Fleece is een weefsel van 100% polyester (een kunstvezel). Rondom het basisweefsel van horizontaal en verticaal verweven dikkere draden worden aan beide kanten in kleine lusjes de draden geweven die de uiteindelijke 'pool' gaan vormen.
Alleen al bij het dragen en wassen van fleece komen miljoenen plasticvezels vrij die in het milieu en de lucht om ons heen terechtkomen. Zo is meer dan een derde van de microplastics in de oceaan afkomstig van synthetische kleding.
Fleece is 100% synthetisch en gemaakt van plastic. Polyester om precies te zijn. Polyestervezels worden gemaakt door een chemische reactie tussen aardolie en andere chemische stoffen zoals ethyleenglycol, een stof op basis van olie, en tereftaalzuur.
Fleece is gemaakt van synthetisch gebreide vezels, vaak polyester, die geen vocht absorberen. Een warmtebehoudende stof zoals wol, maar dan veel lichter. De kracht van fleece zit hem vooral in het vasthouden van een luchtlaag rond je lichaam, die de warmte goed isoleert.
Fleece beschikt over een grote luchtdoorlatendheid en heeft dus een groot ademend vermogen. U gaat er dus niet snel in zweten. Fleece kan ook gebruikt worden als extra isolerende laag. Vanwege deze eigenschappen voelt u zich dus prettig in fleece artikelen zowel bij inspanning als bij ontspanning.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
Fleece is een weefsel van 100% polyester (een kunstvezel).
Teddy gevoerde vesten zijn vaak wat zwaarder van kwaliteit. Vooral tijdens de winter en herfst is een teddy vest aan te raden en eventueel dienend als jas tijdens de lente. Fleece vesten zijn ook erg warmhoudend, maar iets minder winddicht dan een teddy gevoerd vest.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
Was je fleece niet met katoenen kledingstukken omdat deze pluizen produceren. Was in de plaats met andere synthetische kledingstukken zoals polyester en nylon. Check het waslabel voor de juiste temperatuur (best niet meer dan 30° of 40°). Was de fleece kleding met een mild wasmiddel en gebruik geen wasverzachter.
Traditioneel verwijst fleece naar de wol van een schaap maar tegenwoordig wordt de term meestal gebruikt als benaming voor het kunstmatige materiaal dat je in de meeste stoffen- en handwerkwinkels kunt vinden. Fleece is een gebreide stof met een zachte pool (oppervlak), gemaakt van polyester- of acrylvezels.
Fleece is een gebreide en geruwde stofsoort.
Fleece stof, daar vind je bij ons maar liefst 6 soorten van terug. De polar fleece stoffen, micro fleece, wellness fleece, katoen fleece, teddy fleece en minky fleece.
' Bij Fleece stoffen heb je meestal een duidelijke voor- en achterkant. Wat niet zo duidelijk is, is welke kant JIJ als voorkant wilt gebruiken. Bij het maken van kleding wordt meestal de gladde kant gebruikt als goede kant, dus als voorkant van de stof.
Wanneer u buiten in koude temperaturen en ijzige wind bent, wilt u kleding die u warm kan houden zonder benauwd of oververhit te voelen. Fleece materiaal is uitstekend in het isoleren van lichaamswarmte, omdat het de warme lucht vasthoudt, waardoor u beschermd blijft tegen de temperatuur buiten.
Fleece is elastisch, maar geeft in tegenstelling tot andere rekbare stoffen, zoals tricot, bij het knippen geen problemen. Dit sterke weefsel is gemakkelijk te knippen, als dat tenminste met een scherpe schaar of een rolmes gebeurt.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Tegenwoordig spelen kledingmerken beter in op de wensen van de veeleisende consument, maar het houdt nog altijd niet over." De donzen jas met aan de binnenkant zacht fleece (polyester stof die dankzij de specifieke productietechniek isolerender en daarom warmer is dan wol) heeft Vasques Dias' absolute voorkeur.
Welke soort deken het veiligst is om je baby mee toe te dekken, is ondanks veel onderzoek niet duidelijk. Dekens van wol, katoen of fleece zijn allemaal luchtdoorlatend, reguleren vocht, zijn warm en kun je goed instoppen en wassen. Bovendien is 'fleece' weer een verzamelbegrip voor tientallen soorten kunststofdekens.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Polyester is juist een ademende stof, net als polyamide. Het neemt geen vocht op, maar stuurt het naar buiten. Op die manier verdampt het vocht zonder dat het vlekken achterlaat. Daardoor krijg je het ook niet koud op een warme dag, wanneer de zon verdwijnt en de avond valt.