In Kroatië drinkt men al eeuwenlang Kruškovac, een likeur gemaakt van Dalmatische peren. Kruško is zijn kleine broertje. Waar Kruškovac een alcoholpercentage van 24 tot wel 40% heeft, is Kruško de wat lichtere variant met een percentage van 14,5% alcohol. Dat betekent dat je de smaak van de peren beter proeft.
Badel Svatovski Kruskovac heeft een alcoholpercentage van 24%.
De Kroatische drank Kruškovac is een likeur met een alcoholpercentage van rond de 25% en een opvallende oranje kleur die vergelijkbaar is met die van oranjebitter. De likeur wordt gemaakt van peren. Het wordt vaak gedronken met ijs of gemixt met 7Up of sinaasappelsap.
Krusko is de lichtere variant (14,5%) van de wereldberoemde Kroatische perenlikeur Kruskovac. Voor de Kruskovac wordt volgens een oud geheim recept het extract van Dalmatische peren of de fruitschil gebruikt waaraan vervolgens een vleugje vanille en een noot van karamel is toegevoegd.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
De lekkerste omfiets likeur Kruskovac vindt je natuurlijk bij Wijnuitkroatie.nl. Bestel nu deze overheerlijke likeur en waan je weer in Kroatië!
Licor 43 heeft geen houdbaarheidsdatum. Desalniettemin is Licor 43 een likeur van citrusextracten en geselecteerde botanicals. Om er veel van te proeven, raden we aan het in een niet al te lange tijd na aanschaf te consumeren.
Aangezien suiker moeilijk oplost in water, en water onze likeur verdunt, maken we dikwijls gebruik van suikersiroop. Wanneer men een deel van de suiker (max 15%) vervangt door glucosesiroop bekomt men bovendien een typisch licht stroperig effekt.
De meeste Kroaten kunnen zich geen viering voorstellen zonder hun geliefde, traditionele gerechten zoals gegrild lamsvlees, gegrilde vis, gebakken inktvis, čevapčići van de barbeque…… De Dalmatiërs hebben een geheel eigen manier van maaltijden bereiden.
Alcohol mag je in Kroatië kopen en drinken vanaf 18 jaar.
In Servië is slivovitsj de nationale drank en bevat ongeveer 47% alcohol en het is vrij gebruikelijk om 's ochtends een slivovitsj te drinken. De pruimenbrandewijn wordt ook als één van de nationale dranken van Moravië en Tsjechië beschouwd. Veel inwoners maken hun slivovitsj zelf.
Het maken van Rakija is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, het proces bestaat uit het fermenteren en destilleren van fruit, groente, kruiden, of zelfs bomen, wat je maar wilt. 'Als je er iets uit kunt persen, dan kun je er Rakija mee maken'.
Op 1 juli 2021 is de nieuwe Alcoholwet in werking getreden. Sterke drank mag alleen nog verkocht worden op een webshop waar geen andere producten worden aangeboden.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro) Doosje eieren (10 stuks) – vanaf 7 kuna (0.93 euro)
Ouzo is een Griekse alcoholische anijsdrank en heeft een alcoholpercentage tussen de 37.5 en 50 procent. Ouzo wordt vaak in kleine shotglaasjes gedronken als een appetizer bij bepaalde Griekse gerechten en wordt meestal gedronken met ijs of water. Raki is een Turkse niet gezoete drank die meestal een anijssmaak heeft.
Limoncello is een frisse citrus likeur afkomstig uit Italië, gemaakt van de citroen schil.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Wat kost Licor 43 in Duitsland? € 16,27 Excl. BTW: € 13,45.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Limoncello bewaren in de vriezer
Bewaar limoncello altijd in de vriezer, want de beste limoncello is ijskoud het lekkerst! Dankzij het hoge alcoholpercentage bevriest de limoncello niet. Wanneer je jouw limoncello in (of buiten) de koelkast bewaard kun je hem eventueel ook met een ijsklontje drinken.
Yeni Raki heeft een alcoholpercentage van 45% en wordt meestal met water aangelengd, net zoals pastis.
Weet wel waar je aan begint, want Rakija kan heftig zijn. Het is een sterke drank en als hij wat slordig is gebrouwen, is hij nog een heel stuk sterker. Het alcoholpercentage ligt normaal rond de 50%, maar als je een huisgemaakte fles te pakken hebt, kan het percentage per ongeluk oplopen tot wel 75% tot 80%.