If You Care bakpapier is door zijn samenstelling duurzamer en composteerbaar. Het ongebleekte bakpapier is volledig chloor- en gifvrij met een laagje natuurlijke siliconen voor het gebruiksgemak. Ook in het productieproces worden geen giftige stoffen gebruikt. Zonder PFAS!
Geen pfas maar siliconen
Het was een hele saaie klusm maar ik heb het gedaan. Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.
Volgens De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) zijn de hoeveelheden PFAS-stoffen in bakpapier extreem laag. Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen. Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt.
Hoe vaak gebruiken? Bakpapier gebruik je in principe maar één keer, daarna gooi je het weg. Het mag niet in de papierbak maar moet bij het normale afval. Als je vaker bakt, is een siliconen bakmat een aanrader.
If You Care bakpapier is door zijn samenstelling duurzamer en composteerbaar. Het ongebleekte bakpapier is volledig chloor- en gifvrij met een laagje natuurlijke siliconen voor het gebruiksgemak. Ook in het productieproces worden geen giftige stoffen gebruikt. Zonder PFAS!
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
folie reflecteert de warmte, de matte kant houdt de warmte vast. Dus gerechten, die warm moeten blijven, afdekken met de matte kant naar boven. Bij gerechten, die koel gehouden moeten worden de glanzende kant naar boven.
Siliconen bakmat
Heb je er schoon genoeg van dat steeds als je iets wil bakken, het bakpapier op is? Koop dan eenmalig een siliconen bakmat. Deze bakmat werkt hetzelfde als bakpapier, maar is herbruikbaar. Je kunt de siliconen mat na gebruik namelijk makkelijk afwassen.
Er bestaat namelijk geen verplichte etikettering. Het is niet duidelijk in welk product wel en in welk product geen Pfas zit. Ook is er geen onafhankelijk consumentendesk waar consumenten met vragen over chemische stoffen naar toe kunnen gaan. Toch kun je als consument wel zelf actie ondernemen.
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Bakpapier wordt van verschillende materialen gemaakt. Meest gebruikt is het zogenoemde perkament papier.
Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Pfas zijn daarnaast veel gebruikt in het vuil- en waterafstotend maken van regen- en buitensportkleding, papier met een afstotende coating, zoals bakpapier en pizzadozen, cosmetica, flosdraad, meubels en tapijt.
Herbruikbaar? In principe gebruik je bakpapier maar één keer en gooi je het daarna weg, maar het kan geen kwaad om het voor een tweede keer te gebruiken. Wanneer je het papier weggooit, doe dit dan niet in de papierbak, maar bij het normale afval. Als je vaker bakt is, is een siliconen bakmat een aanrader.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Koken is lichtgewicht aluminium pannen is ongevaarlijk. De dagelijkse inname van het metaal is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het uiterst geringe risico dat er eventueel zou bestaan, kun je daarnaast makkelijk wegnemen door verstandig om te gaan met je pannen en zure producten te vermijden.
Het schoonmaken van een vies gasfornuis is absoluut geen pretje, maar wanneer het eenmaal schoon is, is het een kwestie van bijhouden. Om je gasfornuis schoon te houden, kun je voor het koken aluminiumfolie over het gasfornuis leggen met uitsparing voor de branders.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.
Het PFAS-vrije alternatief
Koken in pannen die gemaakt zijn met schadelijke chemische stoffen? Dat kan anders! GreenPan ontwikkelde in 2007 al de eerste pannen met een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag, genaamd Thermolon™. Die is gemaakt op basis van natuurlijke materialen, zoals diamant en een afgeleide van zand.
Uit het Amerikaanse onderzoek, waarbij 231 producten werden onderzocht, blijkt dat 63% van de geteste foundations en 58% van de oogproducten, 47 procent van de mascara's en 55% van de lipproducten een hoog gehalte aan fluor bevatten.