Als benaming voor de windrichting schrijven we noorden met een kleine letter. Uit het noorden stroomt koude lucht het land in. Eergisteren is ten noorden van Brussel een vliegtuigje neergestort. De president heeft in het noorden van het land de noodsituatie uitgeroepen.
Is het de of het noorden
In de Nederlandse taal gebruiken wij het noorden.
We schrijven Noorden, Oosten, Zuiden en Westen met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Noorden, Oosten, Zuiden of Westen wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd. De betekenis is afhankelijk van de context.
het (Hoge) Noorden: Noorwegen, Finland en Zweden, of: Groningen, Friesland en Drenthe. het Wilde Westen (in de Verenigde Staten)
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
Het woord gemeente is een soortnaam en wordt in de regel klein geschreven. Dat geldt in principe ook als het woord wordt gevolgd door de naam van de gemeente. Marcel groeide op in een landelijke gemeente.
We schrijven Zuiden met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Het Zuiden wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd.
Dus bijvoorbeeld: Noord-Nederland, Oost-Europa, Noordwest-België, Zuidoost-Nederland, enz. De hoofdletters en het streepje blijven staan als er een inwonernaam of een bijvoeglijk naamwoord van zo'n naam wordt afgeleid: Oost-Europeaan, Zuidoost-Nederlands, enz.
Namen van windstreken krijgen ook een hoofdletter als ze deel uitmaken van de aardrijkskundige naam. We schrijven dus: Zuidwest-Den Haag en Den Haag-Zuidwest, Oost-Vlaanderen, West-Europa enzovoort.
De afleidingen oosters en oostelijk worden met een kleine letter geschreven, tenzij ze deel uitmaken van een eigennaam.
Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg. Oost-Groningen. Midden-Nederland.
Officieel is provincie altijd met een kleine letter. Dus provincie Noord-Holland.
Twijfel je nog welke woorden “de” krijgen en welke “het”? Dan kun je denken aan “de man”, “de vrouw” en “het onzijdige woord”. Mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen namelijk “de” en onzijdige woorden combineer je met “het”.
In de Nederlandse taal gebruiken wij de buurt.
Sommige de-woorden zijn mannelijk, bijvoorbeeld bal, film, strijd. Andere zijn vrouwelijk, bijvoorbeeld informatie, regering, gunst. Een groot aantal de-woorden kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor stad, vaas, school, deur, taal, groep en jas.
Noord-Limburg een voorbeeld op het gebied van circulaire landbouw, tuinbouw en veeteelt. 'Boeren' in Noord-Limburg economisch aantrekkelijk. Een veilige omgeving voor iedereen!
Amsterdam-Noord is het deel van de Nederlandse gemeente Amsterdam dat ten noorden van het IJ ligt. Het stadsdeel telde 99.238 inwoners per 1 januari 2020 en heeft een oppervlakte van 49,01 km². Het wordt sinds de opheffing van de uit 1981 daterende stadsdeelraad in 2014 bestuurd door een bestuurscommissie.
Het maakt niet uit of de windrichting voor of achter de geografische naam staat. Dus is de juiste schrijfwijze Zuid-Holland-Zuid. En ook Amsterdam-Zuid en Noord-Holland- Zuidwest. Ook correct zijn dus Zuid-Zuid-Holland, Zuid-Amsterdam en Zuidwest-Noord-Holland.
We schrijven Bijbel met een hoofdletter als we de heilige tekst van de christenen bedoelen, en bijbel met een kleine letter als het om een gedrukt exemplaar van dat boek gaat.
Veel personeelsuitjes eindigen in een Chinees restaurant. Maar ga je uiteten in een Chinees restaurant, dan ga je chinezen zonder hoofdletter.Werkwoorden zijn namelijk altijd met een kleine letter. Dus ga je uiteten, dan schrijf je chinezen en gechineesd.
Als aanduiding voor 'de centrale overheid, de Nederlandse (of Belgische) staat' is het Rijk juist. De aanduiding is al lange tijd in deze vorm ingeburgerd, ook al is het geen eigennaam.
Aanspreekvormen, functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we volgens de spellingregels met kleine letters: minister Leterme, paus Benedictus, koningin Beatrix, prinses Máxima, dominee, minister-president. De functiebenamingen en titels worden als soortnamen beschouwd.
We schrijven koning en koningin doorgaans met een kleine letter. Om bijzonder respect uit te drukken, kan eventueel een hoofdletter gebruikt worden.