Veel moderne knuffels zijn gevuld met fiberfill, een polyester dat zorgt voor een hele zachte teddybeer.Maar ook wol, katoen en het traditionele houtwol worden gebruikt voor de vulling. En om de teddybeer goed rechtop te laten zitten kun je ervoor kiezen om in de romp korrels (granulaat) ter verzwaring te doen.
Dit gebeurt met een stuffing machine: katoen plukken of polyesterplukken worden in het huidje geblazen zodat het diertje zijn juiste vorm krijgt. Exclusieve merken hebben speciale stuffing of vulmethodes waardoor de knuffel heerlijk zacht wordt of hard zoals knuffels die je op kermissen terugvindt.
Veiligheid. Maar de meeste volwassenen slapen met hun knuffel voor dat aangename gevoel van veiligheid, warmte en geborgenheid wat het hen geeft. Vooral in tijden dat we iets nieuws beginnen, zoals tijdens een banenwissel of verhuizing, pakken we ons knuffeldier er weer bij.
Met knuffel slapen is gezond
En (onbewust) met een goede reden, blijkt uit onderzoek van de VU Amsterdam. Mensen die 's nachts met een knuffeldier in bed liggen, krijgen daar een geruststellend gevoel van. Bovendien heeft het een gunstig effect op een laag zelfbeeld én worden angsten verlicht.
Deze pluche knuffels van Studio Pets – puppy's en kittens – kennen een speciaal kunstje. Ze werken namelijk met een gratis Augmented Reality-app waarin ze geheel tot leven komen. Met de app maak je een foto of video waarin je favoriete virtuele beestje beweegt en op je schouder komt zitten. Aaien kan ook.
Als iemand je aanraakt of een knuffel geeft komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd en geeft je een sterk gevoel van verbondenheid en geluk. Aanraken werkt bovendien stressverlagend.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
Door knuffelen komt het hormoon oxytocine vrij
Oxytocine zou een belangrijke rol in de hersenen spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het hormoon speelt een centrale rol bij vriendschappen, romantische interacties en seksualiteit.
In een romantische setting staan de personen dicht tegen elkaar aan en slaat de achterste persoon de armen om de middel van de voorste. Voordeel van deze knuffel: de langste persoon kan achter de kortere persoon staan. Een beetje zoals met een grote en kleine lepel in bed!
Veel moderne knuffels zijn gevuld met fiberfill, een polyester dat zorgt voor een hele zachte teddybeer. Maar ook wol, katoen en het traditionele houtwol worden gebruikt voor de vulling. En om de teddybeer goed rechtop te laten zitten kun je ervoor kiezen om in de romp korrels (granulaat) ter verzwaring te doen.
In Mexico ligt de grootste teddybeer van de wereld. Je kan er met meer dan honderd mensen tegelijk mee knuffelen. De beer heet Xonita en het duurde drie maanden haar te maken. Je kan Xonita niet optillen, ze weegt 4000 kilo.
En ja, er is serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan naar die knuffels ð. Want knuffels bieden jonge kinderen veel steun in hun kinderjaren. Psychologen en pedagogen zijn het erover eens: een knuffel geeft een kind meer zekerheid, biedt troost en helpt bij de ontwikkeling van zelfstandigheid.
Bont (Faux Fur)
Kunstbont, nepbont, fluffy stoffen, Faux Fur: we hebben het over imitatiebont. Vandaag de dag wordt er vrijwel nooit meer echt bont gebruikt, en ook wij verkopen alleen maar imitatiebont.
Wat is pluche? Het zachte pluche is een harig weefsel dat wordt gebruikt voor woontextiel en knuffels. Je kunt het aaibare materiaal vergelijken met fluweel en velours. Het grote verschil tussen beiden, is dat dit matriaal langere draden heeft.
Wie heeft de uiteindelijke knuffel uitgevonden? De teddybeer is in 1902 op twee plekken tegelijkertijd ontstaan, namelijk in Duitsland en de Verenigde Staten. Het begon allemaal in 1880, toen Margarete Steiff in haar huis in Duitsland het eerste knuffeldier creëerde: een speldenkussen in de vorm van een olifant.
Wetenschappers hebben uitgezocht hoelang een gemiddelde knuffel wereldwijd duurt. Uit de studie blijkt dat knuffelen ongeveer net zo lang duurt als andere menselijke acties zoals iemand uitzwaaien: drie seconden.
Slapen met een knuffelkonijn, beer of schaapje: veel kinderen kunnen niet zonder. Maar uit onderzoek van Quest blijkt dat ook veel volwassenen niet zonder kunnen. Maar liefst één op de zeven volwassen vrouwen slaapt nog met een knuffel.
Je hebt 4 knuffels per dag nodig om te overleven. 8 knuffels per dag nodig voor “onderhoud”.
Huggy Wuggy is een blauwe harige knuffel met scherpe tanden en slungelige lange armen en benen. In eerste instantie lijkt het een lieve pop, maar hij is een karakter in het online horrorspel 'Poppy Playtime'. Als speler van het spel ben je een voormalig medewerker van een gesloten speelgoedfabriek: Playtime Co.
Veilige knuffels
Hun knuffel ruikt 'eigen', is lekker zacht, biedt troost en je kind voelt zich er veilig bij. Pas bij plucheknuffels wel op dat de haren niet te makkelijk loslaten. Als je kind veel op zijn knuffel sabbelt, kan hij op die manier veel haren binnenkrijgen.
Een knuffeldoek is een zachte doek met een knuffel eraan die je baby naar hartenlust kan troetelen. Knuffeldoeken… hebben een plaatsje om een fopspeen aan te hangen. zijn de ideale fopspeenhouder: ze helpen je baby (en ook jou!)
Vaak zijn vrouwen de kleine lepel en mannen de grote lepel, maar het kan af en toe fijn zijn om de grote lepel zijn. Lekker een arm om hem heen gooien en met hem in één lijn liggen. Al gebeurt het vaak dat je je omdraait en hij een met jou meedraait, om jouw in zijn lepel-holletje te laten liggen.
Of hij is een hele goede vriend, of hij heeft een crush op je of beide. Het betekent dat hij superblij is om je te zien – zo blij dat hij je helemaal fijnknijpt. Jullie zijn duidelijk superclose.
Ook zelfvertrouwen speelt volgens haar een belangrijk rol. “Wie niet zo openstaat voor fysiek contact met anderen, is vaak gewoon onzeker. Ook mensen met sociale angststoornissen, knuffelen doorgaans niet graag, zelfs niet met vrienden. Ze worden er vaak heel erg ongemakkelijk van en weten geen blijf met zichzelf.”