Campari is een kruidige drank met een aangename, eigenzinnige en bitterzoete smaak. Campari wordt gemaakt van planten, fruit en zo'n 70 kruiden.Waaronder gentiaan en kinine, aangevuld met suiker en gedestilleerd water.
Campari is een mix van 10 tot 70 kruiden, bloemen en wortels, doordrenkt met een alcohol met een hoog alcoholpercentage en gezoet met suikersiroop. De Campari die u in de winkel vindt, wordt nog steeds buiten Milaan, Italië, gemaakt volgens het originele recept van Gaspare Campari uit 1860.
Door de bitterzoete smaak lijkt deze drank vanwege de sinaasappel veel op Aperol. Toch is er een duidelijk verschil tussen deze likeuren. Aperol is net even iets zoeter dan Campari.Campari is dus wat bitterder en heeft ook meer de smaak van onder andere rabarber, bessen en een mysterieuze blend van kruiden.
Hoewel het recept van Campari nog steeds geheim is, is bekend dat het 60 ingrediënten bevat, waaronder kinine, rabarber, bittere sinaasappel, brandewijn en suikersiroop. Opvallend is de levendige rode kleur, die is ontdekt als een kleurstof die wordt verkregen uit de cochenille.
Het exacte proces van het maken van Campari blijft geheim, maar het begint met een basis van gedestilleerd water en alcohol . Dit wordt gemengd met een assortiment van aromatische kruiden, planten, wortels en vruchten (zoals kinine, rabarber, ginseng, chinotto en cascarilla schors).
Het bedrijf wil alleen bevestigen dat bittere sinaasappelschil deel uitmaakt van het recept, maar er wordt aangenomen dat het ook kinine, rabarber, ginseng, chinotto (mirtebladige sinaasappelboom) en Cascarilla-schors bevat.
Campari wordt gemaakt met 70 verschillende kruiden, fruit en suiker. Een heerlijke zoete en bittere drank is het resultaat. Campari is heerlijk puur te drinken, maar kan ook worden gemixt met tonic.
Campari werd in 1860 uitgevonden door Gaspare Campari in Novara, Italië. Het werd oorspronkelijk gekleurd met karmijnkleurstof, afkomstig van vermalen cochenille-insecten , wat de drank zijn kenmerkende rode kleur gaf.
Campari is uiterst geschikt als basis voor heerlijke cocktails. In combinatie met andere ingrediënten kan je lekkere aperitieven als Campari Orange, Campari Tonic en de Americano mixen. In het lijstje van die klassiekers hoort ook de Negroni thuis. Die cocktail vierde in 2019 zijn 100e verjaardag.
Het product wordt gemaakt door alcohol te infuseren met "bittere kruiden, aromatische planten en fruit", aldus Gruppo Campari. Ze gebruiken ook een kunstmatige kleurstof om Campari's kenmerkende sirenerode kleur te bereiken , hoewel de kleur historisch gezien afkomstig was van karmijnkleurstof gemaakt van vrouwelijke insecten.
Campari heeft een levendige en intense rode kleur. In de neus zijn er aroma's van kruiden en sinaasappelschil.In de mond heeft het een intense bittere smaak met citrustonen van sinaasappel en een zoetzure afdronk.
Sterke dranken en likeuren
E120 werd gebruikt om de felrode kleur voor Campari te creëren, maar dit is nu vervangen door een kunstmatige kleurstof. Er worden echter kleine hoeveelheden gelatine gebruikt tijdens het filtratieproces en daarom is Campari niet veganistisch vriendelijk.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Aperol zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Aperol kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Gebruik binnen 6 maanden na openen.
Sommige mensen die graag Campari in een cocktail drinken, weten niet hoe lekker het kan zijn als je het puur serveert . Met een flinke scheut frisdrank en een schijfje sinaasappel is Campari een ideale pre-dinner sipper, en dit recept is vrijwel onmogelijk om fout te doen.
Prijs €18,15.
Zo maak je de Campari Spritz
Giet 40 ml Campari in het glas en voeg 60 ml prosecco toe. Vul het glas aan met 30 ml bruisend water en roer voorzichtig door. Garneer de drank met een schijfje sinaasappel. Geniet van je Campari Spritz!
In de regio Veneto drinken mensen hun Campari in een veel complexere cocktail, een zogenaamde "spritz". Deze cocktail bestaat uit Campari, Cynar (een bittere kruidenlikeur), witte wijn en bruiswater, gegarneerd met een olijf en een partje .
Eén Campari Spritz bevat ongeveer 135 calorieën .
Campari is heerlijk puur met ijs, waardoor je zijn complexe smaakprofiel volledig kunt waarderen.
Campari is gekleurd met Karmijn, een natuurlijke kleurstof (E 120). Verder bestaan er Cochenille Rood A (E 124), een synthetische kleurstof met dezelfde kleur, en Indigo-Karmijn (E 132), een andere kunstmatige kleurstof. Allergieën zijn vooral bekend voor Karmijn met ernstige klinische gevolgen, vaak als beroepsziekte.
Die levendige rode kleur in je ambachtelijke cocktail? Het kan afkomstig zijn van vermalen insecten — cochenille . Hoewel Campari, de makers van het gelijknamige essentiële ingrediënt in de drank Negroni, stopte met het gebruik van de kleurstof die uit cochenille werd gewonnen in Amerikaanse versies van de drank, omarmen ambachtelijke distilleerders de traditie.
Vroeger kreeg de likeur zijn felrode kleur van karmijn, of de vermalen schubben van schildluizen, maar Campari stopte in 2006 met het gebruik van karmijn en vertrouwt nu op kunstmatige kleurstoffen. De intensiteit van Campari betekent dat het het beste is om het met wat verdunning te serveren, dus het wordt zelden puur gedronken.
Vul een groot wijnglas met ijsblokjes. Schenk 60 ml Prosecco en 40 ml Campari in het glas en roer kort door elkaar. Voeg vervolgens spuitwater toe om het glas te vullen. Garneer met een schijfje sinaasappel en serveer direct.