Huisspinnen beschikken over gifkaken.Deze gifkaken gebruiken de spinnen om hun prooi mee vast te pakken. Deze gifkaken zijn echter niet gebouwd om mensen mee aan te vallen. De spin kan dus wel bijten, maar over het algemeen zullen de spinnen geen mensen bijten.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
De grijze huisspin zal bijten en direct ook gif injecteren. Wanneer de prooi klein genoeg is wordt die ook direct meegenomen naar haar trechter, maar wanneer de prooien relatief groot zijn (zoals wespen) zal de spin meerdere keren bijten en telkens ook gif injecteren tot de prooi ook sterft.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen (zoals de arme man uit België).
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Wat eten spinnen? Het zijn roofdieren, dus ze eten voornamelijk insecten. Gelukkig zijn dat meestal insecten die ons overlast kunnen bezorgen, zoals mieren, muggen, vliegen, wespen en kakkerlakken. Ook larven van insecten kunnen ten prooi vallen aan spinnen.
Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Vaak krijg je last van een zwelling en kan je rode vlekken op de huid krijgen rondom de beet. Je huid voelt warm aan en het is mogelijk dat er een blaar ontstaat.
Bij een oppervlakkige spinnenbeet is het voldoende om de wond schoon te maken, eventueel te koelen en een verband aan te brengen. Ben je gebeten door een giftige spin? Ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Het is handig om te weten van welke spin de spinnenbeet afkomstig is.
Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt! Kit ze dus af voor een spinvrij huis.
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's. Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen.
Huisspinnen vallen alleen aan als ze worden uitgedaagd of in het nauw gedreven; Hun cheliceren (gifkaken) zijn niet gebouwd om mensen mee aan te vallen en zullen in de regel de huid niet doorboren; Als er toch een gifinjectie plaatsvindt is de resulterende bult niet zeer pijnlijk en bovendien ongevaarlijk.
Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
Als de spin zich aan jou laat zien, dan wijst ze je erop dat alles wat jij ooit gedaan hebt, is vastgelegd in het grote oneindige web van het bestaan. Niet alleen dit leven, maar al jouw levens lang. Niet alleen van jou, maar van alle mensen hier op aarde.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
Wespen kunnen om deze reden ook meerdere keren steken. De steken van beide beestjes hebben dezelfde irritatie verschijnselen. Vaak krijg je een bultje met een enorme rode vlek eromheen en soms treden er grote zwellingen op. Binnen enkele uren na de steek heb je geen last meer van de jeuk en pijn.
Daarnaast zijn dazen ook nog eens erg snel en 'stiekem'. Je voelt in eerste instantie namelijk niet dat ze op je huid of kleding zitten -waar je dat bij een gewone vlieg meestal wel voelt-, maar ze bijten met gemak door je kleding heen.
Ze komen niet uit de afvoer gekropen
De wanden van een bad of wastafel zijn voor de (grote) huisspin te glad om er weer uit te kruipen, waardoor het arme diertje komt vast te zitten. In plaats van de spin ook nog eens een verdrinkingsdood te schenken, kan je met een (lange!)
Spinnen eten in je slaap
Spinnen hebben namelijk niets te zoeken bij mensen, en al helemaal niet als ze slapen. Er valt dan simpelweg geen eten te halen. Het is voor spinnen veel effectiever als ze in of bij hun web blijven wachten op een invliegend insect. Bovendien trilt een slapend mens doordat hij ademt en snurkt.
Hoeveel spinnen er in een gemiddeld huis zitten, weten we niet. Hier is voor zover we weten in Nederland nog nooit onderzoek naar gedaan. Maar het is wel waarschijnlijk dat er in ieder huis een paar honderd spinnen zitten. En als er een spinnennest in je huis uitkomt, heb je er zomaar een paar honderd bij.
Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."
In een schoon en opgeruimd huis wonen gemiddeld 1500 spinnen.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.