Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Ganzen zijn echte minikoeien, die behalve gras ook graag onkruid naar binnen werken. De strook ligt tussen de kinderboerderij en de sportterreinen. Andere dieren, zoals geiten of schapen, inschakelen kan niet want die eten behalve gras en onkruid ook de struiken op.
Zie jij onkruid ook als ongewenste planten die nergens goed voor zijn? Think again, want veel van deze plantjes bewijzen hun nut in … de keuken! Paardenbloem, brandnetel, zevenblad en zuring zijn maar een paar voorbeelden van eetbaar onkruid.
Maar inmiddels graast er ook het nodige wild: struisvogels, koedoe's, wildebeesten, springbokken, gemsbokken.
Het meest opvallende van de Shropshire is dat zij geen boombast vreten en dat is de reden waarom ze grootschalig worden ingezet in boomgaarden in Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Zij eten het onkruid en gras onder de bomen.
Vrouwelijke geiten worden geit of mieke genoemd, mannelijke dieren een bok en de jongen lam.
Op akkers en in tuinen en ruigten is de plant te vinden. Deze muur is een typisch onkruid, maar kan ook worden gebruikt als groenvoer bij vogels en is een natuurlijk beitsmiddel bij wol. Vogelmuur is een van de lekkerste malse wilde groenten, en tevens zeer voedzaam. De bladeren, maar ook de stelen zijn te eten.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
Het is de enige eetbare boon die van nature voorkomt in de Oude Wereld. Een aantal wikkesoorten, zoals voederwikke (Vicia sativa subsp. sativa) en bonte wikke (Vicia villosa), zijn op vele plaatsen in de wereld in cultuur als veevoer.
Egels, steenmarters, maar ook vosjes en reeën'.
Vaak hebben muizen, mieren, vogels of mollen zich in je tuin gevestigd en verraden ze hun aanwezigheid met verschillende gaten in het gazon. Ook grotere dieren zoals dassen, konijnen, egels of ratten kunnen verantwoordelijk zijn voor deze gaten.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Planten die overal tussen tegels en in hoekjes groeien worden vaak als onkruid bestempeld en bestreden. Maar onkruid is de unieke manier van de natuur om de aarde te bedekken, te voeden en te beschermen tegen uitdroging.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Vogelmuur is een veelzijdige soort. Ze komt vooral voor als onkruid, maar ze kan ook door de mens genuttigd worden als voedsel (na koken van jonge planten). Ook wordt ze graag gegeten door landbouwhuisdieren (vooral in grasland) en vogels.
Muur of vogelmuur wordt tot maximaal 50 cm hoog en kan grote pollen vormen. Muur heeft witte kleine bloempjes. De stengels zijn aan één zijde behaard. Bij kiemplanten is aan het uiteinde van de bladeren een donkere punt te zien.
OPGELET: vogelmuur is eetbaar, maar dat geldt niet voor een plant die er goed op lijkt: Anagallis arvensis of rood guichelheil, die zoals de naam al doet vermoeden rode bloemen heeft. Zorg er dus voor dat je zeker bent van de soort voor je aan het proeven slaat.
De bok verspreidt zijn feromonen namelijk niet door zijn urine zoals veel dieren, maar door zijn haren. Het gaat om een citrus-achtige stof die verwant is aan het basisingrediënt voor het geitenaroma; wanneer het molecuul oxideert, wordt het ruikbaar als de typische muskusgeur.
Juvenielen (jonge dieren) groeien sneller en vervellen vaker dan oudere dieren. Jongere exemplaren gaan vaak pas eten na de eerste vervelling. Ook de vervelling van volwassen slangen valt vaak samen met veranderingen in het gedrag, zoals het aanbreken van de voortplantingstijd of het afzetten van de eitjes.