Ze zitten boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen die helpen ontstekingen te verminderen en de gezondheid van je gewrichten te bevorderen. Kies voor volle granen: Vervang bewerkte granen door volle granen zoals bruine rijst, quinoa, havermout en volkoren brood.
Hoe zou een gezond voedingspatroon voor artrose in het dagelijks leven eruit kunnen zien? U zou voor het ontbijt vers fruit en een salade met wat volkoren brood kunnen eten, maar meng dan geen yoghurt met het fruit. Tijdens de lunch, kunt u, in tegenstelling tot het traditionele lunchmenu, rauw eten proberen.
Als u ervoor kiest om tarwe te eten, kunt u het beste kiezen voor volkoren tarwe, zoals bruin brood en volkorenpasta. Tarwe is een goede bron van koolhydraten, die erg belangrijk zijn voor energie, en volkoren tarwe kan veel mineralen bevatten, zoals ijzer, mangaan, magnesium en antioxidanten.
Vermijd verzadigde vetten en kies voor onverzadigde vetten: Gebruik olijfolie en noten in plaats van boter en margarine. Beperk de inname van suiker en zout: Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.
Welke voedingsmiddelen zijn af te raden bij artrose? Zonnebloemolie, margarine en pinda's. Deze bevatten veel Omega 6-vetzuren. Bij een overmaat van dit vetzuur in uw lichaam wordt de ontstekingsremmende werking van Omega 3-vetzuren afgeremd.
Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zijn essentiële bronnen van calcium en vitamine D, beide cruciaal voor het versterken van botten en mogelijk het verminderen van pijnlijke symptomen bij artrose.
Het opnemen van pindakaas in het dagelijkse dieet kan de flexibiliteit verbeteren en ontstekingen verminderen . Volkorenbrood: Mensen met reumatoïde artritis hebben een hoog gehalte aan pantotheenzuur of biergist in hun lichaam. Onderzoeken tonen aan dat het eten van volkorenbrood kan helpen pijn en zwelling te verminderen.
Als je heel veel beweegt met het gewricht, kunnen de klachten erger worden. De klachten kunnen erg wisselen: soms zijn ze een paar weken erger, dan gaat het weer beter. Soms kan de pijn een tijd erger zijn door een ontsteking. Dan kan het gewricht dikker en warmer zijn en meer pijn doen.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Het beste brood om darmontstekingen te verminderen is brood gemaakt van volkoren granen . Geraffineerde granen, zoals de granen die in witbrood en witte pasta zitten, staan erom bekend ontstekingen in het hele lichaam te vergroten. Zuurdesembrood en roggebrood zijn beide goede opties voor een ontstekingsremmend dieet.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Roggebrood, met name volkoren rogge, bevat meer voedingsvezels dan volkorenbrood . De unieke vezels, bekend als pentosanen, bieden extra voedingsvoordelen. Roggebrood heeft ook een iets hoger mineraalgehalte, met name kalium, magnesium en ijzer.
Glucosamine en artrose
Om het proces van artrose (en dus de afbraak van kraakbeen) af te remmen heeft men extra glucosamine nodig. Inname van glucosamine is aangewezen naast het gebruik van pijnstillers. Inname van glucosamine is aangewezen naast het gebruik van pijnstillers.
Eet voldoende groente, fruit en volkoren graanproducten
Het beste eet je elke dag 2 keer fruit en minstens 250 gram groente per dag. Eet ook volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Wat je eet heeft geen invloed
Er zijn geen aanwijzingen dat bepaalde voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren.
Andere groente- en fruitsoorten die soms aangeraden worden om ontstekingen te bestrijden, zijn citrusvruchten, vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten als vitamine C en E, en tomaten omdat ze lycopeen bevatten, ook een sterke antioxidant.
Blijf in beweging
Regelmatig bewegen maakt uw spieren sterk en kan bijdragen aan het verminderen van pijn en stijfheid. Kies voor een vorm van beweging die bij uw mogelijkheden past, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of yoga. Bouw het bewegen geleidelijk op en voorkom overbelasting.
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Pindakaas is geen ontstekingsbevorderend voedsel . Onderzoek suggereert dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Pindakaas bevat magnesium en vitamine E, die beide ontstekingsremmende voedingsstoffen zijn. Pinda's bevatten ook linolzuur, waarvan wordt gedacht dat het ontstekingsremmend werkt als het met mate wordt geconsumeerd.
Walnoten bevatten bijvoorbeeld veel omega-3-vetzuren.Amandelen, macadamianoten, hazelnoten en pecannoten lijken ook heel gezond voor het hart. Dat geldt ook voor pinda's, hoewel ze technisch gezien geen noten zijn, maar een peulvrucht, net als bonen. Het is het beste om ongezouten of ongezoete noten te kiezen.
Eieren en gevogelte zoals kip is licht ontstekingsbevorderend, maar dat heeft vooral met de voeding te maken die deze dieren krijgen in de bio-industrie. Dus een betere kwaliteit kip en eieren geeft minder ontstekingen. Daarom hoef je dit ook niet te vermijden.
Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen: Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.