Een dappere keus: pittige gerechten combineren met hoppige bieren betekent dat de intensiteit wordt versterkt, en voor sommige mensen kan dat te veel zijn. De veilige keus (pittige gerechten met witbier, Dortmunder of Amber Ale) garandeert dat de moutcomponent het 'heet' van de pepers absorbeert en deels neutraliseert.
Welke wijn bij een Indonesische rijsttafel? Voor de geurige, pikante smaak van een Indonesische rijsttafel is een aromatische witte wijn de ideale partner. De wijn mag wel, maar hoeft zeker niet zoetig te zijn; milde zuren en souplesse zijn wel van belang om een botsing met de hete pepers te voorkomen.
De biersuggestie bij nasi goreng is Jopen Gerstenbier: een bovengistend bier dat rond 1900 gebrouwen werd als tegenhanger van de snel oprukkende pilseners. Door de bovengisting – het gistingsproces vindt dan plaats op relatief hoge temperatuur – wordt het bier complexer van smaak.
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
Lekkere voorbeelden
Een IPA bijvoorbeeld is een bier dat erg hoppig met fruitige smaken is, maar ook bitter. Dit kun je combineren met gerechten met heftige smaken, zoals Mexicaans eten of Indiase curry.
De pittigheid van Aziatisch en de bitterheid van bier versterken elkaar, waardoor het bier te bitter wordt en het eten te scherp. "Veel beter zet je daar iets zoeters naast. Zoals een stout of een dubbel."
De hoeveelheden zullen bij een maaltijd van niet zoveel gerechten voldoende zijn voor 4 tot 6 personen en bij een uitgebreide rijsttafel wel voor 8 tot 10 personen. Reken bij een maaltijd per persoon ongeveer: 50-75 gr.
Bij een Chinese rijsttafel denk ik meer aan Fou yong hai, Kou lou kai, Saté en Tjap Tjoy, terwijl er bij een Indonesische rijsttafel Sajoer, Rendang en Babi Ketjap op tafel staat. Nasi Goreng en Bami Goreng past eigenlijk bij allebei. Hou rekening met de hoeveelheden.
Een goede rijsttafel heeft een breed scala aan verschillende gerechten en ingrediënten. Liefst kan men kiezen uit enkele vlees-, vis, kip- (soms ook eenden-) en groentegerechten, plus verschillende soorten sambal, tempé goreng, emping, atjar tjampoer en seroendeng.
' Maar eigenlijk is pils helemaal geen goede combinatie bij Chinees eten, betoogt Bergström: 'zet er eens een witbier of weizen naast. Dat is frisser en kruidiger dan pils, en past beter. ' Zelfs bij zoete gerechten kan bier, al is dat wel oppassen: bitterheid onderdrukt zoet, dus het bier moet niet te bitter zijn.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Als je een schotel serveert met sterke en uitgesproken smaken, hoort daar een biertje met dezelfde smaakintensiteit bij en omgekeerd: een lichte schotel past heel goed bij een zacht en licht biertje. Met oesters bijvoorbeeld: als deze veel jodium bevatten ga je voor een bruin en eerder bitter bier.
Verschillende Aziatische smaken
Denk dan aan een kruidige Gewürztraminer of een Pinot Gris. Wanneer de romige smaak van kokosmelk bovendien de boventoon voert, dan kun je eventueel ook voor een op houtgerijpte Chardonnay kiezen.
Bier is een drank die prima past bij de Surinaamse keuken. Omdat het in Suriname natuurlijk bijna altijd mooi weer en warm is, hebben de mensen er ook vaak flink dorst. Dan wordt er Parbo bier gedronken, de meest bekende biersoort van het land.
Welke rijst bij Indisch? Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Hoeveel rijst/nasi/bami krijgen we? Per persoon krijgt u minimaal 250 gram.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Bij een pittig gerecht (het soort waarbij de vlammen uit je mond slaan) kun je ook beter geen bier met een hoog alcoholpercentage drinken, want dat is vragen om ellende. Door de vele alcohol krijgt je het alleen maar nog heter, beter drink je dus een biertje dat de pittigheid verzacht, zoals een stout of een porter.
Maar als je in de mood bent om eens wat anders te proberen, raden wij aan om er een pale ale of ipa bij te drinken. En het brandende gevoel op je tong vanwege een pittige thai curry verzacht je prima met een imperial ipa.
Donker bier
De bekendste donker bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier zoals St. Bernardus Abt 12 combineert heerlijk met gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vallen mooi weg tegen het hartige vlees.
Zoute gerechten doen het erg goed met IPA's, omdat het zout het bittere tempert. Proef maar eens een stukje aardappel zonder zout met jouw favoriete IPA, doe daarna een snufje zout over de aardappel en neem dan nog eens een slok. Je zal merken dat het bittere in het bier plaatsmaakt voor wat meer fruitige smaken.