Jam of confituur is een gegeleerd mengsel van pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en water. Het is een voedingsmiddel dat onder andere gebruikt wordt als broodbeleg en in gebak.
Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
Jam zonder suiker bestaat helaas niet, omdat jam van fruit wordt gemaakt en fruit nu eenmaal fruitsuikers bevat. Maar daar waar er bij gewone jam heel veel suikers aan worden toegevoegd om een zoete smaak te krijgen, gebeurd dit bij de jam van Low Carb Club niet.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Het is een natuurlijk bindmiddel, dat zich in de celwanden van fruit en planten bevindt. Bij verhitting in combinatie met suiker vormt pectine een gelei. Pectine is daarom een ideaal bindmiddel voor het maken van jam. Voeg pectine in combinatie met suiker toe bij het inkoken van de jam.
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Suiker is een conserveermiddel voor de jam. Door de het fruit met de suiker te verwerken kun je het dus lang(er) bewaren. Daarnaast zorgt suiker voor structuur. Als je geen suiker toe zou voegen, zit je al snel met een fruitmoes en voor jam heb je toch een bepaalde stevigheid nodig.
Laat potten rustig staan en controleer de dikte 3 dagen na de kooktijd. Ben je na 3 dagen nog steeds niet tevreden over de dikte, breng de te dunne jam of gelei opnieuw aan de kook. Voeg een klein beetje (0,5 tot 1 theelepeltje) pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken.
Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe. Als je deze algemene richtlijn aanhoudt, heeft je jam aan het einde van het kookproces een suikerpercentage van 65 procent. Bij dit percentage wordt je jam voldoende dik en is deze lang houdbaar: 6 maanden tot een jaar.
Pectine en geleisuiker
Aardbeien, frambozen en perziken bevatten weinig pectine. Om toch een dikke jam te krijgen, kan je geleisuiker gebruiken. Geleisuiker bestaat uit suiker en appelpectine. Het is heel handig in gebruik.
Halvajam. Ja echt jam! Aardbeien jam of 4 vruchtenjam, deze jam is laag in calorieën en dus een prima broodbeleg voor wanneer je wilt afvallen. Hier geld wel dat er gezonder broodbeleg te vinden is, maar in de categorie jammen is dit de beste.
Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Groente en fruit, zoals paprika, tomaat, avocado, banaan, aardbei en komkommer.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten. Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Jam of confituur is een gegeleerd mengsel van pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en water. Het is een voedingsmiddel dat onder andere gebruikt wordt als broodbeleg en in gebak.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
Patricia heeft het antwoord: Het verschil is eigenlijk dat jam gepureerd fruit is waarbij confituur meer uit grovere stukjes bestaat. Het is daarbij wel afhankelijk van het soort fruit dat gebruikt wordt want een aardbei is na het koken veel minder in stukjes te houden dan bijvoorbeeld een appel of een bes.
--Giet een klein beetje kokende jam op een schoteltje en laat afkoelen.
Waarom jam altijd 'extra' jam is
'Extra' is een beschermende term die de hoeveelheid fruit weergeeft per kilo jam. Vroeger waren er verschillende kwaliteiten jam. De populairste was de zogenoemde huishoudjam die 350 gram vruchten per kilo jam bevatte. Extra jam was duurder.
Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.
Zoals reeds geschreven kun je jam met suiker of geleisuiker, tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In een ongeopende jampot, kan de jam tot 2 jaar bewaard worden, en hoeft de jam niet in de koelkast bewaard worden.
Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.
Voorbeelden van deze geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, geleisuiker, poedersuiker en basterdsuiker. Deze geraffineerde suikers leveren wel energie maar er zitten geen goede voedingsstoffen meer in. Ze worden daarom ook wel 'lege koolhydraten' genoemd. Ons lichaam heeft er niets aan.
Stap 1: Spoel het fruit schoon en breng het in een hoge pan aan de kook met (gelei)suiker en eventueel citroensap. Stap 2: Laat het 15 tot 25 minuten inkoken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C en het de gewenste dikte heeft. Je kunt dit meten met een keukenthermometer.
Helaas bevat gewone jam meestal slechts tot 35% fruit en extra jam 45 tot 50%, waarbij het bovendien gaat om een ingekookt aftreksel van vruchten. Wat overblijft is voornamelijk vruchtensuiker én extra, toegevoegde suikers om het geheel zoeter, dikker en langer houdbaar te maken.