Vergeet het jachtluipaard of de slechtvalk, het dier dat het snelst kan bewegen is amper een vingerkootje groot: de vampiermier. Het agressieve insect kan zijn kaken dichtslaan aan een snelheid van 320 kilometer per uur.
Welk dier in het snelst in de lucht? Als we dachten dat de jachtluipaard op het land en de zeilvis in het water snel waren, deze vogel is nog veel sneller: de slechtvalk. Wanneer een slechtvalk tijdens de jacht een vrije val inzet, bereikt deze vogel een ongelooflijke snelheid van zo'n 320 kilometer per uur!
Hij haalt een topsnelheid van gemiddeld 100 km per uur. In ongeveer drie seconden kan hij een snelheid van tachtig kilometer per uur halen! De topsnelheid houdt hij echter maar ongeveer 30 seconden vast. Het komt niet vaak voor dat een cheeta zo hard rent.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Racemonster. Tijdens een aanval haalt een cheeta binnen drie seconden een snelheid van 100 kilometer per uur. Dat is net zo snel als een auto op de snelweg! De kat houdt dat niet lang vol.
Ter vergelijking: luiaards leggen per dag niet meer dan 38 meter af. Hiermee zijn ze de traagste zoogdieren ter wereld. Geschat wordt dat luiaards in gevangenschap zo'n 15 tot 20 uur per dag slapen en in het wild tussen 8 en 9 uur per dag.
1. SSC Tuatara. De SSC Tuatara met een topsnelheid van 508 km/u is veruit de snelste auto op het moment.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
De Scydosella Musawasenis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien. Het was al langer bekend dat deze kevers erg klein zijn, maar dit is de eerste keer dat de diertjes zijn gemeten in de natuur.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
In totaal zijn er 23 soorten, waarvan er een paar levensgevaarlijk kunnen zijn. Het ongeluk met het meisje is zeldzaam, maar geen uitzondering: jaarlijks worden er in Australië 1 a 2 mensen gedood door krokodillen.
Alle dieren kunnen hun tong uitsteken. Behalve de krokodil. Als een krokodil dat zou kunnen, zou deze de eigen tong immers afbijten.
Het enige dier dat niet kan springen is de olifant, maar die kan weer water ruiken op vijf kilometer afstand.
1. Blobvis. De Blobvis, ook wel bekend als het lelijkste dier ter wereld. Naast lelijk is de blobvis ook nog eens lui, hij zwemt niet, maar zweeft een beetje over de bodem van de zee terwijl hij alles wat levend is opslokt.
1. Paradijsvogel. De paradijsvogel is de mooiste vogel ter wereld en tegelijk het mooiste dier. Er bestaan ruim 70 soorten van.
Maar de Californische Condor heeft niet voor niets een plekje geclaimd in de lijst lelijke dieren. Bij deze vogel lijkt het alsof zijn kop door het vuur is gehaald en hij het nét heeft overleefd. Snel zal je 'm niet tegenkomen, want hij leeft voornamelijk in de heuvels van Los Angeles.
Langer antwoord:
Sneller reizen dan een lichtstraal is dus niet mogelijk. Aan de andere kant is in het verleden wel meer voor onmogelijk gehouden. Wetenschap is nooit af, en het is niet uitgesloten dat er in de toekomst toch nog wat gesleuteld moet worden aan theorieën zoals die van Einstein.
“Een luipaard kan supergoed zwemmen. Hij eet soms zelfs vis of krab!”