Een veelgebruikte afkorting van zorgzwaartepakket 5 is ZZP 5. ZZP 5 voor verpleging en verzorging sluit goed aan op de zorgbehoefte die nodig is bij intensieve dementiezorg. Bij ZZP 5 is het budget dat u of uw naaste mag gebruiken om zorg in te kopen (in 2021), €54.280.
U komt voor ZZP 5 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen afhankelijk bent van zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging en het invullen van uw dag.
Zorgprofiel VV05 - Beschermd wonen met intensieve dementiezorg. Cliënten met een ernstige vorm van dementie komen in aanmerking voor ZZP5. Zij hebben behoefte aan intensieve begeleiding en verzorging en zijn (bijna) geheel zorgafhankelijk. Zij hebben geen greep meer op hun dagelijks leven.
ZZP 5 LG Wonen met begeleiding en intensieve verzorging. ZZP 6 LG Wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging. ZZP 7 LG Wonen met zeer intensieve begeleiding en zeer intensieve verzorging. ZZP 7 VV Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding.
Zorgprofielen gericht op Verpleging en Verzorging voor ouderen zijn opgebouwd aan de hand van een getal en de aanduiding VV. De Wlz maakt onderscheid tussen de volgende zorgprofielen: VV 4: Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging. VV 5: Beschermd wonen met intensieve dementiezorg.
Hoeveel uur zorg krijgt u? Gemiddeld krijgt u 16,5 tot 20,0 uur per week hulp en zorg bij het wonen. De zorgtijd is bedoeld voor zowel hulp die u alleen krijgt, als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals Page 2 samen eten, dagbesteding, of sociaal-culturele activiteiten).
U komt voor ZZP 6 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid geheel zorgafhankelijk bent en intensieve zorg, begeleiding en persoonlijke verzorging nodig heeft. Ook moet u 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
Hoeveel uur zorg krijgt u? Gemiddeld krijgt u 16,5 tot 20,0 uur per week hulp en zorg bij het wonen. De zorgtijd is bedoeld voor zowel hulp die u alleen krijgt, als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals samen eten, dagbesteding, of sociaal-culturele activiteiten).
Vanaf ZZP 5 spreekt men over beschermd wonen, het verpleeghuis. Wanneer cliënten wonen in een verzorgingshuis of verpleeghuis, is de zorg aan het eind van het leven ook een onderdeel van een AWBZ-instelling.
Beschermd wonen met zeer intensieve verzorging en verpleging (ZZP 8 ) U komt voor ZZP 8 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid meerdere keren per dag geheel afhankelijk bent van zeer intensieve zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging.
Tot en met 2014 werd er een zorgzwaartepakket (ZZP) indicatie gegeven. Deze term kwam uit de AWBZ. Sinds 1 januari 2015 bestaat de AWBZ niet meer en vallen indicaties voor verblijf onder de Wlz. Daarmee zijn de oude zorgzwaartepakket (ZZP)-indicaties vervangen door zorgprofielen.
Beschermd wonen met zeer intensieve zorg en nadruk op begeleiding (ZZP 7) U komt voor ZZP 7 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen meerdere keren per dag afhankelijk bent van (intensieve) zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging.
U kunt alleen in een verzorgingshuis gaan wonen met een zogeheten 'indicatie voor verblijf' van het CIZ (Centraal Indicatieorgaan Zorg). De toekomstige bewoner kan zo'n indicatie zelf bij het CIZ aanvragen, eventueel samen met een familielid of mantelzorger.
Een verpleeghuis is bedoeld voor intensieve zorg of zware medische behandelingen. Een verzorgingshuis biedt uitgebreide zorg, ondersteuning en een beschutte woonomgeving, als u door ouderdom of ziekte niet meer zelfstandig kunt wonen, ook niet met hulp van naasten, mantelzorg of thuiszorg.
Wat is het verschil tussen beschut en beschermd wonen? Bij beschermd wonen woont u in een veilige en beschermde woonomgeving waar u dag en nacht ondersteuning kunt krijgen. Bij beschut wonen woont u zelfstandig: u betaalt zelf de huur en vaste lasten.
Verzorgd wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging (ZZP 4) U komt voor ZZP 4 in aanmerking als u niet meer zelfstandig kunt wonen. U heeft dagelijks hulp nodig bij uw persoonlijke verzorging en u moet 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
U komt voor ZZP 9b in aanmerking als u verpleging, verzorging, behandeling en therapie nodig heeft om herstel te bevorderen na een operatie of behandeling in het ziekenhuis. U heeft intensieve revalidatie nodig voor een periode langer dan 3 maanden. En het is nog niet zeker dat u weer terug kunt naar uw eigen huis.
In deze pakketten heeft de overheid de zorgverlening landelijk vorm gegeven. In een ZZP wordt bepaald op welke hulp of zorg u recht hebt en welke ondersteuning u van een zorgaanbieder kunt verwachten. Er bestaan tien verschillende zorgzwaartepakketten, van ZZP-1 tot en met ZZP-10.
U komt voor palliatief terminale zorg (voorheen ZZP 10) in aanmerking als u nog thuis woont, maar u vanwege een ziekte meerdere keren per dag persoonlijke verzorging, zeer intensieve zorg, begeleiding en zware pijnbestrijding nodig heeft.
Een CIZ 4 indicatie staat voor “Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging”. Begeleid Wonen Nederland is hiervoor een geschikte zorginstelling in Eindhoven die gericht is op het verhogen van de zelfredzaamheid en de zelfstandigheid in de maatschappij.
Pakket 7 is bestemd voor ouderen die al heel lang psychiatrische problemen hebben en daarbij zulke grote lichamelijke problemen hebben dat ze niet thuis kunnen wonen. Ook is het pakket geschikt voor mensen onder de 65 jaar die ernstig dement zijn of een nietaangeboren hersenbeschadiging hebben.
U heeft een indicatie voor pakket 3 (ZZP-3). Daarmee heeft u recht op wonen met begeleiding en verzorging. Dit is wonen in een veilige leefomgeving met de noodzakelijke begeleiding door De Trans.
De term 3 VG werd tot het jaar 2015 gebruikt als indicatie van een zorgzwaartepakket (ZZP). Deze numerieke indeling is inmiddels vervangen voor een omschrijving van de belangrijkste kenmerken van een specifieke zorg. Deze omschrijving wordt een zorgprofiel genoemd.