De gekaramelliseerde smaken van vlees en bier gaan goed samen. Korenwolf witbier gaat een smaakdans aan met Cumi Cumi (gevuld pijlstaartinktvis). De warme zoetigheid van Hertog Jan Grand Prestige loopt mee met de gember en kokos in Rendang Sapi.
En die uit het kookboek INDOROCK van Vanja van der Leeden is fantastisch smeuïg en best pittig. Betekent dat 'ie ook een fantastische, smeuïge en pittige wijn nodig heeft. Stevig doch fruitig rood. Zoals een vrolijke bordeaux, maar een olijke côtes du Rhône of goeie carmenère uit Chili kan ook.
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
Als je een schotel serveert met sterke en uitgesproken smaken, hoort daar een biertje met dezelfde smaakintensiteit bij en omgekeerd: een lichte schotel past heel goed bij een zacht en licht biertje. Met oesters bijvoorbeeld: als deze veel jodium bevatten ga je voor een bruin en eerder bitter bier.
Welke wijn bij een Indonesische rijsttafel? Voor de geurige, pikante smaak van een Indonesische rijsttafel is een aromatische witte wijn de ideale partner. De wijn mag wel, maar hoeft zeker niet zoetig te zijn; milde zuren en souplesse zijn wel van belang om een botsing met de hete pepers te voorkomen.
Traditioneel kiezen we in Nederland in zo'n geval voor pils. Een veilige keuze, maar niet heel spannend. Pils blust de pittigheid, maar de praktijk leert dat rijst dat beter doet. En volgens kenners is jenever daar helemaal geschikt voor.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Kies voor een donker biertje of lekkere trappist van bij ons, zoals Westmalle, Orval, St Bernardus of Rochefort. De smaak bepaalt hoe je stoverij zal proeven. Kies geen bitter bier als je geen fan bent van een bittertje in je stoofvlees. Je kunt ook tafelbier, Rodenbach of oud bruin gebruiken.
Bij een pittig gerecht (het soort waarbij de vlammen uit je mond slaan) kun je ook beter geen bier met een hoog alcoholpercentage drinken, want dat is vragen om ellende. Door de vele alcohol krijgt je het alleen maar nog heter, beter drink je dus een biertje dat de pittigheid verzacht, zoals een stout of een porter.
Heb je een mooi stuk rundvlees dat nog lekker medium of medium-rare is gegrild? Denk dan eens aan een donker bier. Donker bier heeft vaak een hoog bitter gehalte wat perfect past bij de smaak van rundvlees maar zeker ook wild. Donker bier doet het ook altijd goed bij gerechten met veel kruiden.
Lekkere voorbeelden
Een IPA bijvoorbeeld is een bier dat erg hoppig met fruitige smaken is, maar ook bitter. Dit kun je combineren met gerechten met heftige smaken, zoals Mexicaans eten of Indiase curry.
Maar als je in de mood bent om eens wat anders te proberen, raden wij aan om er een pale ale of ipa bij te drinken. En het brandende gevoel op je tong vanwege een pittige thai curry verzacht je prima met een imperial ipa.
De pittigheid van Aziatisch en de bitterheid van bier versterken elkaar, waardoor het bier te bitter wordt en het eten te scherp. "Veel beter zet je daar iets zoeters naast. Zoals een stout of een dubbel."
Een goede begeleider is bijvoorbeeld een chardonnay met wat houtlagering; de frisse zuren sluiten goed aan op de groenten, en tegelijktijdig het ronde karakter past bij de pindasaus. Maar ook een pinot gris uit de Elzas is een goede keus. Of een Viognier uit de Languedoc. Maar ook de Lemberg Lady uit Zuid-Afrika.
Kies een stevige rode wijn met met veel tannines naast jouw côte de boeuf van de BBQ. Bijvoorbeeld een merlot of een barbera. Liever een lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad? Kies dan eens voor een sangiovese, sauvignon of syrah.
Bij wagyu vlees is een eikenhouten droge wijn bij uitstek geschikt. Een wijn met volle, warme en kruidige tonen doet de smaak van Wagyu nog beter naar voren komen. In de regel zijn wijnen met niet teveel tannines een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan Chianti classico, pinot noir, primitivo, shiraz of zinfandel.
De hitte in het gerecht wordt geblust door het frisse bier. Een witbier (Hoegaarden, Brugs Tarwebier, Blanche de Namur, Blanche de Bruxelles, Troublette, ….) is de derde optie. De pairing heeft het zelfde effect als de vorige.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Zoute gerechten doen het erg goed met IPA's, omdat het zout het bittere tempert. Proef maar eens een stukje aardappel zonder zout met jouw favoriete IPA, doe daarna een snufje zout over de aardappel en neem dan nog eens een slok. Je zal merken dat het bittere in het bier plaatsmaakt voor wat meer fruitige smaken.
Bieren voor bij/in stoofpotjes
Bruine bieren zoals Leffe Bruin, Straffe Hendrik Quadrupel, Brugse Zot Dubbel….
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Het wijnadvies uit het boek luidt als volgt: 'Er mag dan wel flink wat bier aan het stoofvlees zijn toegevoegd, toch is stevige rode wijn met uitgesproken kruidige toetsen een prima bondgenoot om de extra, vaak kruidige ingrediënten in het stoofvlees te counteren.
' Maar eigenlijk is pils helemaal geen goede combinatie bij Chinees eten, betoogt Bergström: 'zet er eens een witbier of weizen naast. Dat is frisser en kruidiger dan pils, en past beter. ' Zelfs bij zoete gerechten kan bier, al is dat wel oppassen: bitterheid onderdrukt zoet, dus het bier moet niet te bitter zijn.
Een fruitige en niet al te droge rosé, een mousserende wijn of een Riesling zijn perfect voor bij een curry.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.