Een precieze uitgerekende datum is erg lastig te bepalen: Caribische zeekoeien kennen namelijk een draagtijd tussen de 12 en 14 maanden. Biologen en dierverzorgers gaan er vanuit dat het Caribische zeekoevrouwtje drachtig is, omdat ze een bult rondom haar vulva vertoont.
Rivierdolfijnen zijn 13 maanden zwanger en de moeder voedt het kalf onder water voor ongeveer 2 jaar. Deze lange borstvoedingsperiode maakt de band tussen moeder en kind heel speciaal, maar het zorgt er ook voor dat rivierdolfijnen zich maar eens in de drie tot vijf jaar voortplanten.
Alle vrouwelijke dieren jaloers op goudhamster
Met een draagtijd van 18 tot 22 maanden is de olifant de absolute nummer 1 bij de zoogdieren. Giraffen komen in de buurt met een zwangerschap van 15 maanden.
De zwangerschap van de gewone zeehond duurt elf maanden. Daarvan zijn de eerste maanden een zogenaamde 'stille zwangerschap'. Het bevruchte eitje nestelt zich namelijk pas na een maand of twee in de baarmoeder en begint dan te groeien. Eigenlijk is de draagtijd dus maar 9 maanden.
Moederolifanten zijn twee jaar drachtig – en andere zwangerschapsverhalen. Veel zoogdieren hebben tijdens hun evolutie ongelooflijke aanpassingen ontwikkeld om er zeker van te zijn dat hun jongen zullen overleven – van 'reserve-embryo's' tot permanente zwangerschap.
Nog een opmerkelijke bevinding is dat een zwangerschap bij de coelacanth ongeveer vijf jaar duurt. De vrouwtjes kunnen pas na hun vijftigste verjaardag paren. Mannelijke coelacanthen zijn geslachtsrijp van hun veertigste tot hun zestigste levensjaar.
Wetenschappers hebben ontdekt dat een krokodil haarzelf zwanger heeft gemaakt. Het vrouwtje creëerde een embryo die genetisch gezien voor 99,9 procent identiek was aan haarzelf.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf.
De Indische wandelende tak, sommige kevers, beerdiertjes en vele bladluizen, maar ook sommige hagedissen, salamanders en slangen zijn voorbeelden van soorten met maagdelijke voortplanting. Ook bij de komodovaraan schijnt sprake te zijn van parthenogenese en bij de haai is dit waargenomen.
Aziatische olifanten (Elephas maximus) hebben een lange dracht van maar liefst 20 tot 22 maanden.
Een olifantenbaby weegt bij de geboorte gemiddeld zo'n 80 kilo. De dracht duurt bij een olifant zo'n 22 tot 24 maanden.
De zwangerschap duurt doorgaans 13 maanden, ze krijgen dan één en heel soms twee jongen. De jonge kamelen kunnen een paar uur na de geboorte al lopen, ze blijven bij hun moeder tot ze geslachtsrijp zijn. Het komt ook voor dat ze kruisen met dromedarissen.
De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd.
De dracht van deze haai kan variëren tussen de 6 a 16 maanden. Moeilijk in te schatten dus wanneer de moeder gaat bevallen. Op het moment suprême waren de dierenverzorgers ter plaatse en zij hebben het kunnen filmen (door een ruit).
Voortplanting. Het dier paart onder water of aan de oppervlakte. Na ongeveer 9 maanden wordt één jong geboren.
Het gaat om een buiskwal. De kwal ziet eruit als een soort lange sliert. Wetenschappers denken dat de kwal minstens 45 meter is. Daarmee is de kwal het langste dier op aarde.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
Nooit levensvatbaar
"Een dier en een mens liggen te ver van elkaar vandaan. De eitjes herkennen elkaar simpelweg niet." In een laboratorische setting zou het, volgens Curfs, mogelijk zijn om door dat schilletje te komen en een zaadcel dus in een eicel te krijgen.
Voortplanting zonder seks, of wel parthenogenese, komt voor bij ongewervelde dieren en bij sommige gewervelde dieren, zoals haaien, vogels en reptielen. Ook in gevangenschap kan maagdelijke voortplanting voorkomen.
Hermafrodieten bezitten zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en kunnen dus ook zichzelf bevruchten. Ondanks het gemak van deze aseksuele zelfbevruchting geeft de hermafrodiet toch de voorkeur aan mannetjes. Omdat dit meer nakomelingen oplevert en meer genetische variatie in het nageslacht.
Een gemiddelde olifant wordt ongeveer 50 tot 70 jaar oud. Er zijn echter ook uitschieters naar boven. Zo is de oudste olifant bekend Alice (leefde in Australië) die in 1941 overleed op de leeftijd van maar liefst 157 jaar!
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden.