Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. Traditioneel was dat tin, door onderdompelen in een bad van gesmolten tin of door galvanisatie aangebracht, tegenwoordig is het vaak een op epoxy gebaseerde kunststof.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
In eten uit blik blijven de macronutriënten behouden. Dit zijn de vetten, koolhydraten en eiwitten. Ook vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A en E, zouden veelal in stand blijven. Onderzoekers zijn nagegaan of ingeblikte voedingsmiddelen met veel vitamine A, zoals wortels, nog altijd veel van deze vitamine bevatten.
Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud.In het metaal van het blik zit tin verwerkt.Door de oxidatie kan de tin in je eten terechtkomen. Vaak zie je bij zure producten zoals fruit op sap na een paar dagen zelfs een donkere kring waar de tin wordt opgenomen.
Hoewel het uiterst zeldzaam is, is een toxine of vergif geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum (C.botulinum) een zeer ernstig gevaar in ingeblikte goederen . Botulisme is een dodelijke voedselvergiftiging.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente.
Tomatenblokjes uit blik zijn een stuk gezonder dan gewone tomaten. Dat komt doordat de tomaten, voordat ze ingeblikt worden, verhit worden. Hierdoor komt er een stofje vrij: lycopeen. Deze beschermt je tegen hartkwalen en bepaalde vormen van kanker.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Er zijn echter ook aanwijzingen dat het inblikken de hoeveelheid andere voedingsstoffen juist kan verhogen. Zo kunnen tomaten uit blik meer magnesium en de antioxidant lycopeen bevatten dan verse tomaten.
Glas verliest zijn kwaliteit over de jaren. De kwaliteit van blik blijft beter goed en is daardoor beter te recyclen. Blik is een duurzamere oplossing tijdens transport. Blikjes zijn, naast minder zwaar, ook makkelijker te stapelen.
Tegenwoordig worden lege blikjes over het algemeen gemaakt van dun metaal . Dit kan variëren van aluminium tot staal of ijzer. Hoewel niet altijd, worden deze kleine blikjes vaak geleverd met een vertinking. Sinds de jaren 60 is aluminium veruit de nummer één keuze geworden voor het produceren van kleine blikjes.
De grootste vooruitgang van de 19de eeuw is dat staal ijzer verdrong als basismateriaal voor vertind blik. Blik werd voorheen altijd als bladen verzonden maar sinds 1958 werd er steeds meer als rollen uitgeleverd. Het ruwe materiaal voor een blikverpakking is een stalen rol die varieert in dikte van 2 tot 3 mm.
In blikken kunnen allerlei soorten inhoud worden bewaard: voedsel, dranken, olie, chemicaliën , enz. In brede zin wordt elke metalen verpakking soms een "blik" genoemd, zelfs als deze bijvoorbeeld van aluminium is gemaakt.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Heb jij het blik doperwtjes al opengemaakt? Er zijn woorden die zowel onzijdig zijn, dus een het-woord, als mannelijk of vrouwelijk, dus een de-woord.
Vis uit blik wordt aanbevolen als onderdeel van een gezond dieet, maar met mate . Het kan veilig zijn voor sommige mensen om dagelijks vis uit blik te eten met een laag kwikgehalte, merken de experts op. "Het hangt ervan af wat u eet en wie u bent", zegt Largeman-Roth. Vis uit blik met een hoog kwikgehalte mag niet dagelijks worden gegeten, merken de experts op.
Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten. Als je echt iedere dag veel vis uit de zee eet ontstaat er een te veel aan kwik in je bloed.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool. Met puur bedoelen we zonder toevoegingen als zout, suiker, e-nummers.
Kies voor blikken met zo min mogelijk ingrediënten: wij geven de voorkeur aan tomaten met veel zout, maar vermijd suiker, knoflook of andere conserveringsmiddelen dan calciumchloride en citroenzuur .
Ingrediënten: Tomaten (160g per 100g Tomato Frito), plantaardige oliën 3,4% (zonnebloem, soja in wisselende verhoudingen met extracten van gebakken ui en knoflook), suiker, gemodificeerd zetmeel, zout.
Wanneer je ze een tijd in een blik laat zitten, trekken deze eiwitten in het vocht. Door de energie van het water klopt dit als het ware op en kan het dus gaan schuimen. Daarnaast zit er - net als bij veel andere groenten - saponine in peulvruchten. Saponine wordt ook wel zeepstof genoemd.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Diepvries: Onderzoek toont aan dat verse en diepvriesproducten qua voedingswaarde in principe gelijkwaardig zijn. Sommige diepvriesgroenten, zoals sperziebonen, hebben zelfs een streepje voor op de slappe en oude sperziebonen in uw koelkast! Diepvries vs. ingeblikt: Over het algemeen zijn diepvriesgroenten beter dan ingeblikt .