Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Dat duiven één van de meest intelligente dieren zijn, dat weten we al een tijdje. Duiven kunnen honderden beelden opslaan en herkennen deze beelden na jaren nog steeds. Ook zijn zij zich bewust van hun eigen spiegelbeeld. Daarnaast durft een duif regelmatig een gokje te wagen.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Dieren hebben ook intelligentie, maar op een lager niveau. Dieren hebben ook intelligentie, maar op een lager niveau. Al is de mens de enige diersoort die vuur kan maken, via letters en noten communiceert, kaart kan lezen en kan rekenen, onze hersenen verschillen niet veel van die van apen en andere zoogdieren.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
Recente studies hebben aangetoond dat kippen intelligente dieren zijn met veel kenmerken vergelijkbaar met die van primaten. Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen en ze maken zich zorgen over de toekomst.
Zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat aantoont dat ze nog intelligenter zijn dan we dachten. Het is al lang bekend dat varkens slimmer zijn dan honden en sommige onderzoeken claimen zelfs dat varkens behoren tot de vier meest intelligente wezens op aarde.
Zijn grote schedel en brede voorhoofd wijzen op intelligentie. Het paard vertoont vele uiterlijke kenmerken van intelligentie... Een ontwikkeld hoofd, diepe, volle ogen, een breed voorhoofd, oren die bij de minste beweging nieuwsgierig naar voren gaan staan... Zowel het oog als het oor van een paard zijn erg gevoelig.
Ezels zijn juist slim. Als ze gevaar zien, stoppen ze, terwijl een paard op zo'n moment makkelijk in paniek raakt en wegrent. Daarom worden ezels ook veel in de bergen gebruikt op van die smalle paadjes. En natuurlijk omdat ze sterk zijn en veel kunnen dragen.
Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's. Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.
Als kinderen aan hun ouders vragen of het niet zielig is dat hun goudvis in een kleine kom zwemt en of hij zich niet verveelt, is het antwoord vaak dat de vis na een paar seconden al vergeten waar hij net zwom. Vissen zouden maar een geheugen van twee of drie seconden hebben.
Dieren hebben verstand. Ze hebben hersenen en gebruiken die, net als wij: om de wereld te ervaren, om te denken en te voelen en om de problemen op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd. Net als wij hebben ze een persoonlijkheid. Ze hebben stemmingen en emoties; ze lachen en spelen.
Nieuw onderzoek toont aan dat dolfijnen zich het geluid van vrienden zelfs twintig jaar nadat ze het voor het laatst gehoord hebben, nog kunnen herinneren. En daarmee hebben ze het beste sociale geheugen van alle niet-menselijke soorten.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai. Of neem bijvoorbeeld de zeekat (sepia) die pigmentcellen in zijn huid heeft, waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan de omgeving aan kan passen.
Geheugen als een olifant
Koeien kunnen dingen heel goed onthouden. De koeien weten precies wanneer het lente is en ze weer naar buiten mogen. Ze zien de boer wat draadjes verzetten, het looppad vrijmaken en ze weten 'We gaan naar buiten! '.
Niet zo slim
En of dat nog niet genoeg is, blijken paarden net zo goed met mensen te kunnen communiceren als honden. Daarom komen de wetenschappers met de conclusie dat honden niet slimmer zijn dan katten, paarden of varkens.
Bij een paard is dat 1:800, bij een mens 1:50. “Dit betekent dat de hersencapaciteit van een paard ook een stuk kleiner is dan die van de mens”, zegt dr. Inge Wijnberg van Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Ze durft zelfs te twijfelen aan de mate van intelligentie van het paard.
1. Poes. Poezen zijn intelligent. Ze voelen aan wanneer hun baasje ziek is en geven het baasje dan extra aandacht.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Kippen hebben hun hersenen niet nodig om te bewegen
Het circuit van zenuwen tussen de zintuigcellen en de spieren in het lichaam 'weet' dus zonder tussenkomst van de hersenen hoe het moet bewegen. Daardoor kan de kip zonder hersenen blijven bewegen zolang het lichaam genoeg zuurstof en energie heeft.
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat kippen een breed scala aan emoties kunnen ervaren. Zo kunnen ze angstig zijn, maar ook verwachtingsvol. Bovendien nemen ze beslissingen op basis van wat voor henzelf het beste is. Ook beschikken ze over een simpele vorm van empathie, zo schrijft Martino.