Zachte witschimmelkazen (witflorakazen) zoals brie en camembert passen goed bij traditionele bovengistende bieren, zoals Belgische blonde abdijbieren, tripels, DIPA's en saisons, maar ook met een Vlaams Oud Bruin als Rodenbach gaan ze goed samen. Goede voorbeelden zijn Saison Dupont, Westmalle Tripel of Poppels DIPA.
Zachte kazen, zoals brie of andere kazen met witte vormen, zullen de karameltonen in een bleke pils naar voren halen. En in oude kazen - zowel harde kazen als halfzachte kazen in danbo-stijl - brengt een klassieke bleke pils echt de karameltonen en de scherpte naar voren.
Kazen met natuurlijke korst
Golden ale, pale ale en blonde ale zijn de biertypen die het goed doen met kazen die een natuurlijke kost hebben. Brie, camembert, gorgonzola enz. hebben een rijke romige basis die kan worden opgefrist met een golden, blonde of pale ale.
Nummer 1: Brie
Brie de Meaux is een traditionele variant op de welbekende roombrie en wordt gemaakt in de omgeving van de Franse plaats Meaux, ten zuidoosten van Parijs. Het is één van de twee soorten brie die AOP/AOC keurmerk heeft.
Een Strong Belgian Blond zoals Duvel, Omer of Cornet kan best een stevige kaas verdragen. Harde kazen op basis van rauwe melk zoals de Franse Comté en de Cantal uit de Auvergne, of een stuk oude Hollandse brokkelkaas kunnen voor het nodige weerwerk zorgen.
Verse kaas of roomkaas, populair in Duitsland, kun je goed combineren met Duitse bieren als pils, kölsch en Weizen.Ook Belgische bieren als saison, witbier en lambiek kunnen goed met verse kaas worden gecombineerd (en ook met plattekaas).
Jong harde en belegen kazen zoals Gouda, Emmental of Cheddar zijn lekker in combinatie met dubbel (bruin) bier. De echt belegen en pittige kazen zoals Pecorino of Parmigiano gaan goed samen met een blond, pittig en hoppig bier zoals een IPA. Maar ook een stevige Quadrupel kan lekker zijn in combinatie met deze kazen.
Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert
Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
Hoeveel kaas is er nodig? Over het algemeen geldt altijd: beter te veel dan te weinig. Bovendien hangt het er natuurlijk vanaf hoeveel je erbij serveert. Als je een kaasplankje aan het eind van de maaltijd opdient, ga dan uit van ongeveer 100 gram kaas per persoon.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar. Deze kazen hebben een korst die tijdens de rijping wordt gewassen om schimmelvorming te voorkoming. Deze laag is leerachtig en weinig smakelijk.
Van mild tot pittig, blauwe kazen zijn er als Gorgonzola, Stilton, Roquefort & Deens Blauw.
Oude Geuze gaat ook goed bij zurige harde kazen zoals Cantal Entre-deux of Cheddar Quickes Farm. Kruidige bergkazen (Comte, Gruyere) zijn het lekkerst met een stevige trippel. Iets lichtere abdijbieren gaan dan weer beter met halfharde kazen. denk maar aan Tomme de Savoie of Pas de Rouge.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camamberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Bieren van lage gisting (pils) en witbieren zijn goed te combineren met halfzachte kazen en zachte witschimmelkazen. Een bier van spontane gisting, zoals geuze, combineert uitstekend met verse kaas of geitenkaas. Zachte abdijkazen passen goed bij de ronde, zachte abdij- en trappistenbieren.
Een goede blauwe kaas als roquefort of stilton gaan lekker samen met een Ruby port wijn of een late bottled vintage. Ook een Italiaanse rode zoete wijn gemaakt op de passito manier kan deze kazen goed aan.
Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan. Kaas en wijn wordt regelmatig in dezelfde regio gemaakt. Hierdoor delen ze vaak eigenschappen die heel goed op elkaar afgestemd zijn.
Bockbier is in Nederland het meest gedronken speciaalbier. Het bier is verkrijgbaar vanaf 21 september tot februari. Vooral aan het begin van het seizoen wordt er veel Bockbier verkocht en gedronken. Dan worden ook de meeste bokbierevenementen gehouden, waaronder de Nationale Bokbierdag in Zutphen.
Bier & kaasfondue
Bij de fondue kun je een variëteit aan bijgerechtjes serveren. Een goed glas witte wijn is er heerlijk bij, dat zul je ons niet horen ontkennen, maar de bierliefhebber kan probleemloos voor bier kiezen. Het beroemde trappistenbier van Westmalle, de Westmalle Tripel, is een perfecte begeleider.