Blauw ijs komt voor wanneer sneeuw op een gletsjer valt en wordt samengeperst zodat het onderdeel wordt van de gletsjer. Gedurende de reis afwaarts van de gletsjer worden alle luchtbellen eruit geperst en neemt de grootte van de ijskristallen toe zodat ze helderder worden.
Blauw ijs ontstaat wanneer sneeuw op een gletsjer valt, wordt samengedrukt en onderdeel wordt van de gletsjer . Tijdens de samendrukking worden luchtbellen eruit geperst, waardoor ijskristallen groter worden. Deze vergroting is verantwoordelijk voor de blauwe kleur van het ijs.
Smurfenijs met de typische kleur van de blauwe mannetjes. Heeft de smaak van een iets zoetere vanille met een tikkeltje munt, een beetje zoals kauwgom.
Wanneer zonlicht op de gletsjer valt en vervolgens een weg door het ijs aflegt, wordt het licht meerdere malen weerkaatst. Bij elke weerkaatsing worden de rode en gele kleuren het sterkst opgenomen door het ijs. Gevolg: de blauwe kleur blijft over en dit is die kleur die wij waarnemen.
In Java Edition kunnen boten nog sneller varen op blauw ijs dan op normaal ijs of pakijs. Ze kunnen een topsnelheid bereiken van 72,73 m/s (ten opzichte van 40 m/s op ijs en pakijs).
Je ziet de besmeurde kindersnoetjes voor je, maar ook volwassenen doen er goed aan een servetje te pakken. Terwijl in softijs juist twee keer zoveel lucht zit dan in roomijs. Vos geeft uitsluitsel: softijs smelt sneller dan roomijs omdat het lang niet zo koud is.
Boten kunnen nog sneller varen op blauw ijs dan op normaal ijs of pakijs, en kunnen een topsnelheid bereiken van 72,73 m/s (in tegenstelling tot 40 m/s op ijs en pakijs). IJssporen die zijn gebouwd van blauw ijs, pakijs of een combinatie daarvan zijn handig voor langeafstandsreizen in alle drie de dimensies.
Een doodijsgat (Engels: kettle hole, Duits: söll of toteiskessel), ook doodijskom of doodijskuil genoemd, ontstaat wanneer het ijs smelt en de actieve gletsjer zich terugtrekt. Brokken ijs die voor de gletsjer blijven liggen (doodijs) vormen een depressie, ook als het ijs gesmolten is.
Zwart ijs: onder windstille omstandigheden ontstaat zwart ijs. Dit ijs is vrij van oneffenheden en volledig transparant. Onder het ijs kan de bodem zichtbaar zijn.
Sneeuw kan ook zwart of rood zijn
'Zo wit als sneeuw', is natuurlijk de uitdrukking. Maar wist je dat sneeuw ook zwart, rood of geel kan zijn? Dat komt dan meestal door stofjes die in de lucht rond zweven: stof of roet bijvoorbeeld.
Frambozensmaak, citroenolie en vanille vormen de basis van de smaak. Blauwe gel-voedselkleurstof geeft het ijs zijn kenmerkende levendige blauwe kleur.
in het smurfenijs zitten geen echte smurfen! Ons smurfenijs is een romig ijsje, met een zachte smaak en samen met het unicornijs de enige smaak waaraan een kunstmatige kleurstof is toegevoegd.
Gemiddeld hebben ijssalons de zestien smaken in de vitrine liggen. De top vijf bestaat uit aardbei, vanille, chocolade, stracciatella en banaan. In de onderstaande afbeelding staan de zestien meest voorkomende smaken.
Herbruikbare ijspakketten bevatten doorgaans water, iets om de vriestemperatuur te verlagen, een verdikkingsmiddel, silicagel en niet-giftige blauwe kleurstof . Het betreffende onderdeel in herbruikbare ijspakketten is het ingrediënt dat wordt gebruikt om de temperatuur te verlagen, wat doorgaans propyleenglycol is.
Een verfrissende, alcoholische drank van topkwaliteit met een bosbessensmaak.
Het beste kun je kiezen voor waterijs of 1 bolletje sorbetijs. Beide bevatten gemiddeld 40 kcal. Roomijs wordt gemaakt van vette room. Kies daarom minder vaak voor roomijs en kies in plaats daarvan voor yoghurtijs.
Hoewel zwart ijs transparant is , kan het soms worden gezien in de juiste lichtomstandigheden - als u ernaar op zoek bent. Zwart ijs vormt zich bijna altijd in zeer gladde, zeer glanzende lagen. Dit glanzende oppervlak is uw indicatie van potentieel zwart ijs.
Door het gewicht van alle sneeuw en ijs, worden de luchtbellen uit het ijs aan de onderkant geperst. Hierdoor worden de ijskristallen steeds helderder. De blauwe kleur komt vervolgens door het feit dat het ijs het rode en gele licht absorbeert, waardoor de blauwe kleur over blijft.
Vuistregel voor de groei van ijs is een aangroei van een centimeter per dag bij een minimumtemperatuur van -5 graden. Is het kouder, dan gaat het harder. Elke graad vorst erbij levert een centimeter extra op. Zodra de ijsdikte 6 a 7 centimeter bedraagt, neemt de ijsvorming af.
IJshaar, ook wel haarijs of sneeuwbaard, is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat kernhout, dus niet op de bast, van loofbomen. Het is naar buiten geperst water dat bevriest tijdens vorst.
De verschillende soorten
Roomijs, gelato, sorbetijs, waterijs. Allemaal verschillende termen voor ijs. Roomijs wordt gemaakt met melk, room, suiker en eidooiers. Gelato wordt gemaakt met melk, room en suiker.
Dit is de Perito Moreno in Argentinië.
Na het eten ijs als toetje kan heus af en toe geen kwaad. Maar ook in ijs zit net als in vla en pudding veel suiker. IJs kent wel een verschil tussen ijs gemaakt van room en van fruit en water, sorbetijs. Beiden zitten overigens vol suiker, maar de roomvarianten bevatten beduidend meer calorieën dan sorbetijs.
“Het is mogelijk dat je ziek wordt. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en personen met een verminderde immuniteit zijn gevoelig. Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in.
De ijsexperts van de Consumentenbond zijn het er unaniem over eens: Jumbo heeft de lekkerste ijsjes van Nederland! Het hoornijsje en het chocoladeroomijsje waren de grote winnaars, met een testoordeel van 8.