Voeg geen zout toe tijdens de bereiding van uw warme maaltijd. Gebruik kruiden en specerijen (zie bijgevoegde kruidenlijst) om alles op smaak te brengen. Gebruik nooit vervangzout: dat is te rijk aan kalium. Brood is een grote bron van zout, daarom adviseren we zoutarm brood of zoutarme beschuiten.
U kunt gewoon brood en ongezouten dieetmargarine- of halvarine gebruiken; Er bestaat kaas met minder zout (bijvoorbeeld 25% minder zout).
Ik raad volkoren-, tarwe- of meergranenbrood aan voor mensen met een nierziekte. Let goed op het natriumgehalte van welk brood u ook koopt. Brood is een verrassende bron van zout! Vroeger werd witbrood aanbevolen omdat het minder fosfor bevatte.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren. Opvallend genoeg lijken onze nieren beter te reageren op plantaardige eiwitten.
Fosfor en zuivelproducten
De meeste zuivelproducten bevatten veel fosfor. Mensen met een nierziekte moeten hun dagelijkse inname van melk, yoghurt en kaas beperken tot ½ kopje melk, of ½ kopje yoghurt of 1-ounce kaas .
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Fruit: Antioxidantenrijke opties zoals veenbessen, kiwi, appels en bosbessen helpen bij het verlagen van creatinineniveaus. Groenten: Het opnemen van verschillende groenten zoals bittere kalebas, aubergine, wortel, bloemkool, rode paprika, komkommer en uien helpt bij het reguleren van creatinineniveaus.
Veel vleeswaren bevatten veel natrium. Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Het opnemen van fruitsoorten zoals kiwi, citroen, ananas, cranberry en appel in uw dieet kan ook helpen om creatinineniveaus te verlagen. Het handhaven van gezonde creatinineniveaus verbetert niet alleen de algehele gezondheid, maar kan ook een positieve impact hebben op uw vermogen om betaalbare ziektekostenverzekeringen te verkrijgen.
Het is een goede bron van vitaminen en mineralen
En Ezechiëlbrood bevat vrij weinig natrium (er zijn zelfs natriumvrije varianten), wat volgens Kopp goed kan zijn voor mensen met chronische nierziekte of hoge bloeddruk die op hun zoutinname moeten letten.
Ook voor het reinigen van het lichaam is komkommer zeer gezond. Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier.
Vooral zoet beleg zoals jam, appelstroop, honing en vruchtenhagelslag bevat weinig zout. Natriumarme pindakaas, 100% pindakaas en 100% notenpasta's kunt u ook goed gebruiken, behalve als u ook een kaliumbeperkt dieet gebruikt.
Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine.
Komkommer
Komkommer heeft een hoog watergehalte, wat de hydratatie bevordert en de nierfunctie ondersteunt . Een goede hydratatie is cruciaal voor het wegspoelen van overtollige creatinine uit de bloedbaan, aangezien de nieren afhankelijk zijn van een adequate vochtbalans om afvalstoffen effectief te filteren.
Dierlijke producten zoals vlees en vis zijn rijk aan creatine. Wild vormt de rijkste bron van creatine. Bij wild moet je denken aan konijn, hert, eland, wild zwijn, struisvogel, elanden, buffels, bizon of wilde eend. Wild vlees staat echter bij de meeste mensen niet dagelijks op het menu.
U kunt uw creatinegehalte op natuurlijke wijze verlagen door uw eiwit- en natriuminname te verlagen, uw dagelijkse vochtinname te beheren, meer vezels te eten, uw alcoholgebruik te beperken, te stoppen met roken (als u rookt) en geen creatinesupplementen te gebruiken.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Tomaten zijn niet slecht voor de nieren bij mensen met een gezonde nierfunctie. Ze bevatten echter veel kalium, wat problematisch kan zijn voor mensen met chronische nierziekte (CKD).
Een tekort aan vitamine D leidt sneller tot nierschade. Dit is vooral het geval bij patiënten die veel zout gebruiken waardoor het zogeheten hormoonsysteem RAAS wordt ontregeld.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes.Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.