Volgens wetenschappers zou op het moment van de onthoofding de bloeddruk en het zuurstofgehalte in de hersenen zo snel dalen en zou er zo veel bloed verloren worden dat de hersenen meteen in coma zouden gaan. Ook als de eigenlijke dood nog enkele seconden op zich zou laten wachten.
Kakkerlakken kunnen een week overleven zonder hoofd
De reden hiervoor is dat, in tegenstelling tot mensen, zij hun mond niet daadwerkelijk nodig hebben om te kunnen ademen. Kakkerlakken gebruiken kleine gaatjes in hun lichaam om zuurstof te inhaleren en door te pompen.
Kakkerlakken kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid, doordat ze eenvoudig bacteriën, schimmels en ziektekiemen verspreiden. Sommige mensen zijn allergisch voor stoffen die vrijkomen uit de uitwerpselen van kakkerlakken en uit dode beestjes. De insecten scheiden een onaangename, muskusachtige geur af.
Het glanzende, slijmerige laagje werkt afstotelijk. Dat we niet alleen schrikken van kakkerlakken, maar ook van ze walgen, ligt onder meer aan het uiterlijk van de beesten. Naast de poten, haren en voelsprieten werkt met name het glanzende, slijmerige laagje over hun lijf nogal afstotelijk.
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je een kakkerlak nooit mag doodtrappen. Bij het doodtrappen van kakkerlakken zou er namelijk een geur vrijkomen die andere kakkerlakken aantrekt. Daarnaast zouden bij het doodtrappen een heleboel eitjes vrijkomen, welke enkele maanden later uitkomen. Dit is een fabel!
Kakkerlakken komen 's nachts uit hun schuilplaatsen om voedsel te zoeken. Vinden ze niets, dan kunnen ze je een bezoekje komen brengen als je in bed ligt. Ze kunnen je in je gezicht, mond, vingers of handen bijten, mogelijk omdat ze vooral op deze plekken voedsel kunnen ruiken.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Als je één kakkerlak ziet, betekent dat helaas dat er waarschijnlijk meer zijn. Veel meer. Kakkerlakken verstoppen zich in scheuren en spleten in de buurt van voedselbronnen, en ze leven in groepen.
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
Al in 1963 vonden Amerikaanse onderzoekers van het Virginia Polytechnic Institute in Blacksburg dat kakkerlakken een 6 tot 15 keer zo'n hoge dosis radioactieve straling kunnen overleven als mensen.
Insecten zoals kakkerlakken hebben een open bloedsomloop. Het bloed stroomt dan vrij door het lichaamsweefsel en heeft niet veel druk nodig om vooruit te kunnen worden gepompt.
Aangezien ze allerlei soorten materialen opeten, ontdoen ze de omgeving namelijk ook van afvalstoffen. Sterker nog: ze breken ze af in kleinere stukjes, zodat kleine organismen ze kunnen verteren. Zo dragen kakkerlakken bij aan de natuurlijke bemesting van de bodem en planten.
Een correct uitgevoerde onthoofding waarbij één slag genoeg is, is een snelle en relatief pijnloze manier om te overlijden. Sommige experts schatten dat je binnen een paar seconden het bewustzijn verliest door de snelle bloeddrukverlaging in de hersenen.
De kakkerlak heeft kannibalistische neigingen als het voedselaanbod schaars is. Natuurlijke vijanden: o.a. kikkers, hagedissen, slangen, spinnen, mieren.
De eitjes van kakkerlakken zitten in eipakketjes. Een eipakket ziet eruit als een klein kokertje met ribbeltjes. Het is bruin tot zeer donkerbruin van kleur en dient om de eitjes tegen allerlei invloeden van buitenaf te beschermen.
Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen. Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.
Kakkerlakken laten eitjes los
Het doodtrappen op zich maakt dus niet zoveel uit. Het enige waar je op moet letten, is dat je daarna zowel de dode kakerlakken als de gedropte eitjes opruimt. Anders kunnen deze eitjes inderdaad na een tijdje nog uitkomen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.
Sporen van uitwerpselen
Ze lijken op restjes gemalen koffie en zijn ongeveer 1 millimeter lang. Op muren en op andere verticale oppervlakken zien de uitwerpselen er langwerpig uit omdat ze uitgelopen zijn. De uitwerpselen zijn vooral te vinden in de nabijheid van de plaatsen waar kakkerlakken zich schuilhouden.
Denk hierbij aan spleten onder deuren, gaten in vloeren of een pijp naar buiten. Kakkerlakken hebben een voorkeur voor rustige plekken waar ze makkelijk kunnen schuilen. Oud papier is hier een goed voorbeeld van! Verder houden ze zich ook graag op onder houten vloeren.
- Er bestaan kakkerlakken die geluid maken : Dit is waar. Niet alle kakkerlakken maken geluid, maar sommige kunnen een tjirpend of sissend geluid produceren.
Er zijn voldoende voorbeelden op het internet te vinden die Dubia-kakkerlakken voeren aan hun dieren: zoals aan kikkers, Schorpioenen, tarantulas sommige insectenetende vogels, (waaronder kippen) salamanders enz. Een dubia kakkerlak is een insect en alle dieren die insecten eten, kunnen ze dus eten.
De Amerikaanse kakkerlak is de grootste van de veel voorkomende kakkerlaksoorten en kan een lengte van 50 mm krijgen. Hij is roodbruin van kleur en kan vliegen. De vleugelspanwijdte is gelijk aan de lichaamslengte.
Ze kunnen zeer hard lopen en kunnen snelheden van meer dan 5 km/u behalen. Hiermee zijn ze de op twee na snelste loper onder de insecten. Enkele soorten kunnen vliegen. Kakkerlakken zijn alleseters.