De plastic ijsblokjes zijn gemaakt van voedselveilig kunststof met een speciale vloeistof vanbinnen.
Herbruikbare ijsklontjes zijn van kunststof en meestal gevuld met een zout-water-oplossing. Je kunt ze steeds weer opnieuw invriezen en gebruiken. Een andere optie zijn de stones of cubes. Dit zijn een soort dobbelstenen van speksteen, graniet, glas of roestvrijstaal.
Blokjes die men in de horeca gebruikt, worden namelijk gemaakt met een ijsblokjesmachine. Bij industriële machines groeien ijsblokjes meestal laagje voor laagje rond een ijskoud staafje waar water op wordt gesproeid. Die langzame opbouw zorgt dat onzuiverheden uit het water verdwijnen en het ijs helder blijft.
pak het zakje bij de 2 bovenste punten vast en houd de opening onder de kraan. Vul de zak met water en draai de zak direct 180 graden (op de kop houden). Uit de opening komen dan nog 1 à 2 druppeltjes water, waarna het zakje automatisch sluit.
Dat kan met deze herbruikbare vierkante ijsklontjes. Zelfs water ziet er super uit met deze vrolijke kleuren. Je gebruikt ze als gewone ijsklontjes alleen smelten deze niet. Ze mogen in de vaatwasser na gebruiken en daarna weer snel de vriezer in.
Er zijn op het internet meerdere vormen voor grotere ijsblokken te vinden. Dit is natuurlijk de makkelijkste manier. Ook kun je een boterhamzakje voor de helft vullen met water, goed dichtknopen en laten bevriezen in de vriezer. Zo simpel kan het zijn!
Als je de ijsblokjes in een afgesloten verpakking invriest, kun je ze zo'n drie maanden bewaren. IJsklontjes in een open bakje kun je echter maar twee weken bewaren. De deur van de vriezer gaat namelijk open en dicht en warmere producten worden er ingezet.
Bij grote ijsblokjesmachines worden de blokjes gevormd rond stalen pennetjes (foto). Die zijn heel koud, en er wordt water op gesproeid, dat bevriest. Zodra de blokjes klaar zijn, worden de pennetjes heel even iets boven het vriespunt gebracht, zodat de blokjes eraf vallen. Daardoor zit er een putje in de blokjes.
Om ijsblokjes te maken, gebruikt u het best zacht water. De magnesium- en calciumverbindingen in hard water zorgen er namelijk voor dat de ijsblokjes al bij een lagere temperatuur (ongeveer bij -0,5 °C, afhankelijk van de precieze hardheid) beginnen te ontdooien. Met zacht water hebt u daar minder snel last van.
De Amerikaanse koelkast staat ook bekend om de ingebouwde ijsblokjes machine (Ice-dispenser). Met een druk op de knop krijg je ijsblokjes die automatisch worden gemaakt door de ijsblokjes machine. Er is altijd een voorraadje aan ijsblokjes aanwezig.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Een standaard ijsblokje bevat 15 milliliter water.
Zelf ijs crushen:
Bepaal hoeveel ijs je ongeveer nodig hebt en doe de ijsblokjes in de MultiQuick hakmolen/blender. 2. Druk de knop van je MultiQuick staafmixer voorzichtig in en binnen enkele seconden zijn je ijsblokjes omgetoverd tot crushed ijs.
Heb je ijsklontjes gemaakt in een open bakje? Die kun je tot 2 weken bewaren in je vriezer. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo'n 3 maanden bewaren. Water uit de kraan heeft namelijk ook een houdbaarheidsdatum.
Lichte kleuren absorberen minder warmte en dat helpt om te voorkomen dat het ijs smelt. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Diepvriesproducten tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Vaak wordt ijs niet transparant omdat de gassen die in het water zitten kleine belletjes vormen, of omdat het ijs op een manier bevriest waarbij zich geen grote kristallen kunnen vormen. Door deze onzuiverheden is troebel ijs zwakker, en het smelt sneller dan helder, doorzichtig ijs.
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
bij de overgang van vloeibare naar vaste materie of omgekeerd, wordt er geen massa gevormd, en gaat er geen verloren. Wanneer je dus een liter water bevriest, zal deze klomp ijs nog steeds een kilogram wegen.
Ik gebruik steeds één ijsblokje, dus 20 gram, als oefenhapje. Dit zijn ongeveer 4-5 theelepels.
Wanneer u ijsblokjes wilt gebruiken om in het glas te serveren dan kunt u met 1 kilo ijsblokjes ongeveer 12 glazen van ijsblokjes voorzien. Met een zak van 8 kilo kunt u dus maximaal 100 drankjes serveren. Als u cocktails wilt serveren is een zak van 8 kilo ijsblokjes genoeg voor ongeveer 40 cocktails.
Warm water bevriest sneller dan koud water. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want warm water moet heel wat meer afkoelen voordat het vriespunt bereikt is.
Vanwege het plaatsgebrek worden de covalente bindingen in de moleculen in elkaar gedrukt als een springveer. Warm water staat de energie in de moleculen sneller af dan koud water. Warm water raakt daardoor sneller de opgebouwde energie kwijt en bevriest eerder.