Basilicum kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, chinchilla's (alleen gedroogd geven), ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
Bladluizen en slakken vallen vaak basilicum aan. Let goed op en behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en No-slug tegen slakken.
Van de bladeren was soms wel driekwart verdwenen, maar welk dier dit deed was niet direct duidelijk. 's Avonds kwam de dader tevoorschijn en begon onder onze ogen de basilicum verder op te eten. Het was de rups van de perzikkruiduil (Melanchra persicariae).
Waar kweek je basilicum het beste? Kies voor het kweken van basilicum een zonnig plekje dat beschermd is tegen de kou. Als je basilicum in een verhoogd bloembed plant, verbetert de drainage van de grond, waardoor je minder last hebt van huisjes- en naaktslakken.
Geef de planten na het zaaien regelmatig water maar voorkom dat de planten volledig onder water staan om verrotting te voorkomen. In de periode juli tot en met augustus kun je de planten voeden met biologische plantenvoeding. Basilicum in pot vraagt vaker om bemesting dan planten in de volle grond.
Basilicum groeit het beste op een warme plek met veel licht/zon. Bescherm de plant tegen wind, vorst en (te) hete middagzon. Geef voldoende water want basilicum droogt snel uit.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Van welke planten houden slakken? Natuurlijk hosta's, de grote favoriet van slakken. Als een hosta nog klein is en het blad wordt een klein beetje aangevreten, dan groeit dit gaatje later tot een enorm gat. Bij fruit en groente zijn jonge sla en aardbeiden vooral de klos.
Voorbeelden van inheemse planten die slakken uit de weg gaan zijn: bosanemoon, wilde akelei, zulte, vingerhoedskruid, klimop, inheemse viooltjes, inheemse varens, ooievaarsbek en kruiden als tijm, bieslook en daslook.
Rupsen hebben een hekel aan de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze planten daarom rondom je andere planten. Daarnaast is het verstandig om jonge planten te beschermen met een net of vliesdoek, zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen. Want met het leggen van eitjes begint immers een rupsenplaag.
Rupsen voorkomen
Sterk geurende planten: rupsen hebben een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie en bieslook. Als je deze planten in de buurt van jouw aangetaste planten neerzet, zul je zien dat rupsen waarschijnlijk wegblijven. Plantjes afdekken: vooral jonge plantjes zijn in trek bij rupsen.
Weersomstandigheden: Vlinders kunnen niet goed tegen droogte. Ze kunnen dus niet de hele tijd in de felle zon zitten, want dan drogen ze uit. Ook kunnen ze niet tegen te veel regen. Het weer kunnen wij en de vlinders niks aan doen.
Flupke heeft reeds bieslook en basilicum gegeten, dus blijkbaar kan dit geen kwaad.
Ieder insect heeft wel een geur waar hij niet van houdt, zoals pepermunt, cederhout, kruidnagel of tea tree olie. Verspreid deze geur door je huis met een diffuser of breng de olie aan op je huid. Vervolgens zal je merken dat insecten liever niet bij je in de buurt komen.
Deze plant wordt je nieuwe beste vriend, als jij wel eens last hebt van spinnen in huis: de muntplant! Ja je leest het goed, spinnen hebben namelijk een hekel aan de geur van munt. En wees niet bang, want de munt plant is een natuurlijke vijand voor de spin.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Slakken hebben in het algemeen een hekel aan leerachtig, hard en dik blad en aan blad van sterk geurende en bitter smakende planten, zoals veel keukenkruiden. Ook planten met giftig blad of sap (vingerhoedskruid, wolfsmelk, monnikskap enz.)
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Huisjesslakken zijn iets “aangenamer” te vangen dan naaktslakken… Je kan ze doodtrappen of je kan ze ook “verdrinken” in heet water. Giet het op tijd weg want het begint al snel te stinken. Een plank op de grond leggen in de (moes)tuin zorgt er voor dat ze hieronder kruipen om overdag te schuilen.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
De geur van kaneel is voor veel mensen een favoriete geur, maar insecten en ongedierte daarentegen vinden het vreselijk! Als je bepaalde insecten op afstand van je planten wil houden, omdat ze je planten bijvoorbeeld aantasten, kun je kaneel dus als perfect weermiddel gebruiken. Hoe?
Kun je basilicum rauw eten? Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Geneeskrachtige toepassing
Het is rijk aan vitaminen A en C, calcium en ijzer. Het is dus niet alleen lekker maar ook erg gezond! Vanwege de stimulerende werking wordt het kruid ook vaak gebruikt bij griep en verkoudheid. Zo zou een aftreksel van de plant de spijsvertering bevorderen en helpen tegen verkoudheid.