BSO dokter worden? Maar de enige groep die ergens een 100 procent slaagscore behaalt, is die van de TSO/BSO'ers die geneeskunde aanvatten. De drie studenten die dat tussen 2001-2007 riskeerden, slaagden alledrie.
Ja, dat mag. Elke leerling met een diploma secundair onderwijs (aso, bso, kso, tso) mag naar het hoger onderwijs. Let op: als je een richting volgt in het beroepsonderwijs (bso) dan moet je eerst een specialisatiejaar (7e jaar) volgen om je diploma te halen en te kunnen verder studeren.
Beroepssecundair onderwijs (BSO)
Inhoud: beroepsgericht, praktisch onderwijs, waarbij het lesrooster soms voor meer dan de helft uit stages en praktijk bestaat. Functie van het diploma: toegang tot het hoger onderwijs. Diploma: Diploma van Secundair Onderwijs, richting Beroepssecundair Onderwijs (BSO).
A2 is de oude benaming voor het huidige 'diploma secundair onderwijs'. Hoewel de benaming al officieel werd afgeschaft in de 70-er jaren, wordt deze nog veel gebruikt. Benaming voor een intussen niet meer bestaand onderwijsniveau, namelijk Lager Secundair Technisch. De term wordt soms nog gebruikt bij vacatures.
Na het zevende jaar Kinderzorg / Kinderbegeleider duaal kan je verder studeren in een Se-n-Se richting zoals Leefgroepwerking en Integrale Veiligheid. Je kan ook kiezen voor een Voorbereidend jaar hoger onderwijs of voor een professionele bachelor zoals kleuteronderwijs, verpleegkunde, pedagogie van het jonge kind.
Antwoord. Technisch gesproken kan je in het tweede jaar nog niet in het BSO zitten, misschien zit je in de b-stroom of BVL (beroepsvoorbereidend jaar). Na het BSO behaal je een getuigschrift, wat nog niet het zelfde is als een diploma (wat je krijgt na ASO, KSO of TSO).
Je kan dus een diploma halen in bso, in een richting die niets te maken heeft met rechten, en toch rechten/advocaat studeren aan de universiteit. Het is wel een lange en pittige opleiding, met heel veel theorie. Het kan zijn dat je met een aso of tso diploma wat beter voorbereid bent om die opleiding aan te kunnen.
4e leerjaar BSO
Je krijgt weinig algemene vakken. Je doet zélf, probeert zélf en krijgt zo ervaring in het beroep. Het beroepssecundair onderwijs bereidt je voor op de uitoefening van een beroep en is niet bedoeld als voorbereiding op hoger onderwijs.
U kunt op Mijn diploma's gratis een uittreksel van uw diplomagegevens downloaden. Staat het schooljaar waarin u uw diploma heeft gehaald in het Mijn diploma's ? Dan kunt u uw diplomagegevens bekijken door in te loggen op Mijn DUO. U heeft hiervoor een DigiD met sms-controle nodig.
Meestal wordt er van een diploma gesproken wanneer iemand een opleiding heeft afgerond zoals het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo), secundair onderwijs, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo), of mbo.
Leerlingen krijgen een diploma als zij slagen voor hun eindexamen vmbo-, havo of vwo. Ook studenten die een mbo-opleiding met succes afronden krijgen een diploma. In het hbo en op de universiteit krijgen studenten een getuigschrift (bachelor of master) en een supplement als zij slagen voor de examenonderdelen.
In het volwassenenonderwijs bestond een gelijkaardige opleidingsindeling naar niveau. De A werd er vervangen door een B, dus B2 was van het niveau A2. Een B1 was dan hoger onderwijs, behaald in het avondonderwijs. Het huidige niveau dat overeenstemt met A1 is de professionele bachelor en met B1 HBO5 graduaatsopleiding.
Niveau B: een diploma van 'bachelor' of van hoger onderwijs van één cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs. Niveau C: een diploma van secundair onderwijs of daarmee gelijkgesteld onderwijs.
Vroegere benamingen voor diploma's in verschillende onderwijsniveaus. Afgestudeerden in een hogeschool behaalden een A1-diploma, afgestudeerden in het technisch secundair onderwijs (tso) behaalden een A2-diploma, enz.
De activiteiten die aangeboden worden zijn niet alleen prestatiegericht; juist het samenspelen en ondernemen staat centraal. De BSO is ook een plek waar kinderen vriendschappen sluiten, kennis maken met kinderen van verschillende leeftijden en zich ontwikkelen in een huiselijke en fijne sfeer.
Dat je een richting volgt in het beroepsonderwijs betekent niet dat het gemakkelijker is of dat je minder slim bent dan iemand die een opleiding volgt in het tso (of het aso). Wil je naast een vak leren ook je theoretisch-technische en je algemene kennis uitbreiden? Dan is een richting in het tso een goede keuze.
In het TSO krijg je naast de theorie ook praktijklessen. Het beroepssecundair onderwijs (BSO) is een praktijkgerichte onderwijsvorm waarin je naast beperkte algemene vorming vooral een specifiek beroep aanleert. Het BSO wil je niet voorbereiden op verder studeren, maar wel om te gaan werken.
Na het zevende specialisatiejaar Kantooradministratie en Gegevensbeheer behaal je het diploma secundair onderwijs. Dit jaar is een vervolmaking, waarbij het accent ligt op het vlot werken met verschillende computerprogramma's en op praktijkervaring (anderhalve dag stage per week).
1. Starten met een graduaat, maar nog geen diploma secundair onderwijs? Wil je een graduaatsopleiding volgen (HBO5), dan kan je al starten met een getuigschrift van het 6de jaar BSO (minstens 3 jaar behaald) of een certificaat van het secundair volwassenenonderwijs (minimaal 900 lestijden).
Een hogeschool kan de toelating tot een bachelor-na-bacheloropleiding beperken tot afgestudeerden van een welbepaalde bacheloropleiding. Als je geen diploma van die bacheloropleiding hebt, kan de hogeschool je eventueel toelaten, als je met succes een voorbereidingsprogramma voltooit.