Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak.
Het meest luie dier ter wereld is de koala. Ze slapen ongeveer 20 uur per dag! Dat klinkt als een ontspannen leven! Een driekleurige (of calico) kat is bijna altijd een vrouwtje.
Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder. Heel veel actiever worden koala's niet.
Herstellende slaap
De eerste 3 weken van haar leven slaapt je kitten zo'n 90% van de tijd. Wanneer ze ongeveer een maand oud is slaapt ze nog zo'n 13-16 uur per dag, verspreid over verschillende momenten.
Grote katten zoals leeuwen en tijgers behoren ook tot de dieren die het meeste slapen. Deze dieren kunnen tot 16 uur per dag slapen, wat neerkomt op ongeveer twee derde van hun leven. Dit is niet verwonderlijk als je bedenkt dat deze dieren veel energie verbruiken tijdens het jagen en zich verdedigen.
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Wetenschappers hebben ontdekt dat krokodillen – net als sommige vogels en zeedieren – slechts één hersenhelft kunnen laten slapen. Doordat maar één hersenhelft slaapt, kan de krokodil het oog dat in verbinding staat met de hersenhelft die wakker is, open houden.
Het wereldrecord staat op 11 dagen niet slapen
Het antwoord op de vraag 'hoe lang kan een mens zonder slaap' staat op 24 uur. Toch is er ooit iemand geweest die maar liefst 11 dagen niet geslapen heeft. Dit record is geplaatst in december 1963 door Randy Gardner en sindsdien nog nooit verbroken.
Een luiaard slaapt zo'n 15 uur per dag. Als hij beweegt gaat dat heel langzaam. Luiaards hangen bijna hun hele leven ondersteboven in een boom.
Luiaards (Folivora) vormen een onderorde van middelgrote Zuid-Amerikaanse zoogdieren waarvan tegenwoordig nog twee families bestaan: tweevingerige luiaards (Choloepodidae) en drievingerige luiaards (Bradypodidae). De onderorde maakt deel uit van de orde van luiaards en miereneters.
Er zijn twee soorten luiaards: de tweevingerige luiaard en de drievingerige luiaard. Het verschil tussen de twee mag duidelijk zijn: de tweevingerige luiaard heeft twee klauwen of vingers (want dat zijn het eigenlijk) aan zijn voorste ledematen en de drievingerige luiaard drie.
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
Als het om brute kracht gaat dan is de Afrikaanse olifant de sterkste dier ter wereld. Afrikaanse olifanten zijn de sterkste zoogdieren én ook de sterkste landdieren. Een volwassen olifant kan ongeveer 9,000 kg dragen.
De capybara is nr 1 in top 10 van het aardigste dier
Even tussendoor: honden komen op de tweede plaats en katten op de derde plaats.
Fout. Dat kan niet, toont Amerikaans onderzoek. De verstoorde stofwisseling die slaapgebrek veroorzaakt, is met een paar extra weekenduren niet ongedaan te maken. Slaap werkt niet alleen in op de stofwisseling.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum is 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
En de muggen hielden wel van een tukje.Zo blijkt dat ze behoorlijk veel sliepen; gemiddeld tussen de 16 en 19 uur per dag. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.
De reden dat veel vogels een poot optrekken tegen hun buik als ze slapen, is dat ze daardoor minder warmte verliezen. Die opgetrokken poot zit daar goed geïsoleerd tussen de veren. Een andere manier om minder lichaamswarmte te verliezen, is het opzetten van de veren.
'Het probleem is dat ze heel makkelijk wakker worden', zegt Slooten. Het slaapritme van spinnerdolfijnen is omgekeerd aan mensen. 's Nachts zijn de dieren actief om te jagen. 'Ze jutten elkaar op met die typische sprongen waarbij ze hun staart op het water laten klappen', aldus Slooten.
Maar wat als iemand wakker wordt en ontdekt dat er een spin in hun mond is? Dit is een mogelijkheid, maar het is nog steeds onwaarschijnlijk. Spinnen hebben geen interesse in mensen en zullen zich meestal niet in de buurt van onze mond begeven.
Wanneer stoppen met het middagslaapje? De meeste peuters gaan hun middagslaapje overslaan als ze tussen 2 en 3 jaar oud zijn, maar soms hebben ze het middagdutje al niet meer nodig als ze 1,5 jaar zijn. Negen van de tien peuters van 2 jaar slaapt overdag en van de 3-jarigen doet de helft nog een middagslaapje.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels.