Boven de mondbodem bevindt zich je tong. De bovenkant van de mondholte grenst aan je neus via het harde en zachte gehemelte. Achter in de mondholte zit de huig en het strotklepje. Hierachter bevinden zich je slokdarm en je luchtpijp.
Als je mond ontstoken is, is het mondslijmvlies gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor, als gevolg van slechte mondzorg, maar ook als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij mensen met kanker.
De mondholte is de plek waar de eerste fase van het voedselverwerkingsproces plaatsvindt. Het eten wordt door de tanden en kiezen in stukjes verdeeld en met behulp van de tong vermengd met speeksel, dat wordt uitgescheiden door de speekselklieren. De tong is bovendien het smaakorgaan.
Een fibroom is een goedaardig niet-pijnlijk zwelling/bultje op het mondslijmvlies, dat bestaat uit een verdikking van het bindweefsel. Het bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de wang of lip, maar het kan ook voorkomen op of rondom de tong.
De mondholte eindigt aan de achterkant in de isthmus faucium, een gebied dat bestaat uit de voorste en achterste gehemeltebogen en de huig. De isthmus faucium vormt de overgang van de mondholte naar de keel, meer specifiek het bovenste gedeelte van de keel, de orofarynx.
De keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. In de neus-keelholte.
Mogelijke klachten kunnen zijn: het gevoel van een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden; een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit; een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.
pijn in je mond, de pijn kan ook uitstralen naar de kaak, hals en oren. een vieze geur in je mond. je mond kan niet meer helemaal open. moeite met praten.
Een fibroom van het mondslijmvlies is een goedaardig gezwel en bestaat uit bindweefsel. De afwijking komt vooral voor op het wangslijmvlies, de tongpunt en de lippen. Een fibroom is meestal niet pijnlijk en ziet er uit als een gesteeld zwellinkje van het slijmvlies.
Een dentale tumor is een weefselmassa die meestal ontstaat onder zacht weefsel in de kaak en die ofwel goedaardig of kwaadaardig van aard kan zijn. Deze gezwellen moeten zeer serieus worden genomen en u dient uw tandarts te raadplegen bij de eerste detectie van één.
Het achterste, zachte gedeelte - palatum molle, velum palatinum of palatum velum - wordt niet door bot ondersteund. Dit gedeelte heeft onder meer een functie bij de spraak en slikken. Het zou tevens de oorzaak zijn van veel snurkproblemen. Het zachte verhemelte loopt uit in een fijn lelletje: de uvula of huig.
Een tumor in de mond kan op verschillende plekken zitten: onderin in je mond, in het gehemelte, in het tandvlees of aan de binnenkant van de wangen. De medische naam voor mondkanker is mondcarcinoom. Het is een vorm van hoofd-halskanker. Een tumor in de mond ontstaat meestal in het slijmvlies.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Signalen en symptomen van osteomyelitis van de kaak
Zwelling in het gezicht. Gevoeligheid voor aanraking. Stijfheid in de kaak. Sinus uitvloed.
Een abces wordt over het algemeen vrij snel gesignaleerd. Je merkt het vooral aan de pijn bij het kauwen of als je duwt op de aangetaste tand. De wang en de lymfeklieren in de hals kunnen bij een dergelijke ontsteking sterk opzwellen. Soms voel je wel pijn, maar weet je niet precies om welke tand het gaat.
Hoe ontstaat een cyste
De oorzaak voor het ontstaan van een dergelijke holte is vaak een ontsteking, bijvoorbeeld van een tand of kies. Ook kan een cyste het gevolg zijn van een ophoping van speeksel, dit doet zich nogal eens voor in de onderlip en heet een mucokele. Soms is de oorzaak van cystevorming niet duidelijk.
Omdat de oorzaak van lichen planus onbekend is, is er geen effectieve mogelijkheid om de afwijking te behandelen of te voorkomen. Wel is het mogelijk om de eventuele klachten die gepaard gaan met lichen planus enigszins te verlichten. Hiervoor kan een zalf en soms ook een spoelmiddel worden voorgeschreven.
Wat is de overleving van mondkanker en tongkanker? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 61 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker.
Mondholtekanker wordt voornamelijk door tabakgebruik (roken en pruimen) en alcoholgebruik veroorzaakt. Mondholtekanker is de meest voorkomende soort kanker binnen het hoofd-halsgebied en ontstaat meestal in het slijmvlies. Meestal bevindt de tumor zich in de tong of in de mondbodem.
Globus (een brokgevoel in de keel) komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Het globusgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken.
Neuriën en water drinken. Een slokje water drinken of zuigen op een snoepje is volgens KNO-artsen de beste methode tegen een vervelend gevoel in uw keel. Daarnaast kan neuriën en stevig slikken ook helpen. Dit zorgt er namelijk voor dat de slijmvliezen in uw keel vochtig worden, waardoor zij minder slijm aanmaken.
Dysfagie betekent een stoornis in het slikproces. Hierbij geraakt het voedsel niet verder dan de mond of keelholte, of komt het vast te zitten in de slokdarm na het slikken. Het is niet hetzelfde als het gevoel hebben dat er een brok in de keel zit, zonder verband met voedsel of slikken.
Tumoren met veel celverlies groeien langzaam. Groei van een tumor die in drie maanden in volume verdubbelt. Vanaf het ontstaan tot het moment waarop de tumor wordt ontdekt, kan een periode van 10 jaar liggen.