Er zijn slechts twee zoogdieren die eieren leggen. Dat zijn het vogelbekdier en de mierenegel. Ze behoren toch tot de zoogdieren omdat ze hun jongen moedermelk geven. Een vogelbekdier heeft geen tepels.
Dieren die eieren leggen zijn vissen, amfibieën, insecten, reptielen, vogels en monotreme zoogdieren.
Oviparie is het verschijnsel dat dieren zich voortplanten door middel van het leggen van eieren. Anders dan bij vivipare (levendbarende) dieren ontwikkelt het embryo zich niet in het lichaam van de moeder, maar in het ei.
Jonkies uit eieren Er zijn twee diersoorten die we tot de zoogdieren rekenen, die wel eieren leggen. Het zijn: 1. het vogelbekdier en 2. de mierenegel. Deze dieren komen alleen voor in Australië en op Nieuw-Guinea, een eiland ten noorden van Australië.
Ondanks dat het vogelbekdier eieren legt, heeft het ook borstklieren die het dier gebruikt om jongen te voeden. Hoewel ze hun jongen zogen, beschikken ze overigens niet, zoals andere zoogdieren, over tepels. In plaats daarvan 'zweten' ze melk uit de klieren op hun buik.
Tot de tandarmen behoren miereneters, gordeldieren en luiaards. Gordeldieren en luiaards hebben weinig tanden, miereneters zelfs helemaal geen.
Vogelbekdieren hebben geen maag. Het eten gaat direct vanuit de slokdarm naar de darmen. Mannetjes vogelbekdieren hebben een giftige stekel aan de achterpoten waarmee zij zich kunnen verdedigen.
Melk geven lijkt een eigenschap die zoogdieren onderscheidt van andere diersoorten. Maar volgens een studie zouden ook duiven, flamingo's en pinguïns hun kuikens melk geven, zo schrijft de Daily Mail. Bij deze vogels is melk geven zelfs geen typisch vrouwelijke eigenschap, ook de mannetjes doen het.
Het is niet algemeen bekend dat bij vogels, in tegenstelling tot wat bij mensen en vele andere diersoorten het geval is, de mannetjes de eieren leggen.
Een groot hol voor de jongen
Het vogelbekdier en de mierenegel zijn de enige zoogdieren die eieren leggen! Het vogelbekdier legt de eieren in een hol dat speciaal voor de jongen wordt ingericht. Na de geboorte blijven de jongen daar nog drie maanden, onder het toeziend oog van hun mama.
De vrouwtjesvissen zullen de eieren leggen, waarna de mannetjesvissen deze gaan bevruchten door er hun zaad overheen te brengen. Dat zaad noemen we bij vissen hom en de eitjes zijn ook wel bekend onder de naam kuit. De meeste vissoorten paaien altijd op dezelfde plekken, die men paaiplaatsen noemt.
Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. Dit is een krokodil. Een jonkie nog maar.
Dolfijnen zijn zoogdieren, zeezoogdieren om precies te zijn. Ze baren dus levende jongen, die ze zogen met moedermelk. Ze halen adem met longen, dus niet met kieuwen en ze zijn warmbloedig.
De struisvogel legt het grootste ei van alle vogels. Zo weegt een ei wel 1,5 kilo en passen er ongeveer 25 kippeneieren in.
Kraakbeenvissen De meeste kraakbeenvissen zoals haaien zijn eierlevendbarend. De moeder legt geen eieren, maar draagt ze in haar buik. De jongen komen uit die eieren als ze groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.
Blijft de vraag wáárom vogels eieren leggen. Is het niet handiger om net zoals bij zoogdieren het jong zolang mogelijk in het lichaam te houden? Nee, voor vogels zijn eieren de meest veilige manier om voor nageslacht te zorgen. Vogels zijn in verhouding tot andere dieren een heel stuk lichter, omdat ze moeten vliegen.
Bij alle vogelsoorten verloopt de bevruchting inwendig. Dat wil zeggen dat het mannetje zijn zaadcellen direct in de geslachtsopening van het vrouwtje brengt, waar ze de rijpe eitjes in de eierstok kunnen bevruchten.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen. Zo kunnen de eitjes bevrucht worden.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Dat zijn de turkse tortel, de houtduif, de holenduif en de stadsduif.
Zowel vrouwtjes als mannetjes geven duivenmelk. Het bevat meer vet en eiwitten dan koemelk. Normaal leggen duiven twee eieren en hebben ze dus twee jongen te voeden. Als het er in een uitzonderlijk geval drie zijn, is er onvoldoende duivenmelk en lopen de jongen een groeiachterstand op.
Nooit geweten dat je duiven ook letterlijk kunt melken. Uit recent onderzoek blijkt dat duiven, maar ook flamingo's en keizerspinguïns, 'melk' kunnen produceren voor hun nageslacht. De melk wordt geproduceerd door cellen in de krop van de duif, die vol zitten met eiwitten en vetten.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Zo zijn aaseters als raaf, zwarte en rode wouw, gieren en talloze insectensoorten direct afhankelijk van dode dieren voor hun voedsel. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten. Dit gedrag wordt regelmatig voor de camera's vertoond door lijsters, roodborsten en koolmezen.