Curry madras is een klassiek kerriepoeder met een kruidige, licht pittige smaak. De curry is vernoemd naar de stad Madras in Zuid-India. Het is een aromatische mix van gemalen koriander, kurkuma, fenegriek, zout, knoflook, chili, komijn, venkel, mosterd en zwarte peper.
Kerrie wordt vooral in India, Engeland veel gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt zowel gele- en rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Kerrie Madras poeder is een heerlijk, enigszins pikant, kruidenmengsel genoemd naar de Indische stad Madras in het zuiden van India.
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Wat er meestal standaard in zit zijn: komijn, koriander en kurkuma. Daarbij worden nog andere kruiden toegevoegd zoals: cayennepeper, mosterdzaad, gember, fenegriek, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom,… Kerrie is lekker in: typisch Indische curry, linzensoep, stoofschotels, aardappelgerechten, quiche,…
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Mijn favoriete kerriepoeder zit in een blikje, is van de firma Euroma en is samengesteld door Jonnie Boer. Het is opvallend korrelig spul, je ziet duidelijk dat kerrie een mix is van diverse specerijen. Maar het belangrijkste: wat een smaakweelde!
Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit tomaten, suiker en azijn. In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven.
Het specerijenmengsel zelf lijkt al wel redelijk op dat wat wij tegenwoordig kerrie noemen: korianderzaad, peper, komijn, kardemom en kurkuma. Dat is dan toch de belangrijkste: kurkuma of geelwortel (in poedervorm ook wel bekend onder de Indische naam koenjit).
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje. Het meest populair in combinatie met diverse groenten, vis of kip.
Kook dan basmatirijst bij je Indiase curry. Lekker luchtig en licht. Bij een Thaise variant past de ietwat plakkerige pandanrijst beter. Die heeft namelijk een bijzonder bloemig aroma, wat een fijne tegenhanger vormt voor de doorgaans pittige smaken van de currypasta.
De meeste Curry's zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Geelwortel, gember, knoflook, ui, citroengras, komijn, venkel, koriander, nootmuskaat, kaneel, mosterd, chili, peper, piment, fenegriek, kruidnagel, karwij en zeezout.
Geneeskracht van garam masala
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.