Deze lijm bevat colofonium (engels: colophony, rosin) wat op bruine pleisters zit.
De allergie heeft met de lijm in de pleister te maken. Een veel voorkomende lijm die allergische reacties veroorzaakt is colofonium (op verpakkingen ook wel colophony of rosin genoemd). Mensen met een allergie voor colofonium krijgen last van bultjes, roodheid en soms zelfs zwellingen en blaasjes.
De kleefstof kan zowel uit dierlijke als plantaardige stoffen zijn gemaakt. Van konijnenhuid tot vis, van beenderen tot huiden, alles van een dier kan worden gebruikt om een kleefstof te maken. Wat vrij vaak wordt gebruikt om pleisters te maken is COLOFONIUM.
De plantaardige stof colofonium zit namelijk van oorsprong in de hars van naaldbomen. En wanneer je hiervoor gevoelig bent, kun je dus allergisch reageren. Colofonium komt bijv. ook voor in andere producten zoals pleisters (met name bruine pleisters), plakband, lijm, of make-up.
Wat is pleisteruitslag? Pleisteruitslag ontstaat als allergische reactie op een pleister. Het betreft een reactie op een van de bestanddelen van de pleister. Bijna altijd heeft het te maken met de lijm.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Medicijnen tegen een allergische reactie
Er zijn medicijnen die de jeuk minder maken. Bijvoorbeeld menthol strooipoeder, een lotion (lotio alba) of koelzalf. Bij heftige jeuk kunt u tabletten (antihistaminica) nemen. Die kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.
Tijdens het snoeien komt er een poederachtige stof vrij die deze haartjes bevat. Blootstelling aan deze stof kan zorgen voor de allergische reactie. Soms komen ook huidreacties voor, de huid is rood geïrriteerd en kan behoorlijke jeuken. Ook braken en andere klachten komen voor.
Je hebt het meeste last van het symptoom contactallergie haarspray, oogmake-up, nagellak. Contactallergie haarspray, oogmake-up, nagellak kan bij meerdere aandoeningen voorkomen.
Een fijne wondpleister blijft goed zitten, is pijnloos te verwijderen en laat geen kleefresten achter. Een panel van de Consumentenbond testte 10 pleisters op gebruiksgemak. De elastische pleister van Idyl en de classic pleister van de Jumbo scoren het beste.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
Hypoallergene pleisters zijn geschikt voor mensen die weten dat ze een gevoelige huid hebben en zo allergische reacties kunnen krijgen. Door een Hypoallergene pleister te gebruiken verklein je de kans op een allergische reactie en voorkom je een geïrriteerde huid.
Allergisch contacteczeem
Of een bepaalde stof een contactallergie veroorzaakt en hoe snel dat gebeurt, hangt af van de eigenschappen van die stof en van de persoon. Voor sommige stoffen wordt men al na enkele weken allergisch.
Wondpleister kan gebruikt worden om kleine bloedingen te stelpen en om te voorkomen dat vuil in kleine wondjes komt. Pleister of kleefpleister wordt ook weleens gebruikt ter voorkoming van schuring tussen het lichaam en kleding of schoeisel.
Het sap van onder nadere Arum, Clematis, Daphne, Hedera, Euphorbia, Rhus, Ruta, Skimmia, (diverse onkruiden), geven een verhoogde kans op huidklachten. Sommige plantensappen zijn fototoxisch. Dat wil zeggen, dat deze (alleen) in combinatie met zonlicht huidklachten veroorzaken.
Een handige algemene vuistregel is dat bomen en struiken waarvan de bloeiwijzen bestoven worden door bijen, hommels en vlinders, dat zijn dus de bomen en struiken met gekleurde en geurende bloemen, hun stuifmeel of pollen in het algemeen niet afgeven aan de lucht.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Nikkel heeft een vervelend gezondheidseffect bij mensen met een nikkelallergie. Zij krijgen eczeem als er via de huid contact is met nikkelen voorwerpen. Dit effect kan versterkt worden door een inname van meer dan 500 microgram per dag van nikkel uit de voeding.
Nikkel dampen irriteren het ademhalingsstelsel en kunnen longontsteking veroorzaken. Blootstelling aan nikkelverbindingen kan resulteren in de ontwikkeling van een vorm van dermatitis die bekend staat als "nikkel jeuk" in overgevoelige mensen. Het meest voorkomende symptoom is jeuk.
Allergisch contacteczeem door nikkel veroorzaakt een rode jeukende uitslag op plaatsen waar contact is of was met nikkelbevattende voorwerpen. Soms zijn er ook blaasjes te zien, of wordt de aandoening nattend. Vaak gaat de aangedane huid na enige tijd schilferen.