Amandelspijs of spijs is een mengsel van amandelen en suiker en wordt gebruikt in bijvoorbeeld gevulde speculaas, boterletters en amandelbroodjes.
Banketspijs of amandelspijs
In noten zitten ook nog veel gezonde vetten. Maar zowel banket- als amandelspijs bevat een kleine 40 procent suiker en tussen de 10 en 20 procent vet, waarvan ongeveer een derde ongezond verzadigd vet. Banketspijs bevat iets meer suiker, maar amandelspijs is meestal vetter.
Het verschil: neppe vulling
Een goedkope versie gemaakt van gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen is het alternatief. Door dit te mengen met citroensap, suiker, eieren, plantaardig vet en - heel belangrijk - amandelextract, krijg je een spijs die verdacht veel lijkt op de traditionele variant.
Banketbakkersspijs (ook banketspijs) is een goedkoop vervangingsmiddel voor amandelspijs. In plaats van amandelen worden gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen gebruikt. De overige ingrediënten zijn: suiker, citroenrasp, amandelessence, eieren en plantaardig vet.
Ook heeft (goede) marsepein een hele fijne structuur doordat er poedersuiker wordt gebruikt. What is this? Amandelspijs heeft een verhouding van 1:1, gelijke delen suiker en amandelen dus. Spijs is veel grover van structuur, omdat er kristalsuiker wordt gebruikt en de amandelen minder fijn gemalen worden.
Amandelspijs maak je van gemalen blanke amandelen, suiker, ei en citroenrasp. Rasp de gele schil van 1 citroen. Maal 150 gram garneeramandelen fijn in een keukenmachine. Maal niet te lang anders gaat de olie zich van de amandelen afscheiden.
Amandelen zijn duur, maar marsepein is in de supermarkt vaak spotgoedkoop. Hoe kan dat? Doordat sommige producenten de amandelen vervangen door witte bonen waar ze wat amandelextract aan toevoegen. Dat is onder meer de reden dat marsepein van de ambachtelijke banketbakker meestal heel anders smaakt.
Amandelspijs blijft, mits koel, droog en donker bewaard, zeker 2-3 maanden goed en ingevroren nog langer.
Heb je amandelspijs over? Dan kun je amandelspijs invriezen. Verpak het luchtdicht. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Wat ook gewoon lekker is. De banketstaaf is een Sinterklaas traditie en komt uit Nederland. Het is vrij makkelijk zelf te maken. Alles wat je nodig hebt om een banketstaaf te maken is bladerdeeg, amandelspijs en een eitje.
In 1 eetlepel (10 gram) amandelspijs, gemaakt met ei zit: 45 kcal energie. 2,4 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Vertaal amandelspijs van Nederlands naar Engels
almondpaste.
Amandelen uit het Middellandse Zeegebied, zoals Italië en Spanje, zijn kwalitatief de beste, terwijl die uit Californië van een mindere kwaliteit zijn.
Kerststol heeft al niet zo'n heel gezond imago en dat blijkt niet voor niets te zijn. Een stuk kerststol met amandelspijs van 100 gram bevat ongeveer 282 calorieën. Daar gaat dan ook nog eens vaak een laag roomboter overheen: 5 gram roomboter bevat zo'n 37 kcal.
Spijs kun je natuurlijk zo in de supermarkt kopen, maar wist je dat het eigenlijk ook heel erg makkelijk is om zelf te maken? Vandaag laten we zien hoe je amandelspijs kunt maken. Het amandelspijs wat wij hebben gemaakt is helemaal vegan.
Amandelproduct is (bakt) te vast. De spijs te stijf aangehouden voor de verwerking. Voeg eventueel meer ei(dooier) toe om de spijs af te slappen. In geval bij Weespermoppen kan het zijn dat de bakplaat niet vet genoeg was.
Amandelspijs en marsepein krijgen hun specifieke smaak door toevoeging van een klein deel bittere amandel. Helaas bevat de bittere amandel het giftige blauwzuur en is deze niet rauw te eten.
Bewaartip voor dit product
Vries brood direct na aankoop in porties in en haal er elke dag uit wat je nodig hebt.
Maar mocht je ondanks de vermoede pogingen om zoveel mogelijk van de kerststol te snoepen toch nog met restanten overblijven na de feestdagen, hoef je de stol niet weg te gooien. Je kunt het geopend en aangesneden namelijk tot wel twee weken bewaren. In de vriezer blijft het zelfs wel een maand na aansnijden goed.
Zet een pannetje op het vuur met een klein laagje water en breng dit aan de kook. Doe de amandelen in het pannetje en laat ze een half minuutje a minuutje koken. Doe ze over in een zeef en spoel ze even na met koud water. Doe ze daarna in een schone doek en je zult zien dat je de velletjes eraf kunt wrijven.
Marsepein invriezen, doe je door het eerst te verpakken in huishoudfolie. Daarna verpakken in een diepvriesbak. Ook een taart met decoratie kun je in een taartdoos invriezen. Marsepein en de taart, kun je het beste in de koelkast laten ontdooien.
In Nederland kwam marsepein in de 17de eeuw in zwang en werden marsepeinen figuurtjes rond Sinterklaas als een soort van valentijnscadeautjes door jongens aan meisjes gegeven.
De houdbaarheid van marsepein is echter sterk afhankelijk van de samenstelling, de opslagconditie en de microbiologische kwaliteit. Over het algemeen geldt dat kwaliteitsmarsepein zeer beperkt houdbaar is, slechts enkele weken. Marsepein met additieven, luchtdicht verpakt, kun je in ieder geval 18 maanden bewaren.
De blanke amandelen zijn kort geblancheerd in water, waardoor ze ontdaan zijn van het bruine vliesje. De bruine amandelen hebben dit vliesje nog wel. De blanke amandelen hebben een zachtere smaak en structuur dan de bruine amandelen.
Amandelspijs per KG € 12,50.