Sneetjes brood zijn het beste te roosteren in de broodrooster. Oud/droog brood is sneller geroosterd dan vers brood en dunne sneetjes hebben minder tijd nodig dan dikke sneden.
Een goede broodrooster heeft een vermogen dat richting de 1000 Watt gaat. Koop geen broodrooster met minder dan 700 Watt, dan duurt het een eeuwigheid voor je boterham geroosterd is.
Met een broodrooster kun je allerlei verschillende soorten brood roosteren voor het perfecte ontbijt. Maar ook kun je de lekkerste lunchgerechten maken met dit apparaat. In een broodrooster kun je ook een lekkere tosti maken. In de meeste broodroosters kun je zelfs twee boterhammen tegelijk roosteren.
Het broodrooster is geschikt voor het roosteren van twee sneetjes brood tegelijk. Steek de stekker in het stopcontact. Stel met de draaiknop de gewenste bruiningsgraad in. Laat het brood in de broodsleuf zakken (aandrukken is niet nodig).
Gebruik een pan met deksel
Waarschijnlijk het meest voor de hand liggende alternatief voor de tosti-ijzer is het bakken van je broodje in een pan met daarop een deksel. Verwarm de pan op middelhoog vuur en bak je broodje een paar minuten aan beide zijden. Druk tijdens het bakken het brood goed aan.
Dat een geroosterde boterham minder calorieën bevat dan een gewone snee brood is een fabel. De hoeveelheid calorieën per snee is namelijk gelijk: circa 83 kcal. Tijdens het roosteren verbranden er geen calorieën.
Om een tosti te maken met een broodrooster is deze handeling dé gouden truc: de broodrooster op zijn kant zetten. Leg vervolgens in het ene rooster een plak brood besmeerd met boter (of mayonaise), kaas en ham en in de ander een snee brood met kaas voor extra cheesyness.
In de sleuven van het broodrooster bevinden zich de brood-klemmen oftewel brood-rekjes waartussen u de boterhammen plaats. Deze rekjes zijn verbonden aan een automatische afslag en pop-up systeem waardoor uw boterhammen naar buiten springen als ze 'klaar' zijn.
Rustig roosteren in de oven
Het proces duurt ongeveer 10 minuten. Kost enorm veel tijd inclusief voorverwarmen van de oven. Bij het roosteren legt u het brood op de middelste rek en op een laag vuur. Hoe langer je wacht, hoe donkerder en krokanter het wordt.
Als je de binnenste kolen in een kolenvuur heldergeel ziet opgloeien, dan weet je dat ze ongeveer 2700°C zijn. Iets wat witheet is, is 4000°C of warmer.
Deze broodrooster heeft een extra lange sleuf waardoor alle formaten sneetjes er makkelijk in passen.
Een bagelfunctie: om en sneetje brood of bagel aan één kant te roosteren, terwijl de andere kant warm blijft. Een broodjesverwarmer: voor overheerlijke croissants, pistolets en chocoladekoeken!
Gebruik droog brood dat een dag oud is, als je het hebt.
Aangezien het vocht in vers brood het week maakt (in tegenstelling tot een hete oven verdampt een magnetron het vocht niet, waardoor het niet knapperig wordt), is een droog stuk brood veel geschikter voor in de magnetron.
We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om afval te reduceren als we brood in de vriezer bewaren. Vanuit de diepvriezer kan het meteen – zonder ontdooien – in de broodrooster”, zegt Sarah Clayton van Wrap.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel het brood met ⅔ van de olijfolie en strooi het zeezout erover. Bak het brood op een rooster in 10 minuten bruin en krokant. Laat even afkoelen.
- Stop niet te grote stukken brood, aluminiumfolie verpakkingen of voorwerpen in de broodrooster want deze kunnen brand of elektrische schokken veroorzaken. - Stukjes brood kunnen op de verwarmingselementen vallen en vlam vatten. De broodrooster is speciaal ontworpen om tegen dit soort voorvallen bestand te zijn.
De afbakbroodjes kunnen ook één voor één klaar worden gemaakt door middel van een tosti-ijzer.
Snijd de boterham in 2,leg op de 2 helften een plakje kaas en daarboven wat hesp. Zet die boterham op een bord in de magnetron. Je moet goed blijven kijken. Als de kaas begint te "bubbelen" is ie waarschijnlijk al goed.
De glycemische index van geroosterd brood blijkt iets lager te zijn dan die van een gewone boterham. Dat betekent dat je toast je bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen: dat is gezonder, en beter voor je lijn. Alleen is het verschil met een gewone boterham miniem.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
De lekkere geur, krokante korst en malsheid van brood verminderen naarmate het brood ouder wordt. De samenstelling daarentegen verandert niet. Alle vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven gewoon in het brood aanwezig.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Smeer het brood met olie in (of doe olie in de pan) en leg het brood vervolgens in de pan. Doe de deksel op de pan en wacht enkele minuten. Draai vervolgens het broodje om en laat ook de andere kant enkele minuten roosteren.
Verwarm de tosti 15-20 seconden in de magnetron of totdat de kaas gesmolten is. Zet het bord met de tosti in het midden van de magnetron en verwarm de tosti steeds 15-20 minuten. Haal de tosti uit het keukenpapier wanneer de magnetron klaar is en controleer of de kaas gesmolten is.
Broodlift. Een broodlift is handig om kleinere stukjes brood veilig uit de broodrooster te tillen. Omdat je niet in contact komt met de sleuven, voorkom je verbrandde vingers. Een onmisbare functie!