Gebruik het juiste diafragma. Om een vogel vast te leggen met een onscherpe achtergrond heb je een groot diafragma nodig. Denk bijvoorbeeld aan een diafragma van f/2.8 of f/4. Het nadeel van een groot diafragma, zoals f/2.8, is alleen dat je soms net niet beide ogen van de vogel scherp op de foto krijgt.
Het advies is dus om een iets kleiner diafragma van f/8 te gebruiken bij een portret van een vogel. De achtergrond zal toch snel wazig zijn als je ver ingezoomd bent. Bij een actiefoto van een vogel kun je beter gebruik maken van een kleiner diafragma, bijvoorbeeld f/8 of f/11.
Als vogels snel van omgeving veranderen is het handig om zoveel mogelijk vanuit de AV-stand (diafragmavoorkeuze) foto's te maken. Als lichtmeting is spotmeting of centrum gemiddelde de meest gebruikte optie. Gebruik vooral in het begin AI-Servo of continue focus zodat je niet zelf continu scherp hoef te stellen.
Instellingen camera bij vogelfotografie
Bij stilzittende vogels is een sluitertijd tussen de 1/60 en 1/250 voldoende. Bij vliegende vogels heb je een sluitertijd nodig tussen de 1/500 en 1/2000. Hierop baseer je het diafragma en de ISO. Tegenwoordig kunnen camera's nog op 800 en 1600 ISO foto's maken zonder veel ruis.
Als je vogels gaat fotograferen heb je niet alleen een snelle camera nodig, maar ook een goede lens met een flink bereik. Aangezien vogels vaak op een flinke afstand zitten is het aan te raden om een lens met minimaal 300mm te gebruiken (het liefst meer).
Wanneer je een roofvogel tijdens de vlucht op de foto wilt zetten gebruik je daarbij andere instellingen dan bij een vogel die stil zit. Ik hanteer zelf meestal een sluitertijd van 1/1000e of hoger, afhankelijk van de snelheid van de vogel en de lichtomstandigheden.
De Sony RX10 Mark IV (en III) hebben betere tracking en meer snelheid dan de meeste bridgecamera's. Ook is de sensor voor een bridgecamera relatief groter. Wel is de sensor kleiner dan bij de meeste camera's, bij weinig licht zijn de prestaties dan wat minder.
Je kunt vogels het beste in de ochtend of in de avond fotograferen. Deze tijden zijn ze het meest actief met het zoeken naar voedsel, territorium verdedigen, zingen enz. Daarnaast is het vaak rustiger met mensen (die de vogels kunnen verjagen) en het licht is extra mooi.
Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer.
In de M-stand fotograferen is in principe heel eenvoudig. Je hoeft alleen het programmakeuze-wiel van je camera op M te zetten. Afhankelijk van het cameramodel kun je dan zelf de gevoeligheid, sluitertijd en het diafragma instellen (zie handleiding camera).
Er zijn lenzen beschikbaar met een maximale brandpuntsafstand van 600mm. Hiermee haal je dieren dichtbij terwijl jij op grote afstand blijft. Deze lenzen hebben meestal een diafragma van f/4.5-6.3. De grote opening vangt veel licht zodat jij met een snelle sluitertijd werkt.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
Beste Canon-objectieven voor wildlifefotografie bij weinig licht: Canon RF 400mm F2. 8L IS USM en Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM. Dankzij het heldere, maximale diafragma van f/2.8 en het hoogwaardige glas maken het Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief en de RF-tegenhanger, de Canon RF 400mm F2.
De Canon EOS M50 II is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model.
De Sony RX10 Mark IV biedt uitstekende prestaties voor zowel hobbyfotografen als professionals die op zoek zijn naar de ultieme alles-in-één camera. De professionele reviewers zijn zonder uitzondering vol lof. Zo noemt de belangrijke reviewsite DPReview hem 'De Ultieme Bridgecamera'.
Het Bassegembos is de ideale rust- en broedplaats voor tal van roofvogels, waaronder de buizerd. Andere vogels, zoals de grote bonte en de groene specht, de gaai en de boomklever, doen het hier erg goed. Verder zijn er sporadische waarnemingen van bosuil.
Buizerds kunnen alle kleuren hebben, van zwartbruin tot bijna wit. Een exemplaar met een lichte kleur is helemaal niet zeldzaam, maar een vrijwel witte buizerd is schaars.