Wat er dan wel in zit? Europese raapzaadolie en vegan wax! Daarnaast maakt Bolsius met deze duurzame lijn zoveel mogelijk gebruik van hergebruikt glas en is het lont gemaakt van fairtrade eco-katoen. Pluspunt: de vrolijke kleuren laten de kaarsen er ook nog eens prachtig uitzien!
Het waren de gebroeders Bolsius die in 1870 de basis legden van de huidige onderneming. Zij verwerkten bijenwas op ambachtelijke wijze tot kaarsen.
Meerdere merken verkopen vegan kaarsen. Zo zijn de Hema kaarsen en theelichtjes vegan, Bolsius heeft een vegan assortiment, Xenos heeft diervrije opties. De meeste waxinelichtjes worden volledig van paraffine gemaakt, dit is op oliebasis.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Vermijden van druip-kaarsen
De allereerste tip om lekkende kaarsen te voorkomen is om te kiezen voor kwaliteit. Prijs zegt niet alles, maar toch - een goede kaars bestaat uit een katoenen lont en een brandbare massa zoals paraffine of nog beter stearine (brandt langer).
Bolsius kaarsen zijn vervaardigd uit zuivere grondstoffen en met optimale brandeigenschappen. De kaarsen komen tot stand na de keuze van een juist gevlochten pit (de lont), de selectie van de beste kwaliteit grondstoffen, kleuren, geurstoffen en een zorgvuldig samengestelde combinatie hiervan.
Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken. Voor fabrikanten is het niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, vaak weet je dus niet wat erin zit.
Met waxinelichtjes haal je gezelligheid in huis! Deze Bolsius theelichten in doos van 240 stuks hebben een lange brandduur, tot wel 6 uur. Elke Bolsius kaars is gemaakt met vakmanschap en met oog voor kwaliteit.
Het herdenkingslicht met deksel kent een brandduur van 50 uur, de compo-uitvoering van wel 105 uur. De hoogwaardige kwaliteit van het Bolsius herdenkingslicht is te herkennen in de juist gevlochten pit, de grondstoffen en kleuren.
Parfum bepaalt de prijs
Waarom sommige kaarsen zo duur zijn, weet Sinnige wel. Naast het merk of het potje waar je soms voor betaalt, betaal je vooral voor het parfum dat wordt vermengd met de was. "Dat bepaalt de prijs." Daarnaast zijn er ook verschillende soorten was.
Wat zijn vegan kaarsen? Kaarsen bevatten vaak dierlijke grondstoffen zoals bijenwas en stearine uit dierlijke vet. De vegan kaarsen van Brandt worden gemaakt van 100% sojawas en zijn dus helemaal veganistisch!
De Bolsiusgroep ontstond in 1978 toen Anton Kristen, eigenaar van de kaarsenfabriek Boxmeer, het bedrijf Bolsius uit Schijndel overnam. In juni 1983 werd de kaarsenafdeling Koninklijke Stearine Kaarsenfabrieken Gouda-Apollo van Unichema Chemie B.V.
Hoe lang gaat een kaars mee? Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
Oorspronkelijk werden de theelichtjes van paraffine gemaakt. Hier werden stoffen aan toegevoegd om het smelttraject te verhogen en om bijvoorbeeld het kaarsje kleur of stevigheid te geven. Inmiddels worden waxinelichtjes ook wel van andere grondstoffen gemaakt, zoals jakboter of geharde plantaardige olie.
In juni 1983 werd de kaarsenafdeling van het bedrijf overgenomen door de Bolsius Kaarsenfabriek te Schijndel, die de productie van kaarsen verplaatste naar Waddinxveen. Vanaf dat jaar komen de "Goudse kaarsen" en de "Apollo-kaarsen" niet meer uit Gouda, maar uit de buurgemeente Waddinxveen.
* Zorg ervoor dat uw kaars niet op de tocht staat, hierdoor voorkomt u dat de kaars gaat walmen of roeten. * Laat de kaars voldoende lang aan zodat de bovenlaag van de wax (nagenoeg) geheel kan smelten. Op deze manier kunt u de kaars mooi opbranden en voorkomt u een “tunneleffect”.
De perfecte kaarsen, ze bestaan! Niemand houd van kaarsvet op z'n kandelaren dus deze niet druipende dinerkaarsen zijn een uitkomst. Bij de aanschaf van onze kandelaren adviseren wij altijd deze kaarsen, zo hou je je kandelaren het mooist.
Bewerk de kaars tijdens het dompelen door het oppervlak in te duwen en de kaars onregelma- tig te maken. Door deze factoren heeft de pit meer moeite met het verbranden van de kaars waardoor deze gaat overlopen (druipen). Dompel de kaars over om hem af te werken in de gewenste kleur.
Plaats kaarsen nooit op een brandbare ondergrond of in de buurt van brandbare materialen. Plaats de kaars (ook een afgevuld glas) op een onbrandbare onderzetter. Boven de 28 graden Celsius kan de kaars gaan smelten (vervormen). Plaats de kaars in de zomer dus niet in de volle zon of in een serre waar de zon op staat.
De stokjes zet je rechtop in het potje met vloeistof, waardoor de geur zich verspreidt door de ruimte. Af en toe draai je de stokjes, zodat deze de geur blijven verspreiden. Je kunt kiezen uit een groot aantal geurtjes, van fris en fruitig tot zoet en kruidig. Zo vind je altijd een geur die goed bij jou past.
Een stompkaars is een kaars met een langwerpige cilindervorm en een stompe, vlakke kop. Eigenlijk is het een kaarssoort waar je het eerst aan denkt. Stompkaarsen zijn vooral leuk om in verschillende kleuren en hoogtes met elkaar te combineren.
Voor zover bekend is paraffine niet schadelijk voor de gezondheid. Al moeten hondenbezitters zorgen dat hun hond het op strand niet opeet en worden mensen afgeraden het op te rapen. In zee heeft de stof echter verstrekkende gevolgen. Daar brengt het dezelfde schade als olie toe.
Paraffine is een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel. Het wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. Het is dan ook een wax-achtige substantie, wat kan lijken op brokken kaarsvet meestal geelwit van kleur.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.